Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Ook als je geen zeef hebt kan je bloem gemakkelijk luchtiger maken, gebruik dan bijvoorbeeld een heel fijn vergiet. Je zal zo niet alle oneffenheden kunnen verwijderen maar je bloem wordt in ieder geval luchtiger. Ook zou je met een garde in een kom bloem kunnen kloppen om het wat luchtiger te krijgen.
Als je in een situatie verkeerd waarbij je echt super veel zin in thee hebt, maar geen zeef dan is een kaasdoek een goed alternatief. Kaasdoeken zijn te vinden in kookwinkels en zijn perfect voor het zeven van bijvoorbeeld soep of thee.
Wat gebeurt er bij het zeven? Als je je bloem zeeft haal je alle klontjes eruit, soms zelf nog een een stukje graankorrel of schilletje. Alle stukjes verwijder je dus, maar je zorgt er ook voor dat het lucht weer terugkomt in je bloem. Je raadt het al, dat zorgt ook voor luchtigere baksels.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
De hele korrel wordt fijngemalen, dus ook de zemel en de kiem worden hierin verwerkt. Deze delen bevatten de meeste vezels en hierdoor is meel een stuk voedzamer. Bij bloem worden de zemel en de kiem eruit gezeefd, waardoor je alleen de bloem overhoudt.
Bakken doe je meestal met bloem. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, maar over het algemeen geldt: gebruik patentbloem voor brood, cakes en taarten en gewone bloem voor koekjes. Bak je brood? Kies dan voor volkorenmeel voor een voedzaam resultaat.
Naast het lekkere korstje, zorgt de bloem er bovendien ook nog eens voor dat de vis niet uiteen valt. Win-win! Zorg voor extra smaak en voeg eens wat kruiden toe aan je bloem zoals paprikapoeder of onze tuinkruiden met citroen. Sommige mensen zweren ook bij maizena in plaats van bloem.
Een bloemzeef wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt om bloem of meel te zeven voordat het in een deeg of beslag wordt verwerkt. Je kunt ook andere ingrediënten zoals basterdsuiker door de zeef gooien. Hiermee haal je gemakkelijk. Het meel of de suiker laten zich gemakkelijker kneden als er geen klontjes meer in zitten ...
De reden: de bloem die in het rauwe deeg zit kan u doodziek maken. Een wetenschappelijke studie, die woensdag gepubliceerd werd in The New England Journal of Medicine, bevestigt dat bloem besmet kan zijn met de Shiga toxine producerende E. coli-bacterie, die ook in uitwerpselen terug te vinden is.
Om materialen op soort of grootte te sorteren worden zeven gebruikt bij het oogsten van landbouwproducten, in de archeologie, grondmechanica, bij forensisch onderzoek, bij het goud zoeken of bij het sorteren van (bouw)afval.
Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan Maizena.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Zwakke, gemiddelde en sterke bloem
Voor pizzadeeg gebruik je liefst een gemiddeld-sterke bloem. Die heeft een W-waarde tussen de 250 en 320. Wanneer je een sterke bloem gebruikt, met een W-waarde van bijvoorbeeld 390, dan krijg je een steviger deeg.
Maar meestal wordt met bloem tarwebloem bedoeld. Bloem is vooral geschikt om niet heldere soepen of sauzen te binden, bijvoorbeeld door er samen met gesmolten boter een roux van te maken. Hierdoor gaart de bloem eerst zacht in de boter. De roux meng je vervolgens al roerende met een vloeistof tot een gebonden geheel.
Patentbloem is zeer fijne tarwebloem. Deeg met patentbloem bevat nog iets meer gluten, perfect voor extra luchtige broden of cake. Aangezien de bloem erg fijn en zacht van structuur is, kan je met patentbloem ook heerlijke taarten en koekjes bakken.
Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is. Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
Door het bloem wordt het vlees meteen 'gesloten' zodat de sappen bewaard blijven. En sappiger vlees is malser vlees.
Soms wordt vlees voor het bakken met bloem bestoven. De bloem zorgt dan niet alleen dat het vlees een mooie bruine kleur krijgt maar bindt ook de sappen die uit het vlees komen. Dep het vlees eerst droog. Doe zout en peper in de bloem en haal vervolgens het vlees door de bloem.
Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is. Bovendien smaakt het brood van zo'n mix veel minder lekker. Als u meel of bloem in de supermarkt koopt is het ook niet altijd geschikt voor het bakken van brood.
Je kan er mee bakken, maar deze bloem is ook prima geschikt voor het maken en binden van sauzen. Deze bloem is geschikt voor het maken van pizzadeeg, brooddeeg, taartdeeg en ook deeg voor tal van Italiaanse zoetigheden.
Patentbloem. Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur.