Cafeïne gaat de effecten van DHT tegen, een hormoon dat haarzakjes beschadigt en voor haaruitval zorgt. Door cafeïne wordt de haarschacht langer en sterker en gaat je haar sneller groeien. Top. Wel goed om te weten: die paar bakken koffie die je op een dag drinkt, zetten geen zoden aan de dijk.
Goed voor je haar
Bovendien exfolieer je je hoofdhuid door de grove korreltjes in het koffiedik. Hierdoor gaat donker haar heel mooi glanzen. Dus door wat koffiedik met olie te mixen en in je haar te smeren, even in te laten trekken en weer uit te spoelen, kan je haar sneller groeien en ziet het er weer stralend uit.
Klachten die kunnen optreden door te veel cafeïne zijn: rusteloosheid, stress, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Het kan ook voor slaapproblemen zorgen. Verder kan cafeïne bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) darmklachten verergeren.
Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken. Mensen krijgen dan meer angstgevoelens en een hogere kans op paniekaanvallen.
Cafeïne werkt en niet alleen in de koffie
Uit onderzoek is overigens wel bekend dat cafeïne goede dingen kan doen voor de huid. Helaas hoort rimpels weghalen daar niet bij. Wel heeft het ingrediënt een antioxidantwerking waardoor het in ieder geval in theorie het ontstaan van rimpels wat kan beperken.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Het klopt dat je van koffie drinken dikker kan worden, zeggen experts, maar gelukkig heeft niet iedereen daar last van. "Vaak wordt er ook veel koffie gedronken om de eetlust te remmen", zegt Reijs in het interview met de krant. "Maar dat kan er weer voor zorgen dat we overmatig veel cortisol in ons lijf krijgen.
Zo zorgt koffie er onder andere voor dat je minder spierpijn hebt, betere resultaten boekt en spiermassa behoudt. En ook voor degenen die zich meer met balsporten bezig houden, is koffie heel gunstig. Het verbetert namelijk de motorische vaardigheden, niet geheel onbelangrijk op bijvoorbeeld het voetbalveld.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Een kop koffie bevat tussen de 200 en 550 milligram antioxidanten, waaronder chlorogeenzuur, een stof die het lichaam helpt vet en suiker te verwerken. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, verkleinen je risico op chronische ziekten en binden vrije radicalen die voor celveroudering zorgen.
Uit onderzoek bleek dat de beste tijd om een koffie te drinken tussen 09:30 en 11:30 uur 's ochtends ligt. Daarnaast bleek dat het weinig nut heeft om tussen acht en negen uur 's ochtends koffie te drinken.
Plantur 39 en Alpecin bevatten cafeïne en dat zou haarwortels beschermen tegen vroegtijdig inslapen. Volgens haar- en hoofdhuidspecialist Coen Gho van het Hair Science Institute is het praktisch onmogelijk dat deze middelen tegen haaruitval werken.
Cafeïne in shampoo zou de werking van dihydrotestosteron (DHT) blokkeren. En DHT is een van de factoren die verantwoordelijk kunnen zijn voor haaruitval. Maar de benodigde hoeveelheid cafeïne om een effect te geven bij inname, zou gelijkstaan met 60 tot 80 kopjes koffie per dag.
Koffiedrab bevat waardevolle voedingsstoffen en sporenelementen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. Gooi gebruikte filterzakjes daarom niet in de vuilnisemmer maar strooi de inhoud uit in de tuin, bijvoorbeeld over het gazon of bij hortensia's.
Cafeïne houdt je niet alleen wakker, het scherpt ook je hersenen aan. Meerdere studies tonen aan dat koffie de hersenfunctie verbetert. Zo zou het je geheugen versterken, je gemoedstoestand verbeteren, je waakzaamheid en reactievermogen verscherpen en je algemene cognitieve functies verbeteren.
Cafeïne blijft lang in ons lichaam
Na zo'n 5 tot 6 uur is de stof voor de helft uitgewerkt. Na 10 tot 12 uur is nog steeds een kwart van de cafeïne niet uit het lichaam verdwenen.
Zwarte koffie past bovendien prima in een gezond dieet. Het bevat namelijk 0 kilocalorieën en staat in de Schijf van Vijf van Het Voedingscentrum. Houd je het op maximaal 4 kopjes per dag, dan kan zwarte koffie heel goed onderdeel van je dieet zijn.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Cafeïne. Een kop koffie zit vol met cafeïne, dit zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt en meer energie hebt. Dit is natuurlijk hartstikke fijn om je dag mee te beginnen, maar het is dus niet persé heel goed voor je. Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Teveel koffie werkt averechts
Het kan namelijk tot slaapproblemen leiden, wat een onderschat probleem is. Denk daarbij aan moeilijk in slaap kunnen komen of wakker worden 's nachts omdat je slaap minder diep is. Gevolg: je bent overdag moe en denkt dat op te lossen door nog meer koffie te drinken.
Koffie bevat allerlei gezonde stoffen, zoals antioxidanten, polyfenolen en bioactieve stoffen. Bovendien is de cafeïne in koffie over het algemeen zelfs ontstekingsremmend. Ook kan koffie helpen om de insulinegevoeligheid te herstellen – en daarom dus gunstig zijn bij de behandeling van diabetes.
BAARN - Het gebruikelijke kopje koffie na de maaltijd kun je beter laten staan. Tenminste als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte. Deze combinatie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.