Plastic bloembakjes, plantentrays en plastic verpakkingen van bijvoorbeeld bloemaarde horen thuis in de blauwe PMD-zak. Loss bloembakjes, plantentrays of folies worden niet aanvaard op het recyclagepark. Let er ook op dat je potjes of schaaltjes niet in elkaar stapelt of in stukken knipt.
Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv. een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is. Zie je dat er nog restjes papier of metaal aan de verpakking vastzitten?
Harde kunststoffen horen niet in de pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Belangrijk is dat het materiaal uit alleen harde kunststof bestaat.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Op deze vraag is sinds 1 januari 2023 het antwoord: bij het gft-afval. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert jaarlijks zo'n 88 miljoen kilo extra compost op.
In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Op drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris zit vanaf 1 april 2023 statiegeld. Gooi deze dus niet weg, maar lever ze in.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Tip. Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier. Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren. Melkpakken en sap-pakken horen niet in de papierbak maar bij het plastic afval: er zit een plastic en/of aluminium laagje in.
Als fanatieke afvalscheider draag je een steentje bij door bijvoorbeeld geen chipszakken, CD-hoesjes of piepschuim bij het plastic, want deze afvalsoorten horen bij het restafval.
Kunststoffen zijn alle chemische verbindingen die door scheikundige processen worden gemaakt. Plastic is een type kunststof dat door middel van verhitting onder druk tot een voorwerp gemaakt kan worden. We noemen dit een thermoplast. Plastic is dus een kunststof, maar niet elke kunststof is een plastic.
Scheiden doe je zorgvuldig
Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn, zoals een tandenborstel, horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen zodat het gerecycled wordt.
Plastic verpakkingsafval, metalen ver- pakkingen en kartonnen drinkpakken horen van- af nu thuis in de grijze PMD-container met oranje deksel, of in de ondergrondse plastic-verzamel- containers. Hoe minder restafval je daarmee overhoudt, hoe goedkoper je straks uit bent.
Chipszakken mogen bij het plastic afval en hoeven niet meer bij het restafval.
Dit geldt ook voor bierdoppen en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
De drankkartons worden in het sorteercentrum van de andere PMD-verpakkingen gescheiden. Ze worden opgeslagen in balen waarna ze naar gespecialiseerde recyclagebedrijven vertrekken voor verdere verwerking.