Tijdens de kraamtijd het belangrijk dat de temperatuur van je baby elke dag wordt gemeten. De eerste drie dagen zelfs na elke verschoning. Dit wordt vaak gedaan door de kraamverzorgende. Na de kraamtijd is een dagelijkse meting niet meer nodig.
Wij adviseren je om je baby 's ochtends en 's avonds te temperaturen, totdat de temperatuur niet meer schommelt. De lichaamstemperatuur van je baby moet tussen de 36.5°C en de 37.5°C liggen.
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
Hypothermie is wanneer de temperatuur van je baby onder de 36,5°C is -> de baby wordt verwarmd (huid tegen huid, extra laag kleding, etc).
Dit wonderbaarlijke systeem werkt bij iedereen, ook bij baby's. De eerste weken na de geboorte koelt de kern van een baby 's nachts gemiddeld af tot 36,8°C, dat is minder dan bij volwassenen.
Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren. Zorg wel zeker dat de ventilator niet gericht is op het hoofdje van je baby.
Controleer in zijn nek of voel aan zijn voetjes als je twijfelt of hij het te warm heeft. Als die lauw aanvoelen, dan zit je goed. Voelt zijn nekje bezweet aan, trek je baby dan minder kleding aan. Desnoods laat je hem rondkruipen in een romper of – als het erg heet is – in z'n luier.
De temperatuur in de slaapkamer samen met het beddengoed bepaalt hoe warm het is om te slapen. Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje.
Wanneer sprongetjes bij je baby? De 'theorie': baby's zouden bij 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46 en 55 weken een sprongetje in de mentale ontwikkeling doormaken wat zou leiden tot onrustig gedrag.
Over het algemeen geldt dat een baby de eerste 24 uur een mutsje goed kan gebruiken. Daarna alleen als je baby het koud heeft.
Zorg dat je baby het niet te warm heeft. Trek hem dunne, los zittende kleertjes aan van natuurlijke materialen zoals katoen. In bed is een dunne slaapzak of katoenen deken of lakentje vaak genoeg. Je baby moet de warmte kwijt kunnen.
Voelt zowel de buik als de tenen warm of zelfs heet aan, dan heeft je baby het te warm en kun je eenn kledinglaag uitdoen. Als de buik en de tenen beide fris aanvoelen, zorg dan dat hij een extra laagje krijgt om iets warmer te worden.
Ook het nekje of de voetjes kunnen aangeven of je baby de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam. Een zwetende baby heeft het absoluut te warm. Heb je het idee dat je baby koorts heeft, neem dan de temperatuur op.
De slaapkamertemperatuur voor een baby kan beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Ook al voelt het voor jou als te koud, De ideale temperatuur voor een lekker dutje is tijdens de eerste maanden 18-20 °C. Vanaf twee maanden mag dit nog een graadje lager: 16-18 °C.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C. Dat kan geen kwaad.
De handjes van baby's kunnen door kou zelfs een beetje paars of blauw uitslaan. Daar kun je van schrikken, maar volgens kinderarts Daniel Ganjian kan dit geen kwaad. 'Zolang een kind op andere plaatsen niet blauw of koud is, zijn koude handen normaal en volkomen onschadelijk. '
Wiegendood is de benaming voor het onverwacht en in hun slaap overlijden van kinderen tussen de 0 en 2 jaar, waarbij er geen oorzaak wordt gevonden voor het overlijden.
Kleed je baby niet te warm aan 's nachts.
Een body met lange mouwen, pyjama met lange mouwen en voetjes + een gewatteerde slaapzak is perfect. Handig: een winterslaapzak met afritsbare mouwen.
In een koele ruimte kan de baby zijn warmte goed kwijt via zijn hoofd. Laat je baby bij het inbakeren bloot of doe hem alleen een katoenen rompertje aan. Stop je baby in onder een dun laken. Ook bij warm weer is het laken belangrijk.
Sinds hij geboren is, slaapt baby in een slaapzak. Dit is de beste manier om een veilige slaap te garanderen voor uw kind tussen 0 en 12 maanden. Vanaf de leeftijd van 18 maanden kan baby met een dekbed slapen omdat hij oud genoeg is om zich te bewegen en zelf uit bed te komen.
Bij een temperatuur van meer dan 25 graden kun je je baby zelfs in een rompertje en een lichte slaapzak te slapen leggen. Kies altijd voor babyrompertjes en -pyjama's van biologisch geteelde katoen, die vaak zachter zijn voor de gevoelige huid.