Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw.
Stap 1: wasgoed sorteren op kleur
Dit kun je doen door 3 stapels te maken: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit, crème, heel lichtblauw of lichtgrijs wasgoed. Donkere was: zwart, grijs of donkerblauw wasgoed.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Handdoeken, washandjes, vaatdoekje, schoonmaakdoekjes en dweilen was je bij elkaar, zonder kleding erbij. Dan kun je namelijk heet wassen, wat goed is voor om zowel de was als de wasmachine te reinigen. Lees handdoeken wassen, voor een handig stappenplan en veel tips. Beddengoed wassen doe je ook apart.
Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan compost en biogas gemaakt worden. Gooi etensresten, zoals schillen en botjes, en klein/fijn snoeiafval daarom in de groene bak (de gft-bak).
Zeer donkere kleuren en zwart mogen bij elkaar gewassen worden. Je kunt het echter beter niet mengen met lichter gekleurde was of witte was. Zwarte en donkere kleuren kunnen afgeven op gekleurde en lichte was, wat kleding kan verpesten.
Azijn. Ook azijn helpt om de verkleuring van je was weer terug te draaien. Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien.
Witte was is dus alle witte was en alle heel lichtgekleurde was. Zacht blauw, pastelkleurtjes en licht beige of lichtgrijs mag je bij de witte kleding voegen.
Een energieke kleurencombinatie krijg je door complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar.
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Geel en blauw wordt samen groen.
Kleuren die dicht bij elkaar liggen, vormen meestal een stijlvolle combinatie. Denk maar aan rood en oranje of beige en ecru. Neutrale kleuren, zoals zwart, wit of grijs, versterken fellere kleuren en zorgen voor balans in je outfit.
Je wilt natuurlijk niet dat kleuren doorlopen in de was en hun kleur afgeven aan een andere stof. Daarom is het goed om soortgelijke kleuren samen te wassen. Rode stoffen staan bekend om het risico op doorlopen van kleuren in de was. Wanneer je kleur bij kleur wast, voorkom je dit in de meeste gevallen.
Groen combineren met blauw
De kleuren groen en blauw liggen naast elkaar op de kleurencirkel en gaan perfect samen. Een donkerblauwe fluwelen bank staat prachtig tegen een zeegroene muur in een vintage interieur. Of zet een grijsblauwe servieskast tegen een grijsgroene muur in een landelijk interieur.
Blauw combineren met neutrale basiskleuren
Wit, grijs en zwart, maar ook bruine tinten vormen steeds een mooie match met blauwe kleuren.
^ Neutrale kleuren zijn het fundament van je garderobe. Neutrale kleuren zijn kleuren als: zwart, de verschillende wittinten, bruintinten, donkerblauw, grijstinten, grijsblauw, kiezelkleur, zandkleur, ecru, nude-tinten, taupe, olijfgroen, diepgroen, camel, kaki, roestbruin en beige.
Gekleurde verkleurde was
Soms helpt het al simpelweg om de verkleurde, gekleurde was opnieuw te wassen in de wasmachine. Met chloorvrije bleek, ook wel kleurechte bleek genoemd, kan was zijn verkleuringen kwijtraken. Test zo mogelijk eerst op een onopvallende plek van het te wassen item of de stof er echt tegen kan.
Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld. De gewone natuurazijn die je ook in salades gebruikt is de azijn die je het beste kunt gebruiken.
De soda kun je gewoon in het bakje van de wasmachine doen of toevoegen aan de wastrommel. Tip: laat de witte kleding eerst even weken in een emmer water met soda. Was de kleding daarna met de wasmachine. Ideaal om witte was weer wit te krijgen, als die verkleurd of vergeeld is.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
De combinatie zwart met donkerblauw is echt een goede match.
Het zorgt voor een chique look. Probeer de kleuren in meerdere details van je outfit terug te laten komen!
Op hoeveel graden mag ik mijn donkere wassen? Zwarte en Donker gekleurde is geschikt voor handwas en machinewas. Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden.