Panklare (voorgesneden) witte kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast. Verse witte kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare witte kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje.
Je kunt wittekool ook uitstekend invriezen, nadat je hem hebt versnipperd en twee minuten hebt geblancheerd. Bij sluitkolen gaat men na of er nog losse bladeren aanwezig zijn.
Bewaren. Bewaar witte kool op een koele, droge, liefst donkere plaats. Zo is de kool 2 weken houdbaar. Je kunt witte kool na 2 minuten blancheren ook invriezen.
Je kan de kool buiten de koelkast bewaren, maar hij is langer houdbaar in de koelkast. Verpak een stuk kool in plastic folie en bewaar in de koelkast.
Bewaar het restje in een plastic bakje met deksel erop. Dan blijft het zeker nog 1-2 dagen goed. Gare Chinese kool (minimaal 2 minuten geblancheerd) kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bij minimaal -18ºC in de diepvries bewaren.
Je kunt witte kool koken, maar dat hoeft niet voor elk recept. Witte kool rauw eten is ook een optie, bijvoorbeeld in een lekkere witte kool salade of als rauwkost op een broodje.
Gesneden witte kool kun je in droge toestand een dag of 5 bewaren, maar als je er een marinade van water,azijn,zout en wat suiker bij doet, blijft de kool enige weken goed.
Witte kool bereiden & bewaren
Panklare (voorgesneden) witte kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast. Verse witte kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Waarom is witte kool goed voor je gezondheid:
Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, heeft een belangrijke functie als antioxidant. Daarnaast helpt het de goede structuur van je bindweefsels behouden en ondersteunt het de afweer van je lichaam.
Verse spitskool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare spitskool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Hoe weet je of verse spitskool niet goed meer is? De kool is dan beschimmeld of gaat verkleuren.
Zelfgemaakte koolsalade kun je afgedekt in de koelkast het beste bewaren in de koelkast. Daar blijft koolsalade zo'n 5 dagen goed. Koolsalade invriezen is niet zo'n goed idee, omdat de knapperige structuur van de kool door het proces van vriezen en dooien verloren gaat.
Je kunt kool buiten koelkast bewaren, maar hij is langer houdbaar in de koelkast. Verpak een stuk kool in plastic folie en bewaar in de koelkast. Blancheer groene kool kort voor invriezen.
Spitskool is op een koele plaats met een temperatuur van 12-15°C enkele dagen houdbaar. Voorverpakte, gesneden spitskool kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren. Je kunt spitskool ook invriezen na 2-4 minuten blancheren. Je kunt de groente dan tot 12 maanden bewaren in de vriezer (minimaal -18°C).
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Spitskool is supergezond
De kool is supergezond! Spitskool levert meer vitamine C dan de verwante witte kool. Vitamine C ondersteunt samen met het folaat, het kalium en de natuurlijke suikers de normale functie van het zenuwstelsel en de hersenen.
Witte kool is een van de gezondste en voedzaamste groenten die er zijn, omdat het een verscheidenheid aan essentiële voedingsstoffen bevat. Het is een uitstekende bron van vitamine C en K, evenals verschillende mineralen, voedingsvezels en antioxidanten.
Bladgroenten, zoals kool, voorzien het menselijk lichaam van essentiële voedingsstoffen die ons immuunsysteem versterken en ons helpen gezond te blijven. Het wordt sterk aanbevolen voor sporters en mensen die willen afvallen, omdat het een caloriearm voedsel is. Volgens de USDA bevat 100 gram kool slechts 23 kcal.
Wortel bereiden & bewaren
Worteltjes zonder loof blijven wel een tot twee weken goed in de koelkast. Wil je rauwe worteltjes invriezen? Blancheer ze dan eerst 2-4 minuten. Worteltjes zijn dan bij minimaal -18ºC tot 12 maanden houdbaar.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Witte kool lijkt van de buitenkant op een krop ijsbergsla. De smaak is redelijk neutraal en daardoor kun je eindeloos variëren met deze koolsoort in allerlei gerechten.
Koolsalade bewaren
Je kan deze koolsalade ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Voor het serveren even omscheppen en hij is weer heerlijk om te eten.