Een combi oven of combimagnetron is een combinatie van een oven en magnetron. Zo heb je maar één apparaat in je keuken nodig om te bakken, te grillen en te verwarmen.
Beste uit de Test: Sharp R-971INW
Maar ook opwarmen met de magnetronfunctie en bakken met de heteluchtoven doet hij prima. Al is hij wel beter in het bakken van bijvoorbeeld cake dan in het bakken van een diepvriespizza. De combistand, waarmee je tegelijk kunt ontdooien en bakken, werkt ook redelijk goed.
Het beste antwoord. Er mag geen metaal in de magnetron of magnetronfunctie. Er mag wel metaal in de combi als je hem alleen op ovenfunctie zet. of een ovenvaste (glazen) vorm.
Je wilt vrijstaand
Kortom, als je voornamelijk op zoek bent naar een magnetron met extra ovenfuncties, dan is een combi-magnetron de beste keuze. Als je echter voornamelijk op zoek bent naar een oven met extra magnetronfuncties, dan is een combi-oven de beste keuze.
Voor de echte bakliefhebber is de combimagnetron wellicht niet de beste keus, zo heeft het apparaat vaak alleen een hetelucht- en een grillfunctie. Daarbij komt nog dat de hoeveelheid functies verwarrend kan werken.
De combimagnetron en combi oven zijn erg populair in Nederland omdat ze ruimte besparen. U kunt namelijk in hetzelfde apparaat verwarmen, grillen, bakken, koken, of snel een maaltijd ontdooien. Dat scheelt ook nog eens in de centen, aangezien u niet twee losse apparaten hoeft aan te schaffen.
Gebruik geen metaal, aluminium of andere geleidende materialen in je magnetron. Uitgezonderd zijn de combimagnetrons waarvan onderdelen zoals zijrekjes, het draaiplateau, of het grillrooster mogelijk van dit materiaal zijn.
Wanneer gemak en snelheid voor jou belangrijk zijn is de combimagnetron het ideale apparaat. Je bespaart hiermee bijvoorbeeld de tijd die een oven nodig heeft om op te warmen. Er zitten verschillende functies op een combimagnetron waarmee je voor het bereiden van veel gerechten goed mee uit te voeten kunt.
Bij combimagnetrons krijg je vaak een metalen bakplaat en ovenrooster. Kun je deze wel veilig in je magnetron gebruiken? Ja, dit is geen enkel probleem. Deze bakplaten zijn namelijk voorzien van een speciale coating.
De magnetron warmt alleen het voedsel op, dus niet de ovenschaal en het apparaat zelf. Daardoor is hij efficiënter dan een elektrische oven. Het maximale vermogen van de magnetron heeft vrijwel geen invloed op het energieverbruik. Bij een oudere (magnetron) oven kan het ingebouwde klokje wel van invloed zijn.
Een combi oven is een inbouw oven met een magnetronfunctie. Hiermee kun je etenswaren opwarmen of ontdooien. Handig voor het bereiden van diepvriesgroentes, restjes of kant-en-klaar maaltijden. Er zijn alleen inbouw combi ovens: vrijstaande ovens hebben nooit een magnetronfunctie.
De combimagnetron is een magnetron met een eenvoudige ovenfunctie.
Het eerste wat van belang is wanneer je een oven of magnetron wilt inbouwen, is wat precies de afmetingen zijn van de ruimte waar het apparaat geplaatst moet worden. Het gaat dan om wat we de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte noemen. Meet de nis waar het apparaat in moet kunnen dus eerst zorgvuldig op.
Oven en magnetron
Een combimagnetron kost gemiddeld 15 euro per jaar aan energie. En een magnetron scoort daar nog onder, maar is wel een sluipverbruiker: in stand-by modus verbruikt-ie jaarlijks zo'n 35 kWh energie.
Aluminiumfolie mag niet in de magnetron, omdat er door conductiviteit vrijwel altijd vonken ontstaan. Folie mag hierom absoluut niet in een magnetron worden verwarmd. Gebruik in plaats hiervan de grill- of ovenstand van een combi-magnetron.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron.
Tenzij het plastic is voorzien van een magnetron-veilig icoon, mag plastic niet in de magnetron worden opgewarmd. Hitte kan ervoor zorgen dat BPAs en ftalaten uit het plastic in het voedsel kunnen doorlekken, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ook kan het plastic smelten tijdens het verhitten.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Veelgestelde vragen over combimagnetrons – De gemiddelde leeftijd van een combimagnetron is circa 4 tot 5 jaar. Je kunt de leeftijd van een combimagnetron eenvoudig verlengen door er zuinig mee om te gaan en om deze regelmatig schoon te maken.
De gemiddelde prijs van een combimagnetron in Nederland ligt tussen de €100 en €400. U kunt een combimagnetron vinden voor minder, maar de beste combimagnetrons kosten meer.