Het woord opsomming zegt het al: in een opsomming worden dingen opgesomd. Er wordt in een opsomming een soort lijstje genoemd van iets. Een opsomming is vaak te herkennen aan streepjes of bolletjes, aan de komma's die tussen de woorden staan of aan de dubbele punt die vaak vooraf gaat aan de opsomming.
Ten eerste vind ik het heel erg leuk om naar school te gaan en ten tweede leer ik er veel van. In dit voorbeeld weet je dankzij de signaalwoorden ten eerste en ten tweede dat school leuk vinden en veel leren bij elkaar horen. Dit is een voorbeeld van een opsomming in één zin.
Als je een opsomming opneemt in de lopende tekst, plaats je een komma tussen de verschillende onderdelen. Daarbij is het van belang dat de onderdelen dezelfde zinsstructuur en grammatica hebben. Tussen het een-na-laatste en het laatste onderdeel van de opsomming komt het voegwoord “en” of “of” te staan.
dingen in een bepaalde volgorde gezegd of geschreven
(enumeratio, enumeratie of opsomming) Term uit de retorica voor een opsomming van te behandelen of behandelde punten uit een betoog.
Een opsomming bestaat meestal uit een of meer inleidende zinnen met daaronder de onderdelen van de opsomming. Voor elk onderdeel staat een cijfer, streepje of stip ('bullet').
Een opsomming die bestaat uit woordgroepen of zinsdelen
De eerste letter van de eerste zin begint met een hoofdletter en eindigt met een puntkomma. De andere opsommingen beginnen met kleine letters. Alleen de laatste zin eindigt met een punt, voorgaande zinnen eindigen allemaal met een puntkomma.
In Word wordt automatisch een genummerde lijst voor u gestart. Typ* en een spatie vóór de tekst en Word maakt een lijst met opsommingstekens. Als u de lijst wilt voltooien, drukt u op Enter totdat de opsommingstekens of nummering zijn uitgeschakeld.
Het verwerken van een opsomming in een lopende tekst is vrij gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen, is het plaatsen van komma's tussen alle delen van de opsomming. Uiteraard eindig je de zin gewoon met een punt of ander leesteken.
Een opsomming is een lijst met gegevens. Categorieën: Woordenschat.
Bulletpoint of ook wel geschreven als 'bullet point' of gewoon 'bullet' is een typografische aanduiding voor een symbool dat een opsomming aanduidt. In een lijstje met woorden of korte zinnen die in relatie staan tot elkaar wordt ieder punt gemarkeerd met een bolletje voor de regel.
De combinatie van bijvoorbeeld en enzovoort bij een onvolledige opsomming is dubbelop: door het woord bijvoorbeeld te gebruiken, wijst u er al voldoende op dat de opsomming niet volledig is. U kunt enzovoort beter gewoon weglaten of de opsomming niet inleiden met bijvoorbeeld.
Is het waar dat er nooit een komma voor en mag staan? Nee, dat is niet waar. Als een komma de duidelijkheid of leesbaarheid van een zin vergroot, kan hij worden toegevoegd, óók voor en.
Signaalwoorden geven de lezer een seintje dat een zin of een alinea een reden, tegenstelling of conclusie, enz. weergeeft. Een goed gebruik van signaalwoorden verhoogt de duidelijkheid van je tekst aanzienlijk.
Signaalwoorden geven een verband aan tussen verschillende alinea's of zinnen. Ze zijn belangrijk omdat ze aangeven hoe de tekst is opgebouwd. Zo kan jij beter begrijpen wat er wordt bedoeld met de tekst.
Inhoud is alles wat de binnenkant bevat; opsomming van de hoofdstukken van een boek.
Tips: U kunt een sneltoets gebruiken om een lijst met opsommingstekens of een genummerde lijst te maken. Als u een lijst met opsommingstekens wilt maken, typt u * (sterretje) en drukt u vervolgens op de spatiebalk of de Tab-toets.
Opsommingstekens zijn heel erg belangrijk voor de leesbaarheid van de pagina's op jouw website. Opsommingstekens dragen bij aan het beslissingsproces van de lezer. Op het moment dat je alleen maar grote stukken tekst op de pagina's hebt staan, kost het de bezoeker veel moeite en tijd om de pagina grondig door te lezen.
Het beletselteken (…)
Het kan aangeven dat de zin wordt afgebroken of dat de lezer geacht wordt zelf een woord of gedachte in te vullen. Als het beletselteken aan het einde van een zin staat, komt er geen extra punt achter het beletselteken.
Met een puntkomma combineren we twee zinnen tot één langere zin. De puntkomma houdt het midden tussen de komma en de punt. Net als de punt sluit de puntkomma een zin af, maar tegelijkertijd maakt ze duidelijk dat er een nauwe band is met de volgende zin.
Daarvoor is dit leesteken eigenlijk niet bedoeld. Een puntkomma hoort alleen in een opsomming als je verschillende zinnen opsomt. Zo'n opsomming begin je gewoon met een dubbele punt. Daarna gebruik je de ; als scheiding tussen opsommende delen, en je sluit af met een gewone punt.
Signaalwoorden zijn woorden die een bepaalde samenhang aanduiden, zoals want, omdat, maar, bijvoorbeeld, dus en tot slot.
Hoe leer je signaalwoorden? Het eerste wat ik je kan vertellen is dat het stampen, stampen, stampen en herhalen, herhalen, herhalen is. Wat ik vaak doe is dat ik de woordenlijst erbij pak en de woorden een keer overschrijf op papier. Dit zorgt ervoor dat de woorden al in mijn hoofd komen.
Leestekens zijn tekens die je bij het schrijven gebruikt om een tekst begrijpelijker te maken, bijvoorbeeld een punt of een komma. Als je iets vertelt, kun je met pauzes, intonatie of gebaren duidelijk maken wat je bedoelt. In geschreven taal doe je dit met punten, komma's, vraagtekens en andere leestekens.