In 2018 gaf 10 procent van de volwassenen aan in de afgelopen twaalf maanden contact te hebben gehad met een psycholoog, psychiater of psychotherapeut. Mensen die een zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg hebben bezocht, geven deze gemiddeld een 7,8 als rapportcijfer. Acht procent geeft een onvoldoende.
Afhankelijk van de problemen waar je mee kampt heeft het zin om zowel onder behandeling van een psycholoog en een psychiater te staan. Met een psycholoog kun je gesprekken voeren om mentaal beter in je vel te komen zitten en de psychiater kan je medicijnen voorschrijven bij ernstige psychische problemen.
Therapie is ontzettend nuttig als je jezelf en je gedachte- en gedragspatronen beter wilt leren kennen. Een psycholoog is ervoor getraind jouw situatie op een objectieve wijze ze te analyseren. Hij of zij kan daardoor vragen stellen die je misschien niet zag aankomen. Dat zet je aan het denken.
Wanneer ga je naar een psycholoog? Wanneer je last van mentale klachten hebt die je dagelijkse functioneren in de weg zitten ga je naar een psycholoog. Omdat je veel stress ervaart op je werk bijvoorbeeld. Omdat je relatie niet lekker loopt, of zelfs is stukgelopen.
Hoelang duurt een sessie / gesprek? Een gesprek / sessie duurt meestal 45 minuten tot een uur.
Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Hoe lang duurt een sessie? Dit is afhankelijk van de therapievorm en de psycholoog. Je vraagt dit best aan de psycholoog als je een afspraak maakt. Meestal duurt een sessie 1 uur.
Het is zeer moeilijk om bij jezelf de diagnose * van depressie te stellen. Je kan wel een vermoeden hebben van depressie op basis van de opgenoemde kenmerken, maar om tot een diagnose te komen roep je best de hulp in van een professionele hulpverlener. Dat kan een psychiater zijn, een huisarts, een psycholoog,...
Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, een medisch arts. Een psychiater heeft dan ook in eerste instantie medicijnen gestudeerd, en heeft zich daarna gespecialiseerd tot psychiater. In de vervolgopleiding voor psychiater is ook de opleiding tot psychotherapeut opgenomen.
Praten met een psycholoog mag en kan altijd! Want het helpt je verder in het leven. Er zijn ontzettend veel situaties waarin een psycholoog met je mee kan denken en je verder kan helpen. Daarom maakten we een lijst met redenen waarom mensen bij ons aankloppen voor een gesprek met een psycholoog.
Als het blijkt dat de psychische klachten zo complex zijn of je een risico bent voor jezelf of anderen, krijg je direct een doorverwijzing naar een psychiater. Mensen die nog nooit eerder psychische hulp hebben ontvangen, komen meestal eerst bij een (GZ-)psycholoog terecht.
Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, een medisch arts. Een psychiater heeft dan ook in eerste instantie medicijnen gestudeerd, en heeft zich daarna gespecialiseerd tot psychiater. In de vervolgopleiding voor psychiater is ook de opleiding tot psychotherapeut opgenomen.
Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psychose, depressie, bipolaire stoornis, autisme, ADHD, anorexia nervosa, een sociale angststoornis, een zelfmoordwens of een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen. Hij of zij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen , en stelt vervolgens samen een behandelplan op. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken en ook de omgeving van de hulpzoekende wordt in de behandeling betrokken.
Wanneer u geen passende geestelijke gezondheidszorg vindt, kunt u daarbij hulp krijgen. Bijvoorbeeld van de huisarts, zorgverzekeraar of Het Juiste Loket. Lukt dat ook niet, dan kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport helpen.
De psycholoog maakt meestal een behandelplan. Samen bekijkt u het probleem waarmee u worstelt. U leert anders naar uzelf en naar uw omgeving te kijken. Vaak lukt het dan te ontdekken waarom u zich zo ellendig voelt en wat u daaraan kunt doen.
Een basispsycholoog mag echter geen diagnose stellen, dat mag alleen gedaan worden door GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Een basispsycholoog mag onder supervisie behandelingen en onderzoek uitvoeren, maar mag geen diagnoses stellen.
Voor ernstiger problematiek wordt doorverwezen naar een klinisch psycholoog, psychotherapeut of psychiater voor een (vaak langer durende) behandeling in de gespecialiseerde ggz. Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven.
De manier waarop kan verschillen. Een psycholoog is vaak theoretisch meer onderbouwd en een psychotherapeut heeft een meer praktijk- en ervaringsgerichte opleiding gevolgd. Uiteraard kunnen beiden zich bijgeschoold hebben waardoor ze een zo volledig mogelijke begeleiding kunnen bieden.
Het maakt ook niets uit welke therapie je krijgt, ze werken allemaal even goed. Dat geldt zelfs voor de zogeheten overbruggingsbehandelingen, speciaal bedoeld voor mensen die op de wachtlijst staan. Bizar, maar het laat duidelijk zien dat psychotherapie een ritueel is waar we nog steeds weinig van begrijpen.
Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Uw psycholoog mag geen uitspraken doen over personen of situaties die hij zelf niet heeft kunnen onderzoeken, bijv. over een ouderfiguur die hij nooit heeft ontmoet. Uw psycholoog dient voorzichtig te zijn met dienstverlening aan cliënten die verschillende belangen kunnen hebben.
Hoelang duurt een sessie / gesprek? Een gesprek / sessie duurt meestal 45 minuten tot een uur.