Wereldwijd krijgen naar schatting 33 miljoen jonge kinderen per jaar de diagnose RSV-infectie, in meer dan 3 miljoen gevallen volgt ook een ziekenhuisopname. Jaarlijks veroorzaakt het virus 118.000 sterfgevallen onder jonge kinderen. Ook voor oudere mensen is het verkoudheidsvirus gevaarlijk.
Het RS-virus of voluit respiratoir syncytieel virus: elke dag sterven er wereldwijd zo'n 700 kinderen aan en elk jaar belanden er zo'n 2000 Nederlandse kinderen door in het ziekenhuis.
Bijna alle kinderen krijgen voor ze twee jaar zijn een infectie met dit virus. Vooral baby's kunnen soms ernstig ziek worden. Ze krijgen dan een longontsteking en worden benauwd. Soms is opname in het ziekenhuis nodig.
Het RS virus kan worden aangetoond in het snot. Met een slangetje met zout water wordt wat snot uit de neus van je kind gezogen. Na laboratoriumonderzoek is de uitslag binnen een paar uur bekend. Het RS virus kan (net als andere virussen) leiden tot bronchiolitis.
Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.
Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen. Als je naar de baby luistert, hoor je vaak een onrustige neusademhaling.
De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.
Wanneer is een kind eigenlijk ziek
Ook als een kind geen koorts of diarree heeft en niet hoeft over te geven, kan het toch ziek zijn. Je kunt dus niet stellen dat een kind met een temperatuur van 38,5° ziek is en met een temperatuur van 37,5° niet.
Wat zijn de symptomen van RSV? De symptomen van RSV beperken zich vaak tot een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Opname in het ziekenhuis of extra behandeling is meestal niet nodig, ook niet als de lagere luchtwegen geïnfecteerd raken, hetgeen vaak voorkomt.
Kijk en luister goed naar uw kind De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: kuchen, hoesten en/of piepen, toenemend snel ademen (soms ook een snelle hartslag). Het kind is humeurig, onrustig en/of moe (wil niet spelen/slapen).
Ze kunnen in dat geval moeilijk ademen. Gezonde kinderen die met het RS-virus worden opgenomen op de kinder-IC, en beademing krijgen, houden hier geen blijvende schade aan over. De kans op overlijden aan het RS-virus is uitzonderlijk klein. Maar als er gebrek is aan medische zorg, dan is overlijden realistischer.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.
Een infectie met het RS-virus begint met een verkoudheid. Je kind begint te hoesten en te snotteren. Na een paar dagen kan het RS-virus voor ergere klachten zorgen. Dit gebeurt met name bij baby's.
Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
Behandeling. Er is geen specifieke behandeling tegen het RS virus. De meeste infecties gaan vanzelf over.
Leg je baby bijvoorbeeld op zijn buik en help hem/haar lichtjes door de rug te wrijven, of til de borstkas op tijdens het hoesten. Gebruik een vernevelaar: Een vernevelaar kan ook helpen bij het oplossen van het vastzittende slijm. Vul de vernevelaar met warm water en laat de dampen voor enige tijd bij de baby.
Ga zo min mogelijk naar buiten tot de verkoudheid over is en vooral tot de hoest weg is. Ventileer de ruimtes in huis goed wanneer je baby er niet is. Vermijd tocht (pas op een openstaande deur en zet het wipstoeltje niet op koude plaatsen neer!).
Zet het hoofdeinde van het bedje iets omhoog, bijvoorbeeld door een handdoek onder het matrasje te leggen. Stoom in de badkamer, zodat je baby het slijm makkelijker kan ophoesten. Doe de deur van de badkamer dicht en ga hier samen zitten. Doe de hete douche of kraan aan.
Kinderen moeten altijd warm gekleed zijn als ze naar buiten gaan. Je wordt niet ziek door de kou, wel door ziektekiemen. Als het erg koud is, gebruikt je lichaam extra energie om op te warmen, waardoor er minder energie rest om te vechten tegen virussen.
Als je kind ouder dan 3 maanden is en geen ernstige symptomen heeft, zoals snotneus, hoesten, oorpijn of keelpijn, kan je bij koorts best 3 dagen afwachten voor je naar de huisarts gaat. De meeste infecties die door een virus veroorzaakt worden duren namelijk maximaal 3 dagen.
Shuddering attacks zijn aanvalletje waarbij kinderen plotseling een rillende beweging maken met hoofd, schouders en armen.
Het belangrijkste is om je kindje goed te laten uitzieken, net als bij een gewone griep of verkoudheid. Een arts zal eventueel neusdruppels voorschrijven. Bij erge benauwdheid of uitdrogingsverschijnselen bestaat de kans dat je kindje in het ziekenhuis moet worden opgenomen.
Longontsteking komt vooral voor bij kinderen van 0-9 jaar of mensen boven de 55 jaar. De kans is het grootst bij kinderen jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. In Nederland krijgen ieder jaar ruim 25 duizend kinderen (0-9 jaar) een longontsteking.
Wanneer je kindje een longontsteking heeft, is het normaal dat je je zorgen maakt. Gelukkig kan je kindje hiertegen behandeld worden en is deze ziekte niet langer zo gevaarlijk als vroeger. De meeste baby's herstellen hier volledig van.