Desinfectiemiddelen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Echter hebben ze allemaal hetzelfde doel: Het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels. De bekendste ontsmettingsmiddelen zijn desinfectie spray, handgel, zeep en doekjes.
Het verschilt per schoonmaakmiddel hoe grondig je kunt reinigen en of het middel een desinfecterende werking heeft. Het is heel belangrijk dat je zelf goed de omschrijving van het product op de verpakking leest om te kijken of het middel micro-organismen doodt en zo ja, welke micro-organismen.
Desinfecteren betekent specifieke virussen en ziekteverwekkers op een oppervlak doden met een desinfectans. Deze reinigingsmiddelen moeten 99,999% van de besmettelijke bacteriën, virussen en schimmels binnen een periode van 5-10 minuten doden. Het wordt aanbevolen om vaak aangeraakte oppervlakken te desinfecteren.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
Desinfecterende allesreiniger: Met de antibacteriële reinigers van Blue Wonder maakt u verschillende ruimtes in huis of op werk schoon. Er zijn speciale sprays voor de keuken en de badkamer, maar ook meer algemene sprays. Vuil, bacteriën en ziektekiemen worden verwijderd, terwijl er geen chemische resten achterblijven.
Reinig bij morsen van bloed of lichaamsvloeistoffen direct, of in ieder geval voor de volgende patiënt, en desinfecteer vervolgens met alcohol 70%, met chloor 1000 ppm of een ander geschikt desinfectans met een virusclaim dat is toegelaten door het Ctgb.
Het verschil tussen reinigen en desinfecteren is dat je bij reinigen alleen zichtbaar vuil verwijdert, zoals stof, vet of vlekken. Bij desinfecteren pak je ook het onzichtbare vuil aan: essentieel voor een hygiënisch huis, vooral als je kleine kinderen hebt!
Het middel om oppervlakten te desinfecteren is bleekmiddel. Het bestaat uit chloorgas dat is opgelost in een alkali-oplossing, zoals natriumhydroxide (NaOH).
Kan je azijn als desinfectiemiddel gebruiken? Omdat azijn een zuur is, creëert het een omgeving die onherbergzaam is voor vele soorten (maar niet alle) ongewenste pathogenen. Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood.
☞ Gebruik alcohol (60-90%) voor desinfectie van de huid, met of zonder toevoeging van 0,5% chloorhexidine (chloorhexidinetinctuur) of 1% jodium (jodiumtinctuur).
Het Dettol Ontsmettingsmiddel heeft een Antiseptische Desinfecterende concentraat. De Dettol allesreiniger is een speciaal middel voor ontsmetting in huis. De Dettol is het juiste middel voor bescherming tegen bacteriën.
Chloor is een biocide (een stof die organismen doodt), en in Nederland is het gebruik ervan als desinfectans geregeld in de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De toelating op de Nederlandse markt wordt geregeld door het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) in Wageningen.
Desinfectie is het thermisch of chemisch doden of inactiveren van micro-organismen waarbij het aantal micro-organismen wordt teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.
We onderscheiden drie soorten: reinigingsmiddelen, desinfectiemiddelen en onderhoudsmiddelen.
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Dit verwijdert het vuil en vet. Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.
Welke schoonmaakmiddelen zijn er? Schoonmaakmiddelen kunnen grofweg onderverdeeld worden in twee groepen. De eerste groep is reactief en doodt bacteriën, bleekmiddel valt hier bijvoorbeeld onder. De tweede groep is gemaakt van vetten gemixt met olie of loog.
Hoe Ajax helpt bij de schoonmaak
Het verwijdert kalkaanslag en zeepresten en laat een heerlijke geur achter. Het is een echt werkpaard: u kunt oppervlakken er glanzend schoon mee krijgen, zoals gootstenen, kranen, chromen en stalen oppervlakken, uw bad, douche en tegelvloer, en ook uw toilet wordt stralend schoon.