De kaviaar is volgens hem een soort vergeten groente, een krokante erwt in de vorm van een traan, die enkel in het Baskenland gekweekt wordt. Voor 1 kilo van zo'n groene kaviaar betaal je al vlug 500 euro.
Wat is kaviaar nu eigenlijk precies? Kortgezegd zijn het de onbevruchte eitjes van de steur. De steur is een grote vis die voornamelijk voorkomt in de Kaspische Zee. Er zijn diverse soorten kaviaar, echter zijn de Beluga en Asetra kaviaar zonder twijfel het meest populair.
Regelmatig kaviaar eten kan uw immuunsysteem stimuleren en zorgt ervoor dat uw lichaam toegang heeft tot een heel scala nuttige voedingsstoffen. Kaviaar is het perfecte ingrediënt voor uw spijsvertering en een gezond dieet als u vitaminen en mineralen wilt toevoegen op een manier die zowel heilzaam als heerlijk is.
Wat is kaviaar? Hoe zeer we ook houden van kaviaar, als er íéts is wat het niet is, dan is het wel veganistisch. Voor kaviaar worden immers onbevruchte viseitjes van de steur gewonnen. Deze vis wordt niet alleen overbevist, de vis legt bovendien alles behalve jaarlijks eitjes.
De steur, waar kaviaar vandaan komt, legt erg weinig eitjes (ze doen er 10 - 15 jaar over). Omdat de 'wilde' steur beschermd is en niet mag worden gevangen, worden ze gekweekt om toch kaviaar te kunnen produceren. Dit is een intens, langdurig en kostbaar traject, wat ervoor zorgt dat het geen goedkope lekkernij is.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Om te serveren moet men metaal totaal vergeten, het oxideert en verandert de smaak! Gebruik een lepel in parelmoer, in hout, of zelfs in plastiek. Kaviaar kan men op neutraal toastbrood of op blinis serveren (eventueel met een beetje ongezouten boter. Kaviaar is van zichzelf al zout genoeg).
Kaviaar is viskuit van de steur, een vis die voorkomt in de Volga, de Kaspische Zee, de Zwarte zee en andere plaatsen.
Voor één kilo tel je tussen de 6.000 en 8.500 euro neer. Als geld echt, echt, écht geen probleem is, kun je nog een prijscategorie hoger gaan. Want het kan nog exclusiever: Almas, de kaviaar van een überzeldzame, Iraanse albino-steur.
Almas is de duurste en meest exclusieve kaviaar ter wereld. De kaviaar wordt ook wel 'nec plus ultra' genoemd, wat betekent 'het beste van het allerbeste'. De Almas kaviaar is afkomstig van de Beluga, de grootste steur van alle soorten.
De prijs van onze kaviaar 1000 gram slechts € 795
Wij adviseren 1000 gram voor 90 personen. Wilt u echt uitpakken dan leveren wij ook andere soorten kaviaar. De prijs ligt dan echter heel anders uiteenlopend van een Kaspische Sevruga voor €4500,- tot een Almas Kaviaar voor € 45.000 per 1000 gram.
Kaviaar bevat belangrijke voedingsstoffen voor je huid, waaronder proteïnen, peptiden en essentiële aminozuren. Deze ondersteunen onder andere de activiteit van je fibroblasten en helpen de afbraak van collageen te voorkomen.
Het zijn blikken van 20 gram tot 500 gram. Bij CAVIARPASSION.COM begint de prijs vanaf 35€ voor 20 gram Baeri Selection. De kaviaarprijzen veranderden zeer vaak in het begin van de jaren 2000, maar sinds 2010 zijn ze veel stabieler geworden.
Hoewel het onbevruchte eitjes zijn, vergelijkbaar met de eieren van een kip die worden geconsumeerd, behoort kaviaar toch niet toe tot de vegetarische gerechten. De steur moet namelijk gedood worden om de eitjes te bemachtigen.
Maar waarom zijn die viseitjes dan zo goed voor je huid? Kaviaar zit barstensvol vitaminen, proteïnen en mineralen. Er zit ook veel vitamine A in, dat zorgt voor een gezonde huid en goed zicht. Niet alleen als je het op je huid smeert trouwens, deze vitaminen krijg je ook binnen als je het eet.
Welke hoeveelheid kaviaar bestellen? Voor aperitief of cocktail rekent u 10g per persoon. Voor een proeverij kan men best 30g per persoon voorzien.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
Prijs: € 26,00.
U kunt kaviaar combineren met een Brut Champagne of Crémant. Als je durft kun je hem ook proeven met geoxideerde wijnen als een Vin Jaune. Sommigen geven de voorkeur aan wodka of een droge sherry, maar de hoeveelheid alcohol kan uw smaakpapillen vernietigen, wat niet wordt aanbevolen.
Natuurlijke kaviaar
Veel mensen denken dat kaviaar zout of ziltig is, maar van nature is dat niet. Het zout wordt toegevoegd om de kaviaar te laten rijpen, maar ook om de houdbaarheid te verlengen.
Naast echte kaviaar bestaat er ook imitatiekaviaar. Dat zijn oranje of rode eitjes van bijvoorbeeld de zalm, forel, kabeljauw of de haring. Je vindt met name die van de zalm weleens in of op je sushi. Hoewel dat ook gewoon goedkope grijze lompviseitjes kunnen zijn, die oranje zijn gespoten.
De zwarte variant wordt doorgaans met koolstof gekleurd de rode bevat meestal geen kleurstof. Tip: lees het etiket. Lompviseitjes van goede kwaliteit zijn zilt en knapperig en hebben niet de vissige zompige smaak die haringkuit vaak wel heeft. Hierdoor zijn lompvis eitjes het beste alternatief voor echte kaviaar.
In de ongeopende verpakking blijft kaviaar ongeveer een maand goed in de koelkast (tussen 0 en 4°C). Na opening kunt u de kaviaar nog 24 uur bewaren in de koelkast. Vries kaviaar nooit in, anders verliest deze zijn textuur.
Iraanse kaviaar is bekend als "de beste ter wereld", en dankt dit aan de natuurlijke omgeving waar hij geoogst wordt: een exclusief en buitengewoon milieu : de waterkwaliteit van de Kaspische Zee, grenzend aan Iran, met een diepte tot 900 Meter en zeer zuiver.