Normaal genomen gaat motorolie tussen de 10.000 en 15.000 km mee en wordt vervangen bij een onderhoudsbeurt in de garage. In veel gevallen zie je ook dat je de olie langer kunt laten meelopen, bijvoorbeeld 20.000 of zelfs 30.000 km.
Hoe vaak moet je olie verversen
Ons advies is dit na ieder 10.000 tot 15.000 kilometers te doen. Als je niet zo veel rijdt doe het dan gemiddeld 1x per jaar. De reden hiervan is, is dat de motor minder vaak op temperatuur komt en het oliefilter sneller vies wordt.
Oliepeil controleren en bijvullen
Als de olie halverwege het peilglas staat, is het goed. Soms zit er aan de vuldop een peilstok. Op deze peilstok moet de olie zich tussen de minimum- en maximummarkering bevinden. Veeg de peilstok voor het peilen goed schoon.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
“De bewaartijd van olie hangt in essentie af van de hoeveelheid olie die synthetisch is. Olie die 100% synthetisch is kan niet oxideren, wat maakt dat ze langer kan bewaard worden en dat tot vijf jaar”, legt Guillaume B uit, verantwoordelijke voor productontwikkeling bij Bardahl.
Door een klein beetje olie op je vingers te doen en vervolgens te wrijven kan je goed de structuur van de olie aanvoelen. Op het moment dat het korrelig aanvoelt betekent dit dat de olie vervuild is. Wanneer het dik en plakkerig aanvoelt is dit een teken dat de olie verouderd is.
Volgens een olieleverancier is motorolie onbeperkt houdbaar, zolang de flacon ongeopend blijft. De kwaliteit zou op den duur wel wat kunnen afnemen maar niet in die mate dat het onverantwoord is dit nog te gebruiken.
Indien de verpakking geopend is, betekent dit dat zuurstof en mogelijk vocht of vuil met het smeermiddel in aanraking kan komen. Olie moet goed worden afgesloten om ervoor te zorgen dat er geen vocht en vuil in terecht komt. Dan kan de geopende verpakking tot 2 jaar na leveringsdatum gebruikt worden.
Particulieren mogen kleine hoeveelheden oude olie naar een recyclagepark of de gemeentelijke milieustraat brengen. Als bedrijf zijn de regels wat strenger. Bedrijven moeten hun oude olie laten afvoeren door een erkend inzamelaar. Renewi is zo'n erkend inzamelaar en kan dan ook uw afvalolie ophalen.
Rond de 30.000 gereden kilometers of elke twee jaar kun je het beste tijdens je grote of kleine beurt de motorolie laten verversen dit voorkomt een hoop narigheid. Zo kan er zich bijvoorbeeld Sludge / mayonaisevorming vormen op de bodem van de motor.
Als je de olie niet ververst, dan verdwijnen op een gegeven moment deze toevoegingen en krijg je slijtage op bepaalde plekken in de motor. Het gevolg van deze slijtage is dat je óf meer olie gaat gebruiken omdat je vaker moet bijvullen, óf meer benzine gaat gebruiken omdat de motor minder efficiënt werkt.
Bij auto's met een dieselmotor ontstaat altijd roet. Deze roet kleurt de motorolie vrijwel direct zwart. Dit komt omdat de motorolie de eigenschap heeft om vervuiling in de motor juist op te nemen en hierdoor is het gelijk zichtbaar.
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft.
Het controlelampje voor motorolie wordt vaak weergegeven door een oliekan waaruit een druppel olie komt. Het duidt op een probleem met het oliepeil of de oliedruk, en het uiterlijk is afhankelijk van je automodel. Als dit olielampje gaat branden, kun je het beste maar meteen je auto langs de kant zetten.
Hoe motorolie te verversen
Het olieverversen zelf is redelijk eenvoudig en omvat het aftappen van de oude olie, het vervangen van het oliefilter en het opnieuw vullen van de motor met de voorgeschreven olie tot het juiste peil.
Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat. Inzamelpunten vind je op Frituurvet, recycle het.
Wij adviseren om de motor na gebruik in ieder geval een kwartier met rust te laten. In deze 15 minuten is de olie doorgaans wel teruggelopen in het carter en kunt u beginnen met oliepeilen. Om vervolgens de olie bij te vullen.
Olie moet goed worden afgesloten om ervoor te zorgen dat er geen vocht in terecht komt. Door temperatuurverschil 'ademt' de lucht boven het vloeistofniveau en kan er tijdens het afkoelen van die lucht condensatie ontstaan. Zo ontstaat er dus vocht en kan de kwaliteit van de olie afnemen.
De olie ververs interval met long-life olie is 30.000 km.
Te veel olie in de auto kan schadelijk zijn voor diverse onderdelen van uw auto, en kan dus veel problemen veroorzaken. Bij te veel olie in uw auto kunnen er problemen ontstaan aan de katalysator of, bij een auto die op diesel rijdt, aan de roetfilter. Een dieselmotor kan door te veel olie zelfs op hol slaan.
Er kunnen twee effecten optreden na blootstelling aan olie- en smeermiddelen: Lokale effecten: bijvoorbeeld huidaandoeningen door het oplossen van het huidvet. Systemische effecten: bijvoorbeeld orgaanaandoeningen door de opname van verbrandingsproducten die in de (afgewerkte) olie aanwezig zijn.
Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. De olie bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet.
Wanneer u het oliepeil dan wel kunt checken? Wacht tien minuten tot een kwartiertje tot de motor wat is afgekoeld en alle olie weer naar beneden is gezakt.
Wanneer afval gescheiden wordt ingezameld kunnen er nieuwe producten van worden gemaakt. Zo ook bij afgewerkte olie. Dit wordt vooral gerecycled tot basisolie voor de chemische industrie en als basisgrond voor smeerolie. Wanneer afgewerkte olie is ingezameld wordt het gefilterd en wordt de kwaliteit verbeterd.