Het duurt vaak langer voor zetpillen werken dan gewone pillen. En ze helpen de ene keer beter tegen de pijn dan de andere keer. Volwassenen kunnen voor korte tijd 3 tot 4 keer per dag 1 zetpil van 500 of 1000 milligram gebruiken. Doe dit zo kort mogelijk, bijvoorbeeld een paar dagen.
Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn afneemt. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, ongeveer binnen 1 uur.
Tabletten, capsules en drank werken binnen een half uur, zetpillen binnen 1 uur. Gebruik paracetamol alleen als u pijn heeft.
Paracetamol is lang genoeg in de maag om uiteen te vallen. De werkzame stoffen worden daarna pas in de darmen door uw lichaam opgenomen. Oplossen of heel doorslikken maakt dus geen verschil. En dat is best fijn, want met een fijngemalen paracetamol proeft u de bittere smaak alleen maar meer.
Zetpillen en klysma's
Medicijnen in de vorm van een zetpil of klysma worden meestal voorgeschreven als de aandoening zich tot het laatste deel van de dikke darm beperkt. Het medicijn wordt rechtstreeks in de darm ingebracht om daar zijn werk te doen. Het medicijn komt dan nauwelijks in de rest van het lichaam terecht.
Paracetamol is er ook als zetpillen voor in de anus (poepgat). Het duurt vaak langer voor zetpillen werken dan gewone pillen. En ze helpen de ene keer beter tegen de pijn dan de andere keer. Volwassenen kunnen voor korte tijd 3 tot 4 keer per dag 1 zetpil van 500 of 1000 milligram gebruiken.
Indien een patiënt problemen heeft met slikken, niet mee wil werken, misselijk of comateus is, kan de zetpil soms als alternatief voor orale toedieningsvormen (zoals tablet, dragee of drank) gebruikt worden. Hoewel een zetpil er eenvoudig uitziet, is het een erg ingewikkelde farmaceutische toedieningsvorm.
Zetpillen: zetpillen werken iets minder snel dan de tabletten, ongeveer binnen 1 uur. Ze werken 8 tot 12 uur.
Het risico op kanker is heel klein. Zelfs als u uw hele leven elke dag het maximale aantal tabletten zou slikken. Paracetamol is ook veiliger dan andere pijnstillers. Andere pijnstillers, zoals ibuprofen en naproxen, geven vaak meer kans op ernstige bijwerkingen, bijvoorbeeld maagbloedingen.
Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.
Samenvatting. Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Soms gaat de pijn niet vanzelf over en moet u een pijnstiller gebruiken. In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed.
Als paracetamol niet helpt, kunt u een NSAID proberen. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Deze pijnstillers werken goed maar kunnen ernstige bijwerkingen geven. Gebruik ze zo kort mogelijk.
Kun je twee zetpillen Tegelijk geven? Als uw kind dit niet wil innemen, kunt u zetpillen gebruiken (verkrijgbaar in 60mg, 120 mg, 240mg). Soms moet u dan twee zetpillen geven. Grotere kinderen kunnen soms tabletten innemen.
Maximaal 4 zetpillen per dag. De zetpillen dienen rectaal (via de anus) te worden ingebracht. Dit gaat het gemakkelijkst wanneer u de zetpil vóór het inbrengen even in wat water dompelt en bij het inbrengen ontspannen op een zij gaat liggen met licht opgetrokken knieën.
In het algemeen is de pijnstiller paracetamol bij acute en chronische pijn de eerste stap. Paracetamol is een zeer effectieve pijnstiller die bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen geeft. Paracetamol bestrijdt pijn en werkt koortsverlagend.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Gevolgen van een overdosis paracetamol
Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen.
Je lever breekt de pijnstiller af, maar bij een structurele te hoge hoeveelheid lukt dat niet meer goed." Ook is het volgens de apotheker verstandig om vier uur te wachten na een dosering. "Doe je dat niet en slik je in een keer een veel te hoge dosering, dan kan dat leiden tot acute vergiftiging."
Blijf ongeveer 5 tot 10 minuten in deze positie liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt. Houd er rekening mee dat wanneer u een beetje vloeistof knoeit, of als de vloeistof wegloopt, dit medicijn bruine vlekken kan veroorzaken.
Paracetamol kan geen kwaad voor je maag. Pas wel op met medicijngebruik bij maagpijn. De oorzaak is namelijk niet altijd duidelijk. Soms is langdurig gebruik van pijnstillers juist de oorzaak van maagklachten.
Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen.
Vervolgens kun je de zetpil met het puntje bij de anus inbrengen. De zetpil dient ongeveer 1 centimeter diep ingebracht te worden. Dit houdt in: je kunt deze aan de buitenkant niet meer zien en niet meer voelen met je vinger.
Ga op je linkerzij liggen. Als je linkshandig bent ga dan op je rechterzij liggen. Breng de zetpil in tussen je billen (in de anus). Het maakt daarbij niet zoveel uit of je de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt.