Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Wat zijn warme interieur kleuren? Als je graag een warm interieur wil creëren, kun je het beste warme kleuren gebruiken. Je kunt hierbij denken aan geel, oranje, rood en bruin.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
Om een kleur warmer te krijgen is toevoegen van geel een vereiste, de gele ondertoon maakt de kleur warmer. Een koele kleur heeft weer meer een blauwe ondertoon. Dus wanneer je een koelere kleur wilt, dan gebruik je meer blauw. Je mengt blauwe en gele verf door elkaar.
en vooral: wat kan je ermee? De warme kleuren zijn rood, geel en oranje. Zet je die bij elkaar in een tekening, dan 'voelt' de tekening warm. De koude kleuren zijn paars, blauw en groen.
Verschillende kleuren
Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
3. Rood: warmte en kracht. Rood is de kleur van passie, warmte, dynamiek en kracht. Rood is ook gebiedend en agressief.
Wit met een rode of oranje ondertoon zijn warme tinten. Denk aan RAL 9001, 9002, 9016 en 9018 . Deze zijn ideaal voor een donkere kamer, waar geen direct zonlicht naar binnen valt. Door de warme ondertoon oogt de kamer lichter en warmer.
Grijs een koele, praktische kleur en geel een warme, optimistische kleur. Mooi deze twee kleuren bij elkaar, maar met welke kleur kan jij jouw grijs het best combineren? Grijs is één van de gemakkelijkste basiskleuren en iedereen kan deze kleur dragen.
Grijs met mosterdgeel combineren
De kleur mosterdgeel zorgt namelijk met zijn intense helderheid voor warmte.
Beige is een prachtige warme en neutrale basiskleur. De kleur is goed te combineren met andere kleuren, zoals wit, zwart, bruintinten en met natuurlijke materialen als hout, riet, jute, wol, linnen en katoen. Beige zorgt voor een natuurlijke en warme sfeer en dat maakt de kleur tijdloos en gewild.
Olijfgroen is een warme kleur en is er in verschillende kleurkenmerken. Olijfgroen kan licht of donker zijn, maar ook gedempt en er is olijf die wat helderder is. De donkere versie van olijf is de kleur van camouflage.
Kleuren die koel en zacht zijn, staan je het mooiste. Je topkleuren: wit, koel taupe, oudroze, koelblauw, zandkleur, koelgrijs, zilver. De warme seizoenen zijn, je raad het al: herfst en lente.
Het effect van kleuren
Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Het beste is om te kiezen voor een muur zonder ramen, deuren en stopcontacten. Als je wel voor een muur met een deur of raam gaat, houd dan in gedachten dat deze juist geaccentueerd worden. Je kunt ervoor kiezen deze mee te schilderen óf deze juist opvallend te houden.
Accessoires als kaarsen, theelichten, sierkussens, plaids en een vloerkleed zijn een must voor een knusse, sfeervolle uitstraling. Vloerkleden, sierkussens en plaids zijn er in allerlei maten en kleuren en staan prachtig in een warme inrichting. Verder kun je ook denken aan gordijnen in warme kleuren.
Bij grijze haren moet je oppassen met rode en oranje kleuren. Deze kleuren zijn vaak te warm voor grijze haren. Je loopt het risico dat je grijze haren een gelige gloed krijgen. Pas daarom ook op met gouden sieraden.
Wil je een neutrale grijze kleur ga dan eens mengen met cyaan (blauw), Magenta (rood/roze) en geel. Met gelijke hoeveelheden krijg je het saaie grijs. Dit kun je veranderen in koel grijs (meer blauw toevoegen) Een warm grijs bereik je door meer geel en/of rood toe te voegen.
Grijs heeft iets tegenstrijdigs: het is de kleur van het veranderlijke (mist, rook en wolken) maar het wordt ook geassocieerd met het onvergankelijke en staat voor stabiliteit, elegantie en geborgenheid. Mensen met een voorliefde voor grijs zijn vaak individueel ingesteld.
Ral 9016 is een modernere kleur en oogt frisser en witter dan Ral 9010. Wanneer je beide kleuren kleuren naast elkaar houdt, zie je dat direct en lijkt Ral 9010 een stuk geler of meer crème. Wil je juist een warmere wit tint die niet te wit moet zijn, dan is Ral 9010 de beste keuze.
RAL 9010: zuiver wit
Het is een hele toegankelijke standaardkleur voor gebruik binnenshuis. RAL 9010 is uitermate geschikt om plafonds, muren en kozijnen mee te verven. De RAL-kleur is niet te crème, maar ook niet te koel. Dat maakt deze tint wit precies goed voor heel veel interieurs.
Heb je bijvoorbeeld een oud, klassiek huis? Dan wordt nog steeds RAL 9001 gebruikt, omdat spierwit hier vaak niet mooi bij past. Crème (RAL 9001) gaat namelijk vaak goed samen met donkere kleuren. Heb je bijvoorbeeld donker meubilair of muren geschilderd met donkere tint muurverf, dan adviseren wij veelal de RAL 9001.
Rood geeft energie en daagt uit. Rood is er, je kunt er niet omheen. De kleur van actie, van doen. Van genieten en enthousiasme.
Groen maakt gelukkig
En die laatste schijnt de meest effectieve manier te zijn om gelukkiger te worden, blijkt uit onderzoek. Het gaat niet alleen om planten, maar ook om de kleur groen. In dit onderzoek keken de onderzoekers naar de link tussen groene ruimtes en het welzijn van mensen.
Het is natuurlijk heel erg voor de hand liggend, maar neutrale tinten zoals wit, crème en beige zijn de perfecte kleuren voor rust in je huis. Waarschijnlijk heb je ergens in je huis al één van deze tinten.