Motieven vormen als het ware een patroon van grotere en kleinere elementen in een roman. Van een patroon spreek je pas als een bepaald element meerdere keren terugkomt in een verhaal. Herhaling is dus van belang. Met andere woorden literaire motieven bestaan dankzij de herhaling.
Literaire theorie
Een motief is een niet-symbolisch element dat door herhaald gebruik in het verhaal een bijzondere betekenis krijgt. Daardoor word je als lezer op het spoor gezet van waar het in het boek om gaat. In de literatuurwetenschap wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten motieven.
Een mortier wordt aan de bovenzijde geladen. Het is een steilbaanwapen; de loop wordt gericht in een hogere hoek dan 45 graden. De granaat gaat met een steile baan omhoog, en komt vervolgens nagenoeg loodrecht naar beneden.
Een motief in literatuur is een herhaaldelijk terugkerend element. We herkennen het omdat het ook in andere verhalen voorkomt (bijv. driehoeksverhoudingen, generatieconflicten) of omdat het binnen hetzelfde verhaal meermalen voorkomt (bijv. een voorwerp, een lied, een kleur, een bepaalde handeling, een gevoel).
motief (zn) : afweging, beweeggrond, beweegreden, considerans, drijfveer, grond, overweging, reden. motief (zn) : gedachte, grondgedachte, grondpatroon, onderwerp.
Sociale motief - (Aantrekkelijk houden van werk, kost vaak extra uitgaven maar medewerkers zullen gemotiveerder zijn.) Maatschappelijk motief - (Eisen die de maatschappij stelt aan de wijze waarop functies vervuld worden.)
Motieven zijn patronen van elementen binnen een verhaal, of door meerdere verhalen heen. Herhaling is belangrijk om het motief te herkennen. Motieven in een verhaal kunnen bijvoorbeeld een terugkerende handeling, geur, combinatie van woorden of een verwijzing naar een andere boektitel zijn.
motieven (meerv.) 1. element dat door herhaling betekenis krijgt; 2.
Om het thema te bepalen moet je ontdekken op welke manier personages, gebeurtenissen en ruimtes met elkaar te maken hebben. Ook uit de afloop van een verhaal kun je soms afleiden wat het thema is. Terugkerende aspecten hebben vaak met het thema te maken. Zo'n terugkerend aspect in een verhaal heet een motief.
Het motief is de reden waarom iemand een daad begaat, zoals moord, diefstal of fraude.
Twee typen motieven spelen een rol bij het tot stand komen van gedrag: Interne motieven: motieven van binnenuit. Alcoholverkopers kunnen bijvoorbeeld alcohol weigeren aan een gast, omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor de gezondheid van de gast. Externe motieven: motieven die van buitenaf komen.
Wat is een motief in de literatuur? Een motief is een terugkerend symbool, afbeelding of idee dat in een literair werk voorkomt. Het kan dienen als een symbolische weergave van een groter thema of idee.
Een leidmotief is een situatie, handeling, kleur, getal, voorwerp of woord die/dat van zichzelf niet een symbolische betekenis heeft, maar die wel krijgt door nadrukkelijke herhaling in het verhaal.
Het thema van een literair werk is datgene — een indruk, een gezichtspunt, een levensvisie — wat als grote lijn in het werk naar voren komt. Dat thema kan expliciet worden genoemd en uitgedragen, en dan valt het te vergelijken met een boodschap.
Dit zijn motieven die jij misschien kent als gevoelens. In een boek kan je hiervoor bijvoorbeeld liefde, haat, verraad, wraak, eenzaamheid, schuld, oorlog, dood, boete of onmacht krijgen. Er zijn nog veel meer soorten abstracte motieven die worden gebruikt in een boek.
Klassieke motieven zijn motieven uit klassieke verhalen. Een klassiek motief is alleen te herkennen als je het oorspronkelijke verhaal kent.
Een verhaalmotief is een element dat meerdere keren in een verhaal terugkomt. Dat kan van alles zijn. Wat jou opvalt is een motief. Motieven ondersteunen het thema en / of brengen structuur aan in een verhaal.
Als een figuur bestaat uit een herhaling van steeds dezelfde stukjes, dan is er sprake van schuifsymmetrie*. De figuur heeft dan een patroon dat is opgebouwd uit een aantal herhalingen van een motief. Het motief is een zo klein mogelijk stukje waarmee je het hele patroon kunt maken.
Ook kan een motief een hele zin of een voorwerp zijn, zoals een glas of spiegel. Door motieven ontstaat er een patroon in het verhaal. Een motto is een citaat, spreuk of dichtregel voor in het boek, waarmee de auteur vaak de bedoeling van een boek aanduidt. Lang niet alle boeken hebben een motto.
In de literatuur is er sprake van twee soorten spanning: actiespanning en psychologische spanning. Bij actiespanning gaat het om de gebeurtenissen in het verhaal. Bij psychologische spanning gaat om de gedachten en gevoelens van de personages.
Statisch motief definities
motief (met enige regelmaat herhaald element in een tekst), dat zelf binnen de tekst geen ontwikkeling doormaakt.
Motieven zijn vaak abstracte aanduidingen van concrete verhaalgegevens, zoals 'het vergankelijke', 'de dood', 'de rol van de opvoeding'. Motieven vormen als het ware een patroon van grotere en kleinere elementen in een roman. Van een patroon spreek je pas als een bepaald element meerdere keren terugkomt in een verhaal.
economische motieven te noemen die een heffing over de nalatenschap rechtvaardigen. In de juridische literatuur wordt vaak aangehaakt bij het draagkrachtbeginsel. De draagkrachtgedachte gaat ervan uit dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.