Een wespennest in huis laat u bestrijden door een professionele ongediertebestrijder. Hij weet namelijk precies hoe hij het nest moet verwijderen. Een bestrijder roeit de wespen eerst uit. Dit gebeurt vaak met vergif.
De makkelijkste manier om een verdwaalde wesp in je kamer te vangen, is door hem gewoon een uitweg te geven langs een raam of deur. Ook wespenvallen kunnen nuttig zijn in bepaalde gevallen, en als laatste redmiddel kun je overwegen om van de wesp af te komen door hem te doden of te besproeien met een insecticide spray.
Als ze op mijn hand zitten, laat ik ze gewoon lopen. Je moet wel in de gaten houden dat ze niet in de buurt van je mond kunnen komen. Maar ze zullen alleen steken als ze in paniek raken, uit zelfverdediging. Bijvoorbeeld als ze bekneld raken onder je oksel.
Als een wesp geen eten krijgt, sterft ze binnen enkele dagen.
Sla ze niet als ze in de buurt komen. Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen zodat wespen niet binnenkomen. Lok wespen naar een andere plek met iets dat ze lekker vinden, zoals een buffetje rottend fruit. Hang aan het begin van de zomer een nep-nest op.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Wanneer je in de zomer het huis laat luchten, vinden verschillende insecten hun weg naar binnen. Ook wespen kunnen op deze manier in je huis terecht komen. Wanneer je de ramen weer sluit kunnen de arme beestjes niet meer weg. Doordat er binnenshuis weinig voedselbronnen zijn, raakt de verdwaalde wesp verzwakt.
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
Een wesp zal je alleen steken uit zelfbescherming. In tegenstelling tot bijen kunnen wespen meerdere malen steken zonder te overlijden. Omdat steken voor wespen geen negatieve gevolgen heeft, zullen ze snel steken als ze zich bedreigd voelen.
Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus. Gelukkig is het zo dat wespen verjagen met geluid voor mensen totaal niet vervelend is. Voor ons is het geluid namelijk niet tot nauwelijks hoorbaar.
Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen.
Zonder larven moeten ze op andere plekken op zoek naar nectar. En met steeds minder planten in bloei, vinden ze hun sugar buzz sneller in het blikje cola op je terras. Net omdat ze zo hongerig zijn, zijn de wespen agressiever en steken ze sneller.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Heeft de persoon een wespensteek in de mond, hals of nek? Wees alert en bel direct 1-1-2 wanneer iemand benauwd lijkt te worden. Dit klinkt misschien heftig maar door de zwelling kunnen de luchtwegen afgesloten worden waardoor verstikkingsgevaar een direct risico is.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek.
In het voorjaar kruipt een wespenkoningin door een gaatje of kiertje in de spouwmuur. In de muur is het veilig en ze zit er beschut. De plek is ideaal voor de bouw van een nest! De koningin gaat dus snel van start: ze legt de basis van het nest aan en legt haar eerste lichting eitjes.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Wespen gaan altijd op het licht af, meestal op het raam waar de zon op staat. Als het buiten donker is laten ze zich leiden door een andere lichtbron. Daarom zien we ze meestal ook rondom deze plekken traag rondkruipen. Wespen hebben water en andere voedingsstoffen nodig.
Wespen zijn namelijk zo klein dat ze zich eenvoudig door kleine gaatjes kunnen wurmen. Ook kunnen ze zich een weg door verschillende materialen heen knagen. Beter is dus om de volgende plekken jaarlijks (in het voorjaar) te controleren of te laten controleren: De zolder.
De aanwezigheid van een wespennest in huis wordt meestal herkend aan het gedrag van de wespen. Ze verdwijnen continu in een gat in de muur of bijvoorbeeld achter een erker of dakkapel. Soms is het wespennest direct zichtbaar op de vliering of achter een knieschot op zolder.
Het einde van het wespenseizoen ligt nooit vast. Naarmate het weer minder goed wordt (hogere wind, lagere temperatuur, meer regen) zullen er veel wespen sterven. Meestal is er in oktober geen wesp meer te vinden. De koningin zal het meestal wel overleven, en deze zal pas weer actief worden in het voorjaar.
Je zou het niet zeggen, maar wespen hebben nog het meest te vrezen van andere insecten. Libellen vallen wespen aan in volle vlucht. Sommige spinnen, kevers en zelfs motten draaien hun poten niet om voor een lekkere wesp. En zelfs van andere wespen hebben wespen te vrezen.
Op zoek naar voedsel
De wespennesten zijn eind juli namelijk voltooid. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar voedsel. Vooral in de tuin en op terrassen bezorgen ze veel overlast. Rond de periode van het nestverval, eind augustus, worden wespen bijzonder agressief.