Wist je dit al? In een heteluchtoven kun je gerust twee verschillende gerechten tegelijkertijd klaarmaken. De lucht die er in circuleert is namelijk zo krachtig dat dat kan.
Het werkt eigenlijk heel simpel: verwarm je oven voor op 180 graden en bedek een (eventueel met bakpapier beklede) bakplaat met een laag kokosrasp. Rooster in de oven en wanneer de kokos begint te kleuren, haal je de plaat eruit. De plekken waar de rasp het snelst bruin is geworden, daar is je oven het heetst.
Heteluchtovens hebben een ventilator die de warmte door de oven laat circuleren. Hierdoor is er een snellere hitteoverdracht en gaart je gebak sneller dan bij een elektrische oven. Hierdoor wordt de oventemperatuur meestal met 20C lager ingesteld dan bij een gewone elektrische oven.
Oventemperatuur omrekenen
Heel globaal kan je zeggen dat een heteluchtoven of een gasoven 10% lager kan dan een elektrische oven. Voorbeeld: als een elektrische oven op 100 °C moet staan kan je de heteluchtoven op 90 °C zetten en de gasoven op de stand het dichtst bij 90 °C.
De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches. Tip: je kunt gerechten zoals puddings, moelleux au chocolat en crème brûlée ook au bain-marie bereiden in de oven.
Antwoord: Je kunt het beste de appeltaarten per appeltaart bakken. Je kunt alleen meerdere appeltaarten bakken als ze naast elkaar in de oven staan.
Een bord is niet per definitie gemaakt om in de oven te zetten, maar soms is het de enige logische optie. Bijvoorbeeld bij het opwarmen van een pizza in de oven. Hierbij kan een speciaal ovenbestendig bord een slimme oplossing zijn.
Een heteluchtoven werkt door de circulatie van de hete lucht sneller en je kunt in meer lagen tegelijk bakken. Een conventionele oven met onder- en bovenwarmte geeft een gelijkmatiger resultaat en een stoomoven is handig door de extra stoomfunctie.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Als het brood goed gerezen is bakken in een hete oven van 200 °C (heteluchtoven 180°C) gedurende 35-40 minuten. Voor kleine broodjes is 15 tot 20 minuten voldoende. Het brood is gaar als het hol klinkt als u er op klopt. Voor een mooie bruine korst bestrijken met wat water zodra het brood uit de oven komt.
De zuinigste ovens hebben label A+++. Wil je ovens met elkaar vergelijken, kijk dan naar het stroomverbruik per keer of per jaar. Een kleine oven met label A+ kan namelijk zuiniger zijn dan een grote oven met label A+++. Kies een oven met hetelucht-functie: die is zuiniger dan een gewone elektrische oven.
Een bakje water mee in de oven, ook een goed idee. Een deel van dit water verdampt en helpt dus mee om het deegstuk soepel te houden tot het zijn (haar) grootste volume gekregen heeft. Vervolgens zorgt de stoom voor een glanzende bruine korst.
4 - Aluminium bakjes
Zoals bekend zijn ook aluminium bakjes in de oven te gebruiken. Aluminium verpakkingen zijn namelijk warmtegeleidend en bestand tegen grote temperatuurverschillen. Het materiaal is licht en recyclebaar. Het wordt het meest gebruikt om koude maaltijden in mee te geven die je dan thuis kunt opwarmen.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bakpapier.
Een elektrische oven heeft de langste tijd nodig om op temperatuur te komen, ongeveer 10 tot 15 minuten. Een gas- of heteluchtoven is met een minuut of 5 al opgewarmd. Lees ook: Mag u de ovendeur opendoen tijdens het bakken?
Daarnaast leggen we je samen met het Italiaanse familiebedrijf STEEL uit, waaraan een goede oven voldoet om alle bak experimenten optimaal in te bereiden.
Voor koekjes kun je zowel een oven met boven- en onderwarmte gebruiken als een heteluchtoven. Voor een heteluchtoven moet je de temperatuur wel met 10% verlagen. Verwarm je oven tijdig voor om ervoor te zorgen dat je koekjes gelijkmatig bakken. Plaats ze bij voorkeur in het midden van de oven.
Welke stand oven appeltaart? ” Appeltaart bak je het beste op 180 graden in de oven”, zegt Van den Broek. “Gebruik liever geen hete lucht, dat werkt als een föhn en is te agressief. Zet de oven op onder- en bovenwarmte.” De taart in zijn geheel wat lager zetten helpt tevens om de bodem beter gaar te krijgen.
Kan een plastic bakje in de oven? Nee, in de regel niet. Ze zijn doorgaans van een soort plastic die niet bestand is tegen oventemperaturen. Andersom kan meestal wel; vrijwel alle schalen kunnen in de magnetron met uitzondering van poreuze, aardewerken schalen die vocht op kunnen nemen (zoals een romertopf).
Zowel glas als opaal zijn perfect geschikt voor de oven.
Re: Spoedje: Stenen schaaltjes in de oven? Nee, dat kan niet. Aardewerk voor in de oven (en zeker dat voor in de magnetron) is speciaal hardgebakken aardewerk waarin minder vocht is achtergebleven.