Antibiotica kunnen tot zo'n 5 à 6 dagen na de kuur in je lichaam blijven. Vermijd tijdens die dagen dus nog zonlicht.
Het is dus verstandig om bij antibiotica uit de felle zon te blijven en niet onder de zonnebank te gaan. Wanneer antibiotica je huid gevoeliger maken voor zonlicht staat dit duidelijk vermeld op het etiket. Belangrijk is daarom om de gebruiksaanwijzing extra goed door te nemen.
Kuur afmaken
De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af en volg de adviezen van uw arts en het etiket. Een antibioticakuur duurt vaak 5 tot 10 dagen. Soms korter, soms langer.
Medicijnen die u overgevoelig voor zonlicht kunnen maken zijn bijvoorbeeld adapaleen, tacrolimus en isotretinoïne, en de antibiotica doxycycline en sulfadiazine. Bij deze medicijnen staat meestal op het etiket: 'Felle zon en UV-lamp op de huid vermijden'.
Bij bepaalde medicijnen is het beter om de zon te mijden. De combinatie zon en antibiotica gaan niet altijd samen. Zonlicht heeft echter geen effect op amoxicilline.
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur.
Fruitsap, melk en alcohol kunnen de absorptie verhinderen. Neem de hele kuur, dan zijn alle bacteriën vernietigd. Stop je voortijdig, dan kan de infectie opflakkeren en werk je antibioticaresistentie in de hand. Yoghurt kan de werking van antibiotica verminderen, wacht tot 3 uur na de inname van het tabletje.
Voor een effectieve antibioticumkuur moet je bloedspiegel constant boven een bepaalde waarde zijn. Alcohol en antibiotica worden beiden geheel of gedeeltelijk omgezet in de lever. Alcohol kan de werking van de lever op de korte termijn verminderen, waardoor de afbraak van de antibiotica wordt vertraagd.
Bij sommige antibiotica levert de combinatie met alcohol problemen op. Bij antibiotica die niet in combinatie met alcohol kan vind je een waarschuwing in de bijsluiter of een vermelding op het etiket. Bij andere antibiotica mag je alcohol drinken als je het bij een enkel glaasje houdt.
Effecten van antibiotica tijdens sporten
En daaruit bleek dat het gebruik van (dit soort) antibiotica hier geen effect op had. Wat wel (indirect) nadelig kan werken voor een sporter, zijn de breedspectrum antibiotica (dat houdt in dat het tegen vele bacteriën werkt), die ook een effect hebben op de darmbacteriën.
De antibiotica zijn niet direct na het stoppen van de kuur uit je lichaam verdwenen. Hoe lang antibiotica nog nawerken, verschilt per antibioticum. Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven.
Nadat je antibioticakuur afgelopen is, blijft antibiotica zo'n 48 tot 72 uur (2 tot 3 dagen) in je lichaam aanwezig en is je lever dus bezig met het afbreken. Het is verstandig om gedurende deze periode nog erg voorzichtig te zijn met alcohol nuttigen.
Een vaak voorkomende fabel over het gebruik van antibiotica is, dat dit middel bij de verkoudheid helpt. Antibiotica doden bacteriën terwijl een verkoudheid door een virus wordt veroorzaakt. Antibiotica hebben geen effect bij een verkoudheid.
Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en rode huiduitslag. Slik antibiotica zoals op het recept staat. Bel uw huisarts als u toch zieker wordt of meer dan 3 dagen koorts houdt. Als antibiotica te vaak worden gebruikt, kan een bacterie ongevoelig worden voor de antibiotica.
Dat hangt af van het soort antibioticum en de infectie. Als op het etiket 3x per dag staat, probeer het antibioticum dan in te nemen bij het ontbijt, het middageten en het avondeten. Staat er elke 8 uur, probeer het dan in te nemen om ongeveer 08.00 uur, 16.00 uur en voor het slapengaan.
Een fototoxische reactie ontstaat (meestal) heel snel na inname of (zelden) na plaatselijk aanbrengen van een geneesmiddel, in combinatie met blootstelling aan zonlicht of aan zonnebank. Er treden rode vlekken op, soms met vorming van met vocht gevulde blaasjes (zoals bij hevige zonnebrand). Jeuk is er weinig of niet.
Dit enzym is belangrijk bij de afbraak van geneesmiddelen. Eet je een grapefruit, dan kunnen medicijnresten zich ophopen en heb je meer kans op bijwerkingen van de antibiotica. Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee en cola combineren niet goed met sommige antibiotica.
Antibiotica en koffie, zwarte thee of cola - antibiotica, vooral fluorchinolonen (bijv. ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine, ofloxacine), mogen niet samen met koffie of andere cafeïnehoudende dranken zoals zwarte thee of cola worden ingenomen.
Antibiotica en paracetamol
Deze twee geneesmiddelen gaan zonder problemen samen. Houd je wel altijd aan de voorgeschreven dosering van beide middelen, dan werken deze het beste.
Wel zorgt alcohol er voor dat je sneller en meer last kunt krijgen van de bijwerkingen van antibiotica. Zeker bij drie specifieke soorten antibiotica: tinidazol, doxycycline en metronidazol. Het is verstandig om bij deze drie soorten antibiotica zeker niet te drinken.
Als antibiotica te vaak worden gebruikt en onzorgvuldig worden ingenomen, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking van antibiotica weerstaan. In het ergste geval zijn bacteriële infecties in de toekomst niet meer te behandelen. Een infectie die nu gemakkelijk te bestrijden is, kan dan tot ernstige ziekte leiden.
Zoals eerder werd verteld kan een gezonde lever twee tot drie glazen alcohol per dag verwerken zonder schade op te lopen.
Capsule of drank: u kunt de capsule of de drank het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.
B-vitamines voorkomen tekorten
Verandering van de darmflora door voeding, ziekte of antibioticagebruik heeft invloed op de aanmaak van die vitamines. Daarom was het vroeger gebruikelijk om bij je antibioticakuur ook B-vitamines van de arts of apotheker te krijgen. Zo voorkom je dat je tekorten oploopt.
Na een antibioticakuur is het zinvol om een probiotica te gebruiken om de darmflora te herstellen. Antibiotica doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën in het lichaam, maar ook de goede. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen deze twee.