Op 30 maart 2021 ving Duitser Andre Gießing op het Hollands Diep een snoekbaars van maar liefst 106 cm. De recordclaim die onlangs binnenkwam bij de recordcommissie van de BNRZ, werd goedgekeurd.
Hoe uitzonderlijk goed de baars de laatste jaren gedijt in Nederland, weet de gepassioneerde Duitse baarsvisser Thomas Gronenwald als geen ander. Niet voor niets vist hij dolgraag in ons land. Met de vangst van een exemplaar van maar liefst 56 cm schreef hij onlangs het nieuwe BNRZ-record baars op zijn naam.
Een Duitse snoek gevangen door Lothar Louis en met 136 cm het IGFA wereldrecord. De vis woog 24.8 kilo en is waarschijnlijk gevangen in de Grefeern See.
De gemiddeld grootste exemplaren werden aangetroffen in het noordwestelijk deel van Europees Rusland. De grootste snoek werd op basis van een reconstructie van botfragementen, gevangen in de 4de of 5de eeuw na Chr. in de rivier de Velika. De lengte werd bepaald op 1,82 meter.
De dagen waarop de luchtdruk dus ineens omhoog schiet, dát zijn de dagen dat je aan het water moet zijn! De snoekbaars lijkt op deze dagen compleet los te gaan! Wat wij hierbij wel gemerkt hebben, is dat de dagen waarop het iets bewolkter is, dat dat de betere dagen zijn.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
In de winter trekt de snoekbaars als dat mogelijk is naar zeer diep water. Veel snoekbaarzen leven dan op dieptes tussen de tien en twintig meter.
Een van de meest bekende, maar nog steeds een van de beste snoekstekken: Polders! In de polder heb je echt overal mooie stekken: Rietkraagjes, duikers, bruggen, splitsingen, lelievelden… Er zijn zat polderslootjes waar amper gevist wordt, en de snoeken dus ook zonder twijfel op je kunstaas klappen, soms meerdere keren!
Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet."
De snoek is de moordenaar van de meren en waterstromen. Daarnaast doet hij zich te goed aan kannibalisme door zijn kleinere soortgenoten na te jagen. Snoeken hebben geen natuurlijke vijanden, naast natuurlijk mensen die snoekbaarsvissen als sport hebben verheven.
Is snoek goed om te eten? Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Nieuw wereldrecord karper - 51,2kg
Vandaag (23/11/2018) heeft Michel Schoenmakers een nieuw wereldrecord karper gevangen op het gewicht 51,2kg. Met dit enorme gewicht is het gelijk de zwaarste karper ooit gevangen met een hengel.
Er zijn uitzonderlijk situaties waarin de baars een lengte kan bereiken tot 60 cm met een gewicht dat schommelt rond de vier kilo. De grootste gekende baars zou in 1943 in het Duitse Edermeer gevangen zijn en woog zeven kilo.
Kenmerken. Het lichaam van de snoekbaars voelt ruw aan net als het schubbenkleed van een baars. Ook heeft de snoekbaars twee rugvinnen waarvan de voorste stekels bevat. Het enige verschil hiertussen met de baars is dat de snoekbaars geen zwarte vlek in de rugvin met stekels heeft, de baars heeft dit wel.
Karper als voedsel
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Het oude BNRZ-record snoek van 134 centimeter – gevangen door Nico Molkens in maart 2017 – is onlangs verpulverd met een vis die maar liefst vier centimeter langer is. Daarmee staat het officiële Nederlands record snoek nu op 138 centimeter.
Baars en roofblei zijn actieve jagers die vaak op of net onder het oppervlakte actief zijn. Je vangt ze, zeker in de zomermaanden, goed met ondiep lopend of drijvend kunstaas. Roofblei komt wat minder voor maar heeft de naam tot de sterkste vissen van ons land te behoren.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
Om grote snoekbaars te vangen gebruiken ze een bijhengel, met hele grote shads (bijvoorbeeld de Spro Mega Shad), met een loodkop van 25 tot 45 gram. Deze wordt 20 tot 30 centimeter boven de bodem aan de mogelijke grote snoekbaars aangeboden. Daarnaast vissen ze met een handhengel om te verticalen.
De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Vissers op snoek, snoekbaars en baars hebben het meeste vertrouwen in pluggen, spinners en shads in de kleuren zilver, goud en rood.