Hoe knijp ik puistjes uit? Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Deskundigen raden sterk af om zelf puistjes uit te knijpen. Dat is vooral zo omdat er veel bacteriën op onze handen zitten. Bij het uitknijpen komen die bacteriën in de open wond terecht, wat kan leiden tot huidirritatie. Door onzuiver te werk te gaan kunnen er verdere ontstekingen of zelfs littekens ontstaan.
Zeezout werkt perfect om puisten te laten uitdrogen, tevens doodt het bacteriën. Wil jij dit op je huid smeren? Pak dan een eetlepel zout en meng het met twee eetlepels water. Vervolgens is het de bedoeling dat je dit aanbrengt met een wattenstaafje en dat je dit goed laat intrekken.
Op de langere termijn zal dat averechts werken. Door het gebruik van deze middelen verdwijnt je puistje weliswaar, maar omdat je huid uitdroogt gaat-ie juist meer talg aanmaken. Gevolg: je huid wordt uiteindelijk juist vetter en je poriën raken sneller verstopt.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol. Deze producten irriteren en beschadigen de huid en maken het bacteriën nog makkelijker om lelijke ontstekingen te veroorzaken.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Een ijsblokje is de perfecte manier om jouw puistje weg te halen in 1 uur. Normaal gebruik je een ijsblokje om blessures te genezen en om zwelling te voorkomen. Nu kan je ijs gebruiken om jouw puistjes snel te genezen. Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is.
Vermijd enkelvoudige koolhydraten en suikers, zoals zoet broodbeleg, frisdranken, koek, snoep, chocolade, toetjes, ijs, wit brood, aardappelen, witte rijst en witte pasta. Voeding met een hoge suikerwaarde verergert bij veel mensen acne.
Een puistje is in feite een soort comedo (mee-eter, ofwel gedilateerde haarfollikel) die ontstaat doordat overtollig talg en dode huidcellen vast komen te zitten in de poriën van de huid. In verergerde staat kan het zich ontwikkelen tot een puistje of papels.
Dit type acne, de onderhuidse pukkel, ontstaat dus door een combinatie van talg (olie), bacteriën en vuil. Het eindresultaat is een pijnlijke knobbel onder je huid die geen 'witte kop' heeft zoals andere puistjes. Mogelijk zie je een groot wit gebied onder je huid dat pijnlijk aanvoelt.
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden.
Acne is een onschuldige aandoening, die bij de meeste patiënten na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening.
Vaseline is een goede manier om de huid vet te houden, maar helpt niet tegen puisten. Wel kan je, nadat een puistje een korstje is geworden, de huid plaatselijk verzorgen met vaselinezalf.
Ontstekingsremmende zalf
Mocht je nog een crème met corticosteroïden hebben liggen, dan zou je daar een heel klein beetje van op de pukkel kunnen smeren. Deze ontstekingsremmende zalf zal de zwelling en roodheid ook wat kunnen verminderen.
Probeer het eens met citroensap
Door citroensap namelijk, droogt de puist namelijk uiten zo verdwijnt de puist sneller van je gezicht. Dep met een wattenstaafje en een beetje sap op het puistje. Laat citroensap zeker een nacht intrekken.
Puistjes op de kin en kaaklijn zijn meestal te wijten aan hormonale acne. Puistjes die opspelen onder invloed van hormonen tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en de overgang.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
Alcohol veroorzaakt niet direct acne, maar het veroorzaakt wel een hormonaal domino-effect. Vooral te veel alcohol drinken, kan de bloedsuikerspiegel verlagen en dat is niet best voor een zuivere huid. Alcoholische dranken bevatten bovendien veel suiker, vooral witte wijn en cocktails. Dit kan puistjes teweegbrengen.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
Een pukkel
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Net zoals een droge huid verhelpen, is het niet zo dat wanneer je veel water gaat drinken opeens al je puistjes verdwijnen. Maar door water te drinken, zorg je er wel voor dat je lichaam en zo ook je huid in staat is om afvalstoffen en toxines (die puistjes kunnen veroorzaken) makkelijker weg te voeren.