Ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 is het aantal mensen met een WW-uitkering gehalveerd, van 294 duizend naar 145 duizend. Van die 145 duizend WW-ontvangers waren er 40 duizend werkloos. Ruim de helft van alle WW'ers had betaald werk en werd tot de werkzame beroepsbevolking gerekend.
U ontvangt 65% van uw (eventueel begrensd) loon en dit ongeacht uw gezinstoestand . In tegenstelling tot de uitkeringen die worden betaald in geval van volledige werkloosheid, kennen de uitkeringen tijdelijke werkloosheid geen dalend verloop.
In mei 2023 waren 353 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Dat is 3,5 procent van de beroepsbevolking. De ontwikkeling van het aantal werklozen meet het CBS als gemiddelde verandering in de afgelopen drie maanden.
Hoeveel bedraagt werkloosheidsuitkering 2023? Er wordt rekening gehouden met het laatste brutomaandloon, begrensd tot 2684,68 euro. De werkloosheidsuitkering bedraagt maximaal 1.610,70 euro per maand (bedrag geldig op 1/1/2023).
In principe worden de uitkeringen toegekend voor onbeperkte duur. De hoogste loongrens bedraagt 2.671,37 euro per maand en geldt gedurende de eerste 6 maanden van de eerste vergoedingsperiode.
ACV betaalt je werkloosheidsuitkering
Het ACV is net als de andere vakbonden en de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HVW) een erkende uitbetalingsinstelling. Als uitbetalingsinstelling is het de taak van het ACV om: Noodzakelijke inlichtingen en documenten aan de werklozen verstrekken.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen werkloos. Die hebben dus geen baan en krijgen van de overheid een uitkering om toch rond te kunnen komen. Ondertussen moeten ze op zoek naar werk. Dat kost de Nederlandse overheid ongeveer 12 miljard euro per jaar en daar betalen we allemaal aan mee.
Niet in alle beroepen is de tevredenheid even groot. In de wetenschappelijke beroepen werkt maar liefst 94 procent met plezier, in de elementaire beroepen is dat 84 procent. Over het algemeen zijn de werkenden in Nederland tevreden met de werksfeer.
Regels bij afwezigheid werknemer
Je kunt een officiële waarschuwing geven, een boete opleggen, loon inhouden of je werknemer ontslaan. Leg de regels en gevolgen goed vast. Dan weet je werknemer vooraf wat de consequenties zijn.
Als je voltijds werkloos wordt en uitkeringsgerechtigd bent, krijg je de eerste 3 maanden 1.300 euro per maand. Van maand 4 t.e.m. maand 12 krijg je 1.200 euro. Het tweede jaar krijg je 1.100 euro per maand.
Indien u ziek bent tijdens uw werkloosheid kunt u geen werkloosheidsuitkeringen genieten, maar wel ziekte-uitkeringen, op voorwaarde dat u binnen de 48 uur een medisch getuigschrift stuurt naar uw ziekenfonds.
Hoeveel arbeidsdagen bewijzen? ofwel 624 arbeidsdagen gedurende de 42 maanden voorafgaand aan uw aanvraag.
In het eerste kwartaal van 2023 waren 357 duizend mensen werkloos, 3,6 procent van de beroepsbevolking (seizoengecorrigeerd). Het aantal werklozen daalde licht ten opzichte van het voorgaande kwartaal (-2 duizend).
3,2 miljoen personen behoorden niet tot de beroepsbevolking
De beroepsbevolking was 10,1 miljoen personen groot, de niet-beroepsbevolking 3,2 miljoen.
Mensen met een uitkering WW: 191.775, Wazo: 53.982, Ziektewet: 106.657, Waz: 7.297, Wajong: 243.200, WIA: 373.084, WAO: 194.474. Totaal: 1.170.469 mensen.
De zakelijke dienstverlening (inclusief uitzendkrachten) is de grootste bedrijfstak, met 2,5 miljoen banen in 2022. De zorg is goed voor 1,8 miljoen banen en de handel voor 1,7 miljoen banen. In vergelijking met 2002 heeft zich een forse verschuiving voorgedaan in de werkgelegenheidsstructuur.
Hoeveel mensen gaan met tegenzin naar hun werk? Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de werknemers in Nederland niet gelukkig is op het werk. Bijna een kwart van deze werknemers zegt met tegenzin naar het werk te gaan, veel te piekeren en continu stress te ervaren.
Kwantitatieve structurele werkloosheid ontstaat doordat er te weinig arbeidsplaatsen zijn voor de beroepsbevolking. Dus zelfs als bedrijven op hun maximale productieniveau zouden zitten, zouden er nog steeds te weinig banen zijn om iedereen uit de beroepsbevolking aan het werk te krijgen.
In het eerste kwartaal van 2023 was 3,7 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar eerder, in het eerste kwartaal van 2022, was dat 3,6 procent. In het eerste kwartaal van 2023 was het werkloosheidspercentage het hoogst in Groningen (4,4 procent) en het laagst in Zeeland en Gelderland (beide 3,1 procent).
De werklozen hebben de grootste baanvindkans, gevolgd door personen die niet direct beschikbaar zijn voor werk, maar wel recent naar werk hebben gezocht. Deze laatste twee groepen behoren tot het onbenut arbeidspotentieel.
De wet bepaalt geen maximumduur, maar de RVA gaat uit van een maximum van 12 maanden.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.
Vooraleer je een inschakelingsuitkering ontvangt (vroeger: wachtuitkering), moet je een beroepsinschakelingstijd doorlopen (vroeger: wachttijd). De beroepsinschakelingstijd duurt 310 werkdagen in een zesdagenstelsel. Indien je daar de zondagen bijtelt dan duurt deze 1 jaar, ongeacht je leeftijd.