Als je geld moet lenen om een auto te kopen dan is private lease bijna altijd een betere deal. De rente die je betaalt over een lening maakt het goedkoper om te leasen. Maar als je het spaargeld hebt om de auto direct aan te kopen, dan ben je bij een nieuwe auto bijna altijd goedkoper uit als je hem zelf aanschaft.
Is occasion lease goedkoper? Een occasion lease heeft een scherpere prijs dan het leasen van een nieuwe auto. De afschrijving is lager en je maandbedrag is ook minder dan bij een nieuwe leaseauto.
Dus, ben je werknemer en gebruik je de auto ook privé? Dan is het voordeliger om te kiezen voor een auto van de werkgever in plaats van de auto in privé aanschaffen. Dit geldt voor een DGA. Na een jaar of 3 kan het fiscaal voordeliger zijn om de auto privé over te nemen, deze mogelijkheid is er voor de DGA.
Voordelen private lease
Alleen brandstofkosten (of stroom) en verkeersboetes zijn voor je eigen rekening. Je hebt geen werk aan kopen of inruilen van een auto. Ook alle onderhoud zit in de prijs, dus geen kans op financiële tegenvallers. Je hoeft geen eigen geld in te leggen.
Het grote voordeel van leasen is het gemak en de zekerheid over de kosten. Je betaalt maandelijks een overeengekomen bedrag en hebt verder geen onverwachte kosten. Je hoeft bovendien niet in één keer een gat te slaan in je bankrekening. Verder worden veel zaken omtrent je leaseauto door de leasemaatschappij geregeld.
Conclusie leasen of lenen
Wil je een nieuwe auto kopen, dan is leasen waarschijnlijk goedkoper dan lenen. Wel heeft lenen altijd meer voordelen ten opzichte van leasen. Zo mag je tussentijds extra aflossen, is de auto daadwerkelijk van jou en je hoeft niet op het aantal kilometers te letten.
Mogelijk nadeel 1: eventuele onverwachte kosten als een bekeuring of eigen risico. Met private lease rijd je een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Toch kunnen er een aantal onvoorziene kosten bovenop dat bedrag komen. Denk hierbij aan een bekeuring, maar ook een eigen risico bij schade.
Goed om te weten: er is geen inkomenseis als je een auto privé wilt leasen. Er is dus niet een minimumbedrag aan salaris of inkomen dat je moet ontvangen elke maand. Ook met een laag inkomen kan je een private leasecontract afsluiten. Je kredietwaardigheid is wel belangrijk.
Waarom private lease interessant kan zijn
Natuurlijk kost het leasen van een auto altijd geld. Maar dat kost het kopen ervan ook. Het grote verschil tussen kopen en leasen: een leaseauto wordt nooit jouw eigendom. Dat maandelijkse leasebedrag investeer je dus niet in iets blijvends.
Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook als je weinig kilometers rijdt kan het aantrekkelijk zijn. Leasen vergemakkelijkt de situatie, omdat je het beheer en onderhoud uit handen kunt geven aan de leasemaatschappij. Dit zal veel tijd en moeite besparen.
Je gaat dan bijtelling betalen omdat de fiscus de kilometers die je rijdt ziet als een vorm van inkomen. Hierover moet je dus belasting betalen. Dat werkt zo: een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig wordt bij je belastbare inkomen opgeteld. Hierdoor betaal je meer belasting.
In 2023 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.
Voordelen. Een occasion is bij ons altijd een jonge gebruikte auto en niet ouder dan drie jaar. Die tweedehands auto lease je vervolgens voor een aantrekkelijk maandtarief en soms een kortere looptijd dan een nieuwe leaseauto.
In plaats van een nieuwe auto te kopen, koop je een tweedehands auto of occasion via Financial Lease. Je hoeft daardoor niet in één keer een groot bedrag te betalen, maar je betaalt de auto terug in termijnen. Hierdoor hou je geld over om in je bedrijf te investeren. Een occasion leaseauto is voordeliger in aanschaf.
De kosten die je aan een auto kunt hebben, zijn inbegrepen behalve de brandstof, verkeersboetes en niet verhaalbare schades. Deze betaal je zelf. Ook de periode waarvoor je wil leasen, bepaal je zelf. Je kunt vaak kiezen uit een looptijd van 12, 24, 36, 48, 60 of 72 maanden.
Voor 150 euro of minder lease je al een betrouwbare auto! Dit zijn dan vaak compacte auto's (voorbeelden: Volkswagen Up!, Renault Twingo, Peugeot 108, Kia Picanto, Ford Fiesta, Toyota Aygo, Opel Corsa en nog veel meer).
Wat je zelf nog betaalt bij private lease
Als je een private leaseauto hebt, zul je bijvoorbeeld zelf de brandstof moeten betalen, evenals parkeerkosten, tol en natuurlijk ook eventuele boetes die je ontvangt. Dit worden ook wel variabele kosten genoemd.
Geen wegenbelasting bij privé lease auto
U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) als u een auto privé leaset. Dit doet de leasemaatschappij. De motorrijtuigenbelasting is verwerkt in het maandbedrag van het leasecontract.
Misverstand 4: Je kunt niet onderhandelen over de private lease-prijs. Het leasebedrag, de voorwaarden van het contract, de overnamebonus. Bij sommige aanbieders kun je over deze zaken onderhandelen. Dat komt doordat de tarieven en winstmarges per aanbieder verschillen.
Dat hangt ervan af, de voordelen van Private Lease en kopen zijn anders. Als je een auto koopt, is hij van jou en doe je ermee wat je wilt. Maar het is ook een grote investering, met veel extra kosten. Een leaseauto staat voor zorgeloosheid en vrijheid.