Bij het zetten van een ristretto komen er meer oliën en aroma's vrij maar minder bitters. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Het resultaat is een sterkere, bitterdere smaak en een grotere dosering cafeïne per kopje. Een Lungo is in volume groter dan een espresso en wordt dan ook geserveerd in een grotere kop. Een goede keuze voor de ervaren koffiedrinker die een volle kop koffie verkiest boven een espressoshotje!
Espresso wordt vaak als een sterke koffie ervaren. Dit komt omdat een espresso een zeer geconcentreerde koffie is. Je forceert als het ware het water met een druk van ongeveer 9 bar door een bed van fijngemalen koffie.
Vaak wordt gedacht dat dit sterke kopje koffie ook extra veel cafeïne bevat. Dat is een fabel. Een espresso bevat zo'n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo'n 85 mg cafeïne zit. Natuurlijk is een kopje filterkoffie wel meer dan 2x zo groot als die espresso.
Bij het zetten van een ristretto komen er meer oliën en aroma's vrij maar minder bitters. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Maar dat een espresso extra veel cafeïne bevat, is een fabel! In een espresso van 50 ml zit namelijk 65 milligram cafeïne, terwijl in een kop filterkoffie van 125 ml 85 milligram cafeïne zit. Een cappuccino bestaat daarentegen uit espresso waar gestoomde melk en melkschuim in gelijke delen aan wordt toegevoegd.
Drink je geen filterkoffie, maar espresso, koffie uit een mokkapot of cups? Dan is drie kopjes het advies, vanwege het hogere gehalte aan cafestol. En let op bij een cafetière of kookkoffie. Hierbij geldt respectievelijk het advies om hier één kop of het liefst helemaal geen van te drinken, aldus het Voedingscentrum.
Wie grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgt kan te maken krijgen met symptomen als rusteloosheid, slaapproblemen, hoofdpijn, maagpijn, een tremor en zelfs angstgevoelens. Welke hoeveelheid té veel is, is afhankelijk van persoon tot persoon.
De Espresso Forte is samengesteld uit de fijnste Arabica variëteiten uit Midden- en Zuid-Amerika. Een sterk gebrande espresso waarin geroosterde tonen en fruit tonen naar voren komen. Deze espresso onthult lichte cacao- en graanaccenten.
1) Maak een Caffè lungo
Als je normaal gesproken een echte espresso maakt, stop je na 25 – 30 seconden. Echter je kunt ook simpelweg het water langer dan de normale 25-30 seconden laten doorlopen. Het resultaat is dan een groter volume koffie.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
De misvatting dat een donkere koffie meer cafeïne bevat komt omdat veel mensen smaak associeren met cafeïne niveaus in de koffie. De sterkere smaken in een dark roast worden gezien als sterker en dus ook meer cafeïne bevatten. Cafeïne geeft geen smaak af, de smaak komt door het brandproces.
Bij de espresso's wint de Nespresso Ristretto.
Bij deze test geeft deze capsule het meeste koffiegeur en sterkste smaak.
Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso.
Neem per dag niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso, koffie van cups of koffie gezet met een mokkapot, ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd. Neem per dag niet meer dan 1 kopje, en niet meer dan in totaal 3 kopjes per week, van koffie gezet met een cafetière, ook wel French press of doordruk koffie genoemd.
Na het eten kiezen veel mensen voor een kopje koffie. Vooral de espresso is populair. Espresso kan namelijk helpen om zowel de spijsvertering als vetvertering na het eten op gang te brengen. Ook zorgt dit drankje ervoor dat uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
Of een koffie zacht of sterk smaakt, is dus eerder afhankelijk van de verhouding tussen de hoeveelheid koffie en water.” En dan blijkt dus dat een espresso eigenlijk een van de slapste koffies is.
Een espresso is een sterke kop koffie van klein formaat. In een espresso zit 25 tot 35 ml koffie.
De effecten van cafeïne kunnen zo snel als vijftien minuten na het consumeren al te voelen zijn. De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam.
De Americano is een espresso met een beetje heet water. De optimale verdeling is 50 procent water en 50 procent koffie. Dit zorgt voor een zachte en milde smaak waardoor hij minder sterk is dan bijvoorbeeld een Espresso, Lungo of Cappuccino.
Een dubbele espresso is eigenlijk niets minder dan twee espresso's. Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd. Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. Het is dus tweemaal de normale dosering espresso.
De latte macchiato is een milde koffie, ideaal voor als je niet zo'n zin hebt in een straffe bak. Deze variant is weer net iets anders dan de latte: namelijk deze koffie maak je door aan een groot glas opgeschuimde melk een klein beetje espresso toe te voegen.