De onrustige cellen door HPV kunnen weer terugkomen na de behandeling. Dit gebeurt bij ongeveer 35 van de 100 vrouwen. Daarom komt u na de behandeling 2 keer per jaar op controle bij de gynaecoloog.
Soms ruimt je lichaam de HPV-infectie niet op en blijft het virus langer in de cellen aanwezig. Het virus kan zorgen voor veranderingen in deze cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf. Soms kunnen deze zich ontwikkelen tot (voorstadia van) kankercellen.
Positief: je hebt HPV. Dit is niet erg, je hoeft niets te doen. HPV geeft meestal geen klachten en gaat vaak vanzelf over.
Het virus kan dan in de cellen van het slijmvlies van de baarmoederhals gaan zitten. Bij de meeste vrouwen ruimt het afweersysteem HPV op. Als het afweersysteem HPV niet opruimt, kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Dit heet dysplasie en kan het voorstadium van baarmoederhalskanker zijn.
Wanneer ons afweersysteem de infectie niet kan genezen, zal het virus zich langzaam aan in bepaalde cellen vestigen. Een dergelijke chronische infectie kan leiden tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals (dysplasie) en op lange termijn overgaan in baarmoederhalskanker.
Het duurt namelijk ongeveer 2 jaar voordat uw lichaam het virus opruimt. Een HPV-infectie is meestal niet erg. Vaak ruimt het lichaam het virus zelf weer op. 80% van de mannen en vrouwen raken in hun leven wel eens besmet met HPV.
“Inmiddels zijn wetenschappers het eens dat HPV niet alleen wordt overgedragen via seks, maar ook via handen, huid en mond.”
De infectie verdwijnt in dat geval na ongeveer 1 jaar vanzelf zonder dat ze ooit werd opgemerkt. In sommige gevallen kunnen de virussen inactief in het lichaam aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken. De drager kan de infectie dan wel overdragen.
Besmetting. Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft. Condooms verminderen de kans op besmetting met HPV, maar het virus verspreidt zich ook via handen, huid en mond. HPV verdwijnt meestal vanzelf na ongeveer 1,5 jaar uit het lichaam, in die periode is diegene besmettelijk.
Bij een afwijkend uitstrijkje kun je dagelijks 50 mcg vitamine D3 per dag innemen. In de zomer ook, puur omdat het in Nederland vaak bewolkt is en we veel binnen werken. Vitamine A, E, B-complex en de mineralen selenium en zink zijn in het specifiek belangrijk in de bestrijding van HPV.
"Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan. Het virus is echt heel normaal. Ook als je je hele leven slechts één seksuele partner hebt, kun je het van die partner krijgen." In de meeste gevallen is het niet ernstig als je het krijgt (zie vraag 4).
Behandeling genitale wratten
Je kunt genitale wratten krijgen van HPV. Je hoeft die niet te laten behandelen. Meestal gaan de wratten vanzelf weg.
HPV is heel besmettelijk, voorkomen is dus moeilijk. Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven een HPV-infectie. Je kunt het ook meerdere keren krijgen. Condooms helpen niet genoeg om te zorgen dat je geen HPV krijgt.
Als je een vaste relatie hebt, kan het zijn dat jij of je partner HPV alsnog bij zich draagt. Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen.
HPV (humaan papillomavirus): stand van zaken
Sommige typen, vooral HPV typen 16 en 18, kunnen na lange tijd kanker veroorzaken. Vaak merk je niets van een infectie en meestal ruimt het lichaam de infectie binnen 1 tot 2 jaar zelf op. Soms gebeurt dat niet, en kan na 10 tot 15 jaar kanker ontstaan.
Verwekker: Humaan papillomavirus. Incubatietijd: 2-3 jaar tot een hooggradige CIN-laesie, 12-15 jaar naar een cervixcarcinoom. Besmettelijke periode: Hangt samen met de periode waarin de infectie productief is (virusuitscheiding).
De incubatietijd (de periode tussen het moment van besmetting en het ontstaan van de klachten) voor deze typen HPV is één tot acht maanden en ligt gemiddeld rond de drie maanden.
Met een zelftest kun je wat slijm uit je vagina halen. Dit stuur je op naar het laboratorium. Daar testen ze of er HPV in jouw slijm zit. HPV is een virus dat kanker kan geven, zoals baarmoederhalskanker.
HPV wordt overgedragen via seks
HPV is erg besmettelijk en wordt overgedragen via seks. Bijna iedereen krijgt vroeg of laat een besmetting met HPV. En bijna altijd ruimt het lichaam dit zelf op. Er is niet per se geslachtsgemeenschap nodig om een HPV-infectie op te lopen.
In Nederland krijgen ruim 1000 vrouwen en 300 mannen per jaar kanker door HPV. Hiervan overlijden elk jaar 450 vrouwen en 150 mannen1. HPV wordt bestreden met screening (bevolkingsonderzoek), vaccinatie en HPV-behandeling2.
Pap 3b: Er zijn meer afwijkende cellen te zien. Er volgt verder onderzoek bij de gynaecoloog en meestal is een behandeling nodig. Pap 4: Er zijn ernstiger afwijkende cellen te zien. Er is onderzoek nodig en bijna altijd is er een behandeling nodig.
Antilichamen die het lichaam zelf aanmaakt tegen een HPV-infectie beschermen niet volledig, dit betekent dat iemand opnieuw kan worden geïnfecteerd. Het HPV-vaccin biedt wel goede bescherming en HPV-antilichamen zijn detecteerbaar in de omgeving van de baarmoederhals bij gevaccineerde meisjes.
Infecties met HPV (humaan papillomavirus) komen zeer veel voor. Zo'n 80-90% van de mensen wordt eens in hun leven besmet met HPV.
De cellen zijn normaal
Een normale uitslag is Pap 1. Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek kunt u de uitslag krijgen dat er geen HPV gevonden is. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat.