Wilgen en Populieren zijn evenmin echt langlevende bomen. Enkele exemplaren in Nederland zijn 120 tot 150 jaar oud. Zwarte Populieren en Witte Abelen van 10 - 11 meter omtrek en 200 tot 300 jaar zijn elders in Europa wel gesignaleerd.
In Utah, U.S.A., er is een wortelstelsel genaamd Pando die minstens 80.000 jaar oud is en volgens sommige onderzoekers zelfs 1 miljoen jaar oud kan zijn. Dit wortelstelsel bestaat uit ontelbare bomen die individueel maar een paar honderd jaar oud zijn, maar wel allemaal genetisch identiek zijn.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Hierbij enkele bomen die ideaal zijn om te planten voor klimaat (voor lange termijn dus): Acer pseudoplatanus, Sycamore 200-300 jaar. Carpinus betulus, Haagbeuk 200-300 jaar. Fagus sylvatica, Beuk, 300-400 jaar.
Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) – 115,9 meter
Het hoogste exemplaar, en dus 's werelds allerhoogste boom, staat in Californië. Hij werd ontdekt in 2006 en kreeg meteen maar de naam 'Hyperion' – naar één van de Griekse titanen, en letterlijk vertaald 'de hoogste'.
De leeftijd van de mammoetboom is respectabel: men schat dat de oudste nu levende bomen tussen de 2000 en 3000 jaar oud zijn. De mammoetboom kan in zijn herkomstgebied 50-80 meter hoog worden.
Ook kan een boom afhankelijk van de soort en de omstandigheden heel oud worden, van vele honderden tot enkele duizenden jaren. Zo kan de Japanse notenboom meer dan 1000 jaar oud worden: in China is de oudste Japanse notenboom ongeveer 3500 jaar.
Wie onderhoudsarme bomen voor kleine tuinen zoekt, kiest het beste voor een van de ruimtebesparende en meestal onderhoudsarme kleine bolbomen of zuilvormige sierbomen, zoals de sierkers 'Globosa' of de lijsterbes (sorbus aucuparia 'Fastigiata').
Voor privacy zijn groenblijvende bomen meestal het beste. Maar als je alleen in de zomer je tuin wilt afschermen tegen inkijk, is een loofboom veelzijdiger – met bloesem in de lente en mooie herfstkleuren en bessen. Heb je de ruimte, kies dan voor een mix van groenblijvende en bladverliezende bomen.
Minder overlast geven de opgaand groeiende sierperen (Pyrus), de grootbladige Catalpa of Cercidiphyllum met zijn mooie ronde kroon.
De keuze aan bloesembomen is groot en dat maakt het soms lastig om te kiezen. Door de uitbundige bloei is een magnolia, Japanse sierkers en een sierappel een feest om te zien. Omdat ze zo vroeg in het seizoen al kleur geven, trekken ze alle aandacht.
De snelst groeiende boom uit deze categorie is de lei-haagbeuk, die ook bekend staat onder de naam Carpinus Betulus.
De Karomia gigas-bomen die in de Missouri Botanical Garden groeien, zijn drie jaar oud en al bijna twee meter hoog. Voor zover bekend groeien er maar iets meer dan twintig in de wildernis van Tanzania.
De leeftijdsverwachting van een boom is net zoals bij dieren per soort verschillend. Zo wordt de Nederlandse beuk 100 tot 150 jaar oud, terwijl de eik de 200 jaar kan halen.
Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat. De oudste boom ter wereld is waarschijnlijk al meer dan 4.700 jaar oud en staat in Amerika.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren. De eerst bekende gedocumenteerde vermelding van deze boom dateert uit 1388.
De Methusalem is een Pinus longaeva, die op bijna 3000 meter hoogte in de White Mountains van Californië staat. Door het tellen van boomringen in monsters hebben wetenschappers de ouderdom op 4853 jaar bepaald. Daarmee is hij ouder dan 's werelds eerste schrift, het spijkerschrift, dat in Babylonië werd uitgevonden.
De hoogste boom van Nederland staat in Kroondomein Het Loo in Apeldoorn! Direct achter de Koninklijke Stallen bij Paleis Het Loo ligt een van de oudste aanplanten van douglassparren van Nederland. Deze bomen zijn aangeplant door Koning Willem III die ze tussen 1860 en 1870 uit de Verenigde Staten liet invoeren.
Wil je echt iets doen om de biodiversiteit in je tuin te verhogen kies dan voor bomen en struiken die hier van nature groeien. Dit noemen we inheemse soorten. Ze slaan gemakkelijker aan en houden het beter vol. Plant bijvoorbeeld sporkehout (vuilboom), wilde lijsterbes, hazelaar, winterlinde, veldesdoorn.
“Eiken, lindes, essen en sommige esdoorns zijn geschikt voor verkoeling en doen het goed op droge plekken.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...