Je kind complimenten geven of zeggen dat hij voorzichtig moet zijn, het lijkt volkomen logisch maar toch kun je het beter niet doen. Of in elk geval met mate. En dat geldt voor nog veel meer dingen die je nu misschien zonder na te denken en met de beste bedoelingen zegt. Goed dus om even bij stil te staan.
Gebruik woorden die informatie bevatten
Als je nee zegt tegen je kind, zegt dat niets over wat ze wel of juist niet moeten doen. 'Nee' helpt een kind niet verder. Vermijd dan ook onduidelijkheden zoals: “Nee, dat doen we dus niet”. Geef meer details over de situatie.
De kans dat je kind ook daadwerkelijk van het klimrek valt, wordt juist groter als je deze opmerking maakt, terwijl hij net op dat moment in het klimrek hangt. “Jouw woorden kunnen hem afleiden van wat hij aan het doen is, waardoor hij zijn focus verliest”, zegt Deborah Carlisle Solomon, auteur van Baby Knows Best.
Door de emoties van je kind (en van de ander) te benoemen leert een kind zich steeds beter in te leven in de ander en zijn gedrag hierop aan te passen. Door met kinderen te praten over emoties en het inleven in de kun je een kind ondersteunen in het ontwikkelen van zijn of haar empathie en respect voor de ander.
Veiligheid: je kind kan zich volledig overgeven en ontspannen bij jou. Openheid: je kind durft zich te uiten bij jou, weet dat hij met alles bij je terecht kan en dat je eerlijk tegen hem bent. Waardering: je kind weet dat je van hem houdt met al zijn mooie en moeilijke kanten. Hij mag zijn zoals hij is.
Een aai over zijn bol, een zoen op zijn voorhoofd, een knuffel of een paar lieve woorden: je kind troosten doe je vaak instinctief. Meestal zijn deze gebaren voldoende om je kleine te troosten. Laat je kind merken dat je met hem meeleeft.
Er zijn een aantal manieren om je kind te beschermen: Blijf zelf rustig, stabiel en betrouwbaar. Spiegel en leef het voorbeeld van emotioneel-gezond gedrag en normaliteit. Dit is heel belangrijk voor een kind, vooral als er een ouder is die grillig en onvoorspelbaar gedrag vertoont.
Zeg het hardop. Wen aan je eigen stem die nee zegt. Noem de reden waarom je iets niet wilt doen. Gebruik het woordje omdat of want.
Houd het sprookje dan niet in stand en vertel je kind dat Sint inderdaad niet bestaat, maar dat jullie het wel blijven vieren. Wordt je kind verdrietig of boos door het nieuws? Dan duurt dat meestal niet erg lang. Geef wel de ruimte aan je kind om zijn emoties te voelen, en vraag waarom hij zich zo voelt.
Zeg ook dat je begrijpt dat je kind zich boos voelt, maar dat schreeuwen, schelden of brutale dingen zeggen geen oplossing is. Dit kwetst anderen en levert niets op. Verwacht niet teveel van je kind. Als je iets vraagt wat je kind nog niet kan, wordt je kind alleen maar opstandiger.
Somberheid bij kinderen en jongeren is te herkennen aan volgende zaken: Ze gaan zich terugtrekken uit contacten, spreken niet meer zo vaak als vroeger met vrienden, hebben geen zin meer om naar hun buitenschoolse activiteiten en hobby's te gaan, zonderen zich thuis vaak af in hun kamer.
We spreken van ernstige gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, en/of gauw geprikkeld is en driftig wordt, en/of anderen ergert, en/of antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen), en/of zich agressief gedraagt; èn. het kind, u of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervindt; èn.
Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden. Wat kinderen ook doen, ze mogen dus nooit geslagen worden, omdat slaan iemand zijn waardigheid aantast. Van psychische of emotionele kindermishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders het kind regelmatig uitschelden, vernederen, treiteren of angst aanjagen.
Het feit dat je de liefde voor je kind nu niet voelt, betekent niet dat die liefde er niet is. Het betekent ook niet dat jij niet in staat bent om je te hechten aan je baby. Je kunt alleen op dit moment niet/te weinig bij je positieve gevoelens en dat is een symptoom van je depressie.
Ieder kind heeft zijn eigen unieke karaktereigenschappen, gedrag en visie op het leven. Ieder gezin bestaat uit een aantal verschillende persoonlijkheden. En ieder kind heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, eigen streken en eigen leerdoelen.
'Pittige kinderen' zijn snel verdrietig of flink boos, komen vaak in 'opstand', hebben moeite met nee' en 'moeten'. Deze kinderen kunnen bazig, koppig en dwingend zijn. Ze willen graag bepalen hoe dingen gaan en hebben behoefte aan de regie nemen. Ze zijn vaak niet flexibel wat kan leiden tot een uitbarsting.