Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Als je de boom teveel water geeft krijg deze weinig tot geen zuurstof meer bij de wortels. Dit maakt de boom niet alleen 'lui', waardoor de wortels zich niet kunnen ontwikkelen ten opzichte van de kroon. In het slechtste geval kan de boom afsterven.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Goed tegen veel water kunnen zijn wilgen( diverse soorten ) , elzen ( ook enkel soorten), essen (diverse soorten) en natuurlijk de moeras eik.
Een gemiddelde volwassen boom in de stedelijke omgeving zou 200-400 liter water in de kroon vast kunnen houden McPherson & Geiger z.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Het is belangrijk dat het water goed in de kluit trekt en niet alleen de bovenste laag bevochtigd. Let op; vochtig maar niet kletsnat! Een boom kan ook dood gaan aan een teveel aan water. Als de standplaats voortdurend kletsnat is kunnen de wortels gaan rotten.
Appel: 822 liter water per kilogram. Brood (van tarwe): 1.608 liter water per kilogram.
Normaal gesproken gaat de plant pas groeien als de wortels zich goed ontwikkelen en dat kan soms wel even duren. Bomen kunnen wel een jaar stil staan voordat ze goed gaan groeien dus soms moet je wat geduld hebben.
Een boom heeft enorm veel dunne buisjes als water- en voedingstransportvaten (xyleemvaten). Door deze flinterdunne vaten stijgt het water gemakkelijk naar de top.
Een appelboom kan alleen door andere appelbomen bestoven worden. Het is dus verstandig meerdere fruitbomen van één soort bij elkaar te planten, zodat de insecten de bloesem kunnen bestuiven.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Fruitbomen hebben veel zonlicht nodig om te groeien en te bloeien, dus zoek een plek uit die minstens zes uur zonlicht per dag ontvangt. Houd rekening met de omgeving waarin je je fruitboom plant. Zorg ervoor dat de fruitboom niet in de schaduw zal staan van bijvoorbeeld je huis of andere bomen.
Dit kan je heel simpelweg gewoon met je vinger voelen. Steek je vinger wel tot minimaal een vingerkootje in de grond, want daar zitten de wortels pas. Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen.
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken. Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
Wat kost tuin sproeien? Als u een zwenksproeier gebruikt wordt er ongeveer 1000 liter water per uur afgegeven. Ons leidingwater kost momenteel ongeveer €1,35 per 1000 liter water. Voor 4 uur tuin sproeien met leidingwater kost u dus €5,40.
Een beluchtingsbuis of een drainagebuis is ideaal geschikt voor bomen die vochtige, of zware (klei)grond geplant worden. Deze buis zorgt voor meer lucht en zuurstof rondom de wortels, waardoor deze niet verstikken of wegrotten. De kans om aan te slaan is hierdoor vele malen groter.
Plant een boom nooit te diep. Hoe dieper geplant, hoe vochtiger de grond is. De wortels komen dan in het grondwater te staan. Weinig lucht in de grond en de boom gaat dan langzaam dood.
Een fruitboom of -struik gedijt het best op een bodem die goed vochtdoorlatend is, maar toch voldoende water vasthoudt. In een te natte bodem loopt een fruitboom of -struik het risico op wortelrot, waardoor de wortels afsterven. Van alle fruitbomen verdragen peren- en kweepeerbomen het beste een nattere bodem.
Droogtebestendige bomen
Sommige inheemse bomen zoals beuk (Fagus), lijsterbes (Sorbus), wilg (Salix) krijgen het lastig tijdens lange periodes van droogte. Hier en daar zie je na een droge zomer dat zelfs volwassen exemplaren eraan moeten geloven. De zomereik (Quercus robur) en linde (Tilia) zijn sterker en robuuster.