Wat is er aan te doen
In eerste instantie krijgt de patiënt het advies om 1 of 2 x 24 uur platte bedrust te houden, voldoende te drinken (met name dranken met coffeïne, zoals koffie en cola) en pijnstillers te gebruiken. Vaak zullen de klachten daarna al weg zijn.
Als deze klachten optreden, moet u een aantal dagen bedrust houden en veel drinken. U kunt zelf proberen of de hoofdpijn wegblijft als u rechtop gaat staan. Komt de hoofdpijn terug, dan moet u nog een dag langer bedrust houden. Bij hoofdpijn mag u eventueel paracetamol nemen.
Hoofdpijn na een ruggenprik
De hoofdpijn kan direct na de punctie ontstaan, maar ook nog tot ongeveer drie dagen erna. De pijn is soms hevig en wordt erger als u rechtop gaat zitten. U kunt daarbij ook last hebben van oorsuizen. Als u ligt, neemt de pijn meestal af.
Af en toe komen beschadigingen aan het ruggenmergvlies voor, die kunnen leiden tot een open verbinding tussen het ruggenmergvocht en de huid (liquorfistel). Om dit te voorkomen is het soms nodig 3 tot 5 dagen bedrust te houden.
Het is goed om na de ingreep cafeïnehoudende dranken te drinken, zoals koffie en cola. Veel drinken bevordert de liquorproductie. Cafeïne versterkt dit effect.
Het helpt om goed te drinken, vooral dranken met cafeïne, zoals koffie en cola. Dranken die cafeïne bevatten helpen namelijk de bloedvaten vernauwen die de hoofdpijn veroorzaken. Ook kan het helpen een paracetamol te nemen en rust te houden. Deze hoofdpijn gaat meestal na een paar dagen vanzelf over.
De ruggenprik moet helemaal uitgewerkt zijn voordat u naar huis kunt. Ook moet u een keer naar het toilet zijn geweest.
Naar huis. Nadat u een ruggenprik heeft gehad, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent. Ook mag u niet zelf naar huis rijden.
U kunt last hebben van een lage bloeddruk, in combinatie met misselijkheid. U kunt last hebben van rillingen over het hele lichaam. U kunt last hebben van jeuk over het hele lichaam. U kunt last hebben van rugpijn op de plaats waar de ruggenprik is gegeven.
Na een ruggenprik komt bij sommige mensen hoofdpijn en/of misselijkheid voor die bij het liggen weer verdwijnt. Deze klachten kunnen tot 2 weken na het onderzoek optreden en zijn niet gevaarlijk.
Meestal is alleen de prik door de huid wat pijnlijk, zoals bij het afnemen van bloed. Door uw rug zo bol mogelijk te maken en te ontspannen, wordt de kans vergroot dat de naald meteen goed zit en u geen extra pijn hebt. Van het wegnemen van het vocht zelf voelt u niets.
Vervolgens prikt de arts met een naald tussen 2 wervels in de onderrug en wacht totdat het hersenvocht afloopt. De prik zelf kan pijnlijk zijn. Tijdens het aflopen van het vocht doet het geen pijn meer.
Als je de ruggenprik hebt gehad, sluit de arts het slangetje aan op een pompje. Het pompje zorgt ervoor dat de pijnstiller door het slangetje naar je rug gaat. Na 5 minuten begint de pijnstiller te werken. Na 15 tot 20 minuten werkt de pijnstiller het best.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Na een algehele verdoving blijft u in ieder geval op de uitslaapkamer totdat u weer redelijk wakker bent en uw toestand stabiel is. In geval van verdoving met een ruggenprik blijft u totdat de verdoving begint uit te werken en u uw benen weer een beetje kunt bewegen.
ʔ U moet binnen 8 uur na de ingreep geplast hebben
Houdt u er rekening mee dat de eerste keer plassen anders voelt dan normaal. U heeft bijvoorbeeld geen krachtige straal, u plast met tussenpauzes, plassen voelt anders en/of u voelt niet dat u plast.
De ruggenprik doet meestal weinig pijn. Het is belangrijk dat u stil blijft zitten tijdens het prikken. Epidurale ruggenprik Een epidurale ruggenprik is bedoeld als pijnbestrijding tijdens en na de operatie. Bij een epidurale anesthesie wordt er verdovingsvloeistof rondom het ruggenmergvlies gespoten.
Toename aantal ruggenprikken
Tijdens de bijna 840.000 bevallingen die tussen 2015 en 2020 plaatsvonden in Nederland, koos 20,1 procent van de vrouwen voor een ruggenprik. Dit is een stijging ten opzichte van 2010, toen dit op ongeveer 16 procent lag.
Er bestaat een relatie tussen het aantal punctiepogingen en het optreden van pijn door een tijdelijke irritatie van het geschampte periost. Gelukkig is na een week de pijn bij het overgrote deel van de patiënten verdwenen. Een klein deel van de patiënten houdt langer rugpijn na een lumbaalpunctie.
Een bloodpatch is een behandeling voor patiënten, die hoofdpijn blijven houden na een ruggenprik. De arts spuit dan een kleine hoeveelheid bloed van de patiënt terug, vlakbij het gaatje waar eerder de ruggenprik werd gegeven. Meestal wordt dan de hoofdpijn dan al binnen enkele uren minder.
Volgens één onderzoek blijkt dat de kans op blijvende verlamming of overlijden na een ruggenprik ligt tussen de 1 op 54 500 en 1 op 141 500 ruggenprikken. Blijvende letsel komen waarschijnlijk voor in 1 op 23 500 tot 1 op 50 500 spinale of peridurale inspuitingen.
Het onderzoek duurt 20 minuten en het prikken doet even pijn. Na het onderzoek moet je kind ongeveer een uur blijven liggen. Een deel van de uitslag is vaak binnen 2 uur bekend.
Een lumbaalpunctie is een onderzoek waarbij wat hersenvocht uit het lichaam wordt gehaald. Voor een lumbaalpunctie zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt van tevoren gewoon eten en drinken. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.