Als een mousserende wijn niet uit de Champagne streek komt, mag het geen Champagne heten. Hiervoor hebben de Fransen de term '
Momenteel zijn er in de Champagnestreek 15.800 wijnboeren, waarvan 4.650 ook zelf champagne maken en 300 champagnehuizen die samen het bruisend goud produceren over 33.705 hectaren.
Crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk. Het lijkt op champagne maar het mag geen champagne genoemd worden.
Champagne, cava en prosecco: de verschillen in het kort
Land van afkomst: champagne komt uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië Productieproces: zowel champagne als cava kennen de méthode traditionelle. Champagne is de meest dure van de drie; een fles kost al snel €20,- of meer.
Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, behalve in de Champagnestreek. Er worden voor crémant dan ook andere druiven gebruikt.
Zoals hierboven reeds besproken zijn de belangrijkste smaakverschillen tussen Cava en Prosecco terug te brengen tot de methode en de druivenrassen. Door de snellere tweede vergisting en de het druivenras zal Prosecco vaak een meer fruitige en aromatische schuimwijn zijn dan Cava. Daarnaast is Prosecco vaak licht zoet.
Bij Champagne mag alleen gebruik worden gemaakt van de méthode champenoise, maar bij prosecco mag van beide methoden gebruik worden gemaakt. Wel is de Charmat-methode de meest gebruikelijke voor Prosecco, deze zorgt er namelijk voor dat de fruitige kenmerken van de wijn goed tot hun recht komen.
Is brut cava hetzelfde als brut champagne? Nee! Brut cava is milder van smaak dan brut champagne omdat er minder zuren in zitten. Bovendien komen de druiven van cava uit Spanje, en wordt de 'echte' champagne officieel alleen gemaakt van druiven uit de Franse streek Champagne.
Zeg trouwens nooit schuimwijn tegen champagne. Schuimwijn is de verzamelnaam voor allerlei soorten bubbels. Ondanks het goedkope imago, kunnen ze even goed zijn als bepaalde champagnes. Aan bepaalde goedkope versies wordt achteraf CO2 toegevoegd.
Prosecco komt uit Italië, Veneto. Qua smaak is prosecco vrij fruitig. Deze mousserende wijn wordt van maar één druif gemaakt, namelijk de Glera. Hoe champagne en cava een tweede gisting op de fleskrijgen, vindt bij prosecco vindt deze gisting in een tank plaats.
Vraag 2: Heeft prosecco altijd bubbels? Nee, prosecco wordt ook zonder koolzuur verkocht, hoewel deze variant zeer zeldzaam is. Maar in Nederland is deze wijn bekend vanwege de mousserende wijn. Mousserend betekent dat er bubbels in de wijn zitten.
De naam 'Brut' zegt het al; deze betaalbare champagne is niet zoet. Echter is het ook geen erg droge champagne. Deze bubbles maken je feestje lekker fris door de tonen van appel en citrus. Geen bekende naam, maar wel een goede champagne die bekend staat om zijn prijskwaliteit-verhouding.
Doux champagne. Met meer dan 50 gram suiker per liter staat “Doux” voor een zeer zoete champagne. Deze bubbels zijn tegenwoordig bijna nergens meer verkrijgbaar.
Champagne mag Champagne genoemd worden als: De mousserende wijn afkomstig is uit de champagnestreek. De mousserende wijn bereid is volgens de Méthode Champenoise. Het gemaakt is van o.a. de Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbane en/of de Petit Meslier druifsoort.
Prosecco is een mousserende wijn gemaakt van witte druiven. Hij komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Veneto en is vernoemd naar het dorp Prosecco.
De betekenis van 'cava' in het Catalaans is 'kelder'. Dit verwijst naar de kelders waarin de wijn ligt te rijpen. De achtergrond daarvan kan je terugvinden in de geschiedenis. Cava wijn wordt geproduceerd sinds het jaar 1872.
Zo wordt Champagne demi-sec, de meest zoete dus, meestal bij het dessert gedronken, en omgekeerd is Champagne brut, die weinig suiker bevat, vanwege de frisse, sprankelende smaak heel geschikt als aperitief en tijdens de maaltijd.
De Asti, het drankje is wat zoeter dan prosecco. De naam Asti verwijst naar de provincie waar de Moscatodruif groeit, waar het drankje van gemaakt wordt. Een glas Asti bevat minder alcohol dan andere wijnen met bubbels, ongeveer 5 tot 8 procent.
Cava heeft vaak een licht gekruide smaak. Deze mousserende Spaanse is goedkoper dan een champagne, en daarmee een mooi alternatief.
De extra dry prosecco bevat tussen de 12 en 17 gram suiker per liter. De dry prosecco bevat tussen de 17 en 32 gram suiker en is daarmee wat zoeter. Brut prosecco bevat tussen de 6 en 12 gram suiker per liter. Dit maakt brut prosecco de droogste soort.
Freixenet ([ˌfɾəʃə'nɛt]) is een Spaanse producent van cava, een Spaanse mousserende wijn. Freixenet is gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia in Catalonië. Het is een van de grootste cavaproducenten, met wereldwijd vestigingen. Het verkoopt ruim 200 miljoen flessen per jaar, met een omzet van ruim 500 miljoen euro.
Italiaanse mousserende wijn heet Spumante of Frizzante. Je zult dat wel eens hebben gezien op een fles die je hebt gedronken of gekocht. Het verschil tussen Spumante en Frizzante is de druk binnen de fles. Mousserende wijn heet Spumante als de druk minimaal 3 atmosfeer bedraagt.
Lindemans bin 25 brut (€8,49) - Albert Heijn
Hij heeft een heel lichtgele kleur en smaakt erg fris en fruitig. De prosecco is lekker droog en heeft niet overmatig veel belletjes. Ik vind hem precies goed, zoals een bubbel hoort te zijn. Prijs/kwaliteit: €8,49 voor een fles bubbels is niet erg duur.