Antwoorden (3) Dat is geen probleem. Alleen moet de hamburger langer in de pan, omdat de binnenkant anders bevroren blijft. Daardoor moet je de buitenkant niet meteen op hoger vuur bruin aanbakken.
Als je ze bevroren bereidt, tel dan 1 minuut per kant op bij het bereiden met een koekenpan, grill of barbecue en tel 5 minuten op bij de oventijd.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Ontdooien kost namelijk gewoon tijd. De snelste manier is om ze verpakt te ontdooien in koud water en dat kan zo al 3 kwartier tot een uur duren. In die tijd is de extra trek al weer over of zijn je gasten al op en neer naar de snackbar geweest. Dat is dus het moment om bevroren hamburgers te gaan grillen.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Een halve kilo vlees kun je zo in minder dan een uur ontdooien. Bij grotere stukken vlees duurt het langer en zorg je na elk half uur beter voor nieuw ijswater. Laat je vlees langer in de pan opwarmen door het op een laag vuur te braden, zodat ook de kern zeker goed warm wordt (zeker 60 á 75 graden Celsius).
De beste methode van vlees ontdooien
Laat het in de verpakking waarin u het heeft ingevroren leg het op een schaal of bord. Zet het vervolgens in de koelkast om langzaam op temperatuur te komen. Vrijkomende vleessappen lekken zo niet op andere etenswaren.
Oven (250°C): verwarm de bevroren hamburgers in het midden van de voorverwarmde oven ca. 13 minuten (ontdooid: ca. 9 minuten).
Om er een echte McDonald's hamburger van te maken, wordt het vlees gemalen en tot schijven gevormd. Deze worden direct ingevroren en verpakt voor distributie aan onze restaurants. Tijdens het vervoer, maar ook tijdens het laden en lossen, worden de burgers constant diepgevroren gehouden tot bereiding.
Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Bevroren: 9 minuten. Ontdooid: 5 minuten. Scheutje olie in de pan, middelmatig vuur en product regelmatig keren. 14 min.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Versnel het proces met deze tips
Dit proces kun je gelukkig versnellen. Doe dit door een pan of bak te vullen met warm water en deze in een dichte vriezer te plaatsen. De stoom zal het ontdooiproces versnellen. Je hebt tenslotte ook nog ontdooi-sprays, maar een pan gevuld met warm water is vaak al voldoende.
De voordelen van vlees ontdooien in koud water
Voedselveilig: De kern van het vlees ontdooit sneller wanneer het in water ligt, terwijl het vleesoppervlak koel blijft. Hierdoor is er weinig kans op bacteriën.
Veilig ontdooien kan door de restjes de avond van tevoren in de koelkast te leggen, of door het te ontdooien in de magnetron. Verhit het goed en eet het meteen op. Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.
Grote stukken vlees, zoals hele kippen of braadstukken kunnen wel 24 uur per 2,5 kilo nodig hebben om te ontdooien. Bereid gehakt of stoofvlees en gevogelte binnen 2 dagen na het ontdooien. Bereid ander vlees zoals varkensvlees, rundvlees, biefstukken en braadstukken binnen 3 tot 5 dagen na het ontdooien.
Een bevroren stuk vlees kun je inderdaad niet zo in de pan gooien. Het vriesvocht zal alle kanten op spetteren, en je kunt het vlees niet behoorlijk en gelijkmatig bakken omdat het (deels) bevroren is. Geen aanrader dus. Je kunt 'm eerst laten ontdooien in de magnetron (ontdooistand), dan ben je ook zo klaar.
Bij het goed ontdooien van vlees is het belangrijk dat je de tijd neemt. Het advies is dan ook om het vlees 24 uur voor het bereiden uit de vriezer te halen.
Eén van de beste dingen van airfryers is dat ze snel en gemakkelijk voedsel kunnen bereiden. Maar wat als je geen tijd hebt om je vlees te ontdooien voor het koken? Kun je ook bevroren vlees in een airfryer doen? Het antwoord is absoluut ja!