De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.
Het menselijk oor kan geluidsniveaus tussen 0 en 120 decibel (dB) waarnemen. Een geluidsniveau van meer dan 120 dB wordt als pijnlijk ervaren.
Concreet heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO ) vastgesteld dat bij (plotselinge) geluiden luider dan 30 dB(A) de slaapkwaliteit vermindert: men slaapt slechter, draait om, wordt half wakker, soms zonder dit te merken.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Een stille vaatwasser heeft een geluidsniveau van 43 dB of minder. Een vaatwasser met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 44 dB t/m 47 dB. Een luide vaatwasser heeft een geluidsniveau van 48 dB of meer.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van je koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
Normaal: 73 tot en met 76 decibel
Je hoort de wasmachine duidelijk en zet deze het beste uit de buurt van je woon- en slaapkamer. In een gesloten keuken of op zolder heb je er het minst last van. Houd er wel rekening mee dat een wasmachine van 76 decibel dubbel zo luid is als een model van 73 decibel.
Een stille ventilator maakt maximaal 50 dB, dit is een maateenheid om de geluidssterkte aan te geven. 10 dB is nauwelijks hoorbaar en 90 tot 100 dB is zeer hinderlijk en geeft zelfs gehoorbeschadiging op lange termijn. De grens van 50 decibel is te vergelijken met bijvoorbeeld het geluid van een koelkast.
Geluidsssterkte wordt uitgedrukt in decibel (dB). De gehoorgrens ligt bij 0 dB, een geluidsniveau waarbij de meeste mensen al niks meer horen.
Vanaf 40 dB: leer- en concentratie problemen. Vanaf 60 dB: schade aan het gehoor na langdurige blootstelling. Vanaf 65 dB: 20% hoger risico op hart- en vaataandoeningen bij langdurige blootstelling.
50 dB klinkt als een rustige woonwijk. 65 dB klinkt als een klein vliegtuig dat opstijgt op 6,5 kilometer van de start en 750 m hoog. 80 dB klinkt als een drukke verkeersweg op 10 meter afstand. Het geluid van een vrachtwagen op 7,5 meter afstand komt overeen met zo'n 90 dB.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Daarom is het geluidsniveau van een vriezer niet onbelangrijk. Is het geluidsniveau voor jou ook een belangrijke factor? Kies dan een vriezer die niet meer dan 42 dB (decibel) geluid produceert. Dit is vergelijkbaar met normale omgevingsgeluiden.
Hoeveel geluid is 41 dB? Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.
Bij blootstelling boven de 85 dB(A) moet een Plan van Aanpak worden gemaakt. Als de grenswaarde van 87 dB(A) wordt overschreden (gemeten in het oor, dus rekening houdend met de gehoorbeschermers), moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht.
Twee geluidsbronnen die eenzelfde geluidssterkte voortbrengen, veroorzaken een geluidstoename met 3 dB. Dit is dus een verdubbeling van het geluidsniveau, bv. 50 dB + 50 dB = 53 dB. Een ander voorbeeld: tien geluidsbronnen van 80 dB produceren samen 90 dB.
De nieuwste airco's worden gelukkig steeds stiller en produceren vaak maximaal 50dB(A) aan geluid. 50 dB(A) aan geluid is vergelijkbaar met licht autoverkeer op 30m afstand.
Je komt misschien nog het meest dichtbij op een open veld, zonder dieren, op een compleet stille dag. Het achtergrond geluid zal in zo'n situatie rond de 25 decibel liggen.
Huiselijke geluiden: stofzuigen, draaiende wasmachines, huilende baby's, het doortrekken van het toilet. Incidentele leefgeluiden: hard praten, een hond die af en toe blaft, harde muziek, een feestjes, spelende kinderen.