Het mondstuk van een level 2 bit geeft iets minder druk op de tong en op het tongbeen van je paard, vanwege de brede tongpoort. Wanneer er minder druk is op de tong, wordt je paard gestimuleerd om te slikken en dit geeft vervolgens ontspanning in de kaak en de nek.
De oplossing
Vaak kan een bit met ander breekpunt al helpen en dan met name een enkelgebroken bit. Waar een dubbelgebroken bit druk geeft over de gehele tong geeft een enkelgebroken bit enkel druk op de zijkanten van de tong en het gehemelte. Daardoor komt het middenstuk van de tong vrij van druk.
paarden net als mensen wel eens op hun tong bijten? Dit kan -net als bij ons- verschillende oorzaken hebben: vallen of struikelen, of gewoon een ongelukje bij het eten.
Een tongboog zorgt dat het mondstuk ook op de lagen inwerkt en daardoor een scherpere inwerking krijgt. Het ongebroken mondstuk maakt het onmogelijk eenzijdige teugelhulpen te geven en het mondstuk is daardoor niet geschikt voor ruiters die nog niet voornamelijk op been- en zithulpen rijden.
Als een paard onrustig is met het bit – door er bijvoorbeeld steeds op te bijten of te schudden met het hoofd – kan dat een teken zijn van gebitsproblemen. Proppen maken betekent dat een paard hooi kauwt, er een balletje van maakt en het daarna weer uitspuugt.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Zowel een bit als een bitloze optoming geven een paard geen vervelend gevoel of doen een paard geen pijn als een paard dit object draagt.
Een kunststof bit wordt in het algemeen gebruikt voor paarden met een zachte en soms gevoelige mond die moeite kunnen hebben met het volgen van de hand. Kunststof staat erom bekend dat het makkelijker wordt aangenomen door de meeste paarden.
Paarden die vaak onrustig zijn in de aanleuning kunnen baat hebben bij het gebruik van een ongebroken trens. Met het mondstuk van de ongebroken trens kan de ruiter wel sterker inwerken met de hand, waar wel rekening mee gehouden moet worden.
Voor het rijden van een jong paard is een bit waarbij de ringen vast zitten aan de zijkant het beste. Dit is bijvoorbeeld een bustrens, D-trens of kneveltrens. Hierdoor ligt het bit stil in de mond en heb je meer zijdelingse druk en begrenzing waardoor het sturen makkelijker gaat.
Duizenden kauwbewegingen per dag
Kauwen vereist een zeer nauwkeurige afstemming tussen de bewegingen van je kaken en tong. Wanneer je je kaken van elkaar haalt, legt je tong het eten tussen je tanden en kiezen. Als je je kaken weer sluit, moet je tong zich razendsnel terugtrekken om te voorkomen dat je op je tong bijt.
Deze kleine balletjes, afkomstig van een gespecialiseerd bedrijf in Atlanta, VS, zijn een ware traktatie voor het paard, en een goede oplossing voor paarden die problemen ervaren wanneer ze het bit in de mond hebben. Wanneer het paard spanning in de mond en kaak heeft kan dit leiden tot tandenknarsen.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Over het algemeen is een gezonde tong roze van kleur en heeft het kleine knobbeltjes (papillen). De grootte van je tong is gezond wanneer je tong goed in jouw mond past en je er geen last van hebt.
Meten van het bit
Hoe kom je erachter welke maat het beste is voor jouw paard? Je kunt hiervoor het beste een passend bit nemen die je al hebt en dat bit opmeten tussen de ringen. Je kunt zien dat een bit goed past als het bit aan beide zijden van de mond ongeveer 0,5 cm tot 1 cm uitsteekt.
Een dubbelgebroken bit geeft meer druk op de tong en werkt iets minder in op de lagen. Het kan niet dubbel vouwen waardoor het bit niet tegen het gehemelte kan komen. Ook een dubbelgebroken mondstuk is vrij standaard en kan voor veel verschillende paarden worden gebruikt.
Een ongebroken bit is een bit waarbij het mondstuk uit één gedeelte bestaat. Dit deel kan recht zijn, of de vorm van de tong volgen. Een ongebroken bit werkt in op de mondhoeken en op de tong. Dit bit ligt heel stil en stabiel in de paardenmond.
De werking van een Baucher bit
Een Baucher bit heeft vaste bitringen. Hierdoor ligt het bit stil en stabiel in de mond van je paard. Door de precieze inwerking van een Baucher bit kunnen hulpen effectief worden gegeven en ontstaat een zacht contact tussen ruiter en paard. Een Baucher bit een lichte hefboomwerking.
Als de teugel aan de onderste ring zit heeft het een lichte hefboomwerking. Dit bit is geschikt voor paarden die wat sterk kunnen worden en het bit vastpakken of door de hand heen lopen. Dit bit is verkrijgbaar met enkelgebroken, dubbelgebroken en waterford mondstuk.
Leg je wijs- en middelvinger op elkaar en leg ze ter hoogte van het bit dwars over de tong heen. Afhankelijk van de druk die je voelt, kies je de dikte van het mondstuk: Veel druk -> weinig ruimte in de mond -> dun mondstuk -> 14 mm. Geen tot weinig druk -> genoeg ruimte in de mond -> dik mondstuk -> 16 mm.
Een kneveltrens is geschikt voor paarden welke nog weinig balans hebben en moeilijk wenden. Een kneveltrens kan voor meer stabiliteit en begrenzing zorgen. Dit maakt het bit uitermate geschikt voor een jong paard.
Het bit hangt te hoog
Bij het indoen van het hoofdstel merk je het al gauw als het bit te hoog hangt, je moet het hoofdstel dan echt over de oren trekken (heel onprettig voor een paard) en je zal in de mondhoeken plooien zien omdat het bit te strak zit.
Tijdens het onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde pijn gerelateerde gedragingen tijdens rijden met bit 23 was. Na gemiddeld 35 dagen bitloos rijden was dit 2 pijn gerelateerde gedragingen (nogmaals het waren dezelfde paarden). Je kunt dus concluderen dat bitloos rijden de pijn met 87% vermindert.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Veel mensen vinden dat zielig, maar je krijgt juist gedoe als het bit te los hangt en niet bij het tandeloze gedeelte, de lagen, zit. Punt vier is dat de neusriem niet nodig moet zijn om de mond gesloten te houden. Bij verkeerd gebruik van het bit zie je duidelijk een open mond.