Witte wijn. Droge witte wijnen werken ook met kaviaar. Chardonnay – zoals deze Mâcon-Lugny is een goede allrounder – vermijd gewoon wijnen met een uitgesproken of pittige smaak – zoals eik – die de kaviaar kunnen overheersen.
Welke wijn bij kaviaar? Bij iets exclusiefs als kaviaar past een bijzondere wijn als een Champagne millésimé of een Cava gran reserva. Deze chique bubbels zijn fris, maar hebben ook veel vulling en finesse om aan te sluiten bij de delicate, uitgesproken smaak van kaviaar.
Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Witte wijn en kaas
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed.
Hoe moet u pure kaviaar proeven? Om kaviaar zo puur mogelijk te proeven, drukt u een klein lepeltje kaviaar langzaam tegen uw gehemelte aan met uw tong. De balletjes 'ontploffen' als het ware in uw mond en zo krijgt u een ware smaakexplosie.
Gebruik absoluut geen metalen lepel, het metaal heeft namelijk direct invloed op de kaviaar, en kan de smaak teniet doen. Gebruik de lepel om de kaviaar uit het blik te scheppen, begin aan de rand van het blik en schep naar binnen toe, dit om het beschadigen van de kaviaar te voorkomen.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Houtgelagerde en tanninerijke (waar je mond van samentrekt) wijnen zijn heel krachtig en alleen geschikt om te combineren met sterkere, volle kazen zoals blauwschimmelkaas, cheddar of provolone.
Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas.
Pouilly-Fuissé wijnen gaan erg goed gepaard met schaal- en schelpdieren (garnalen, kreeft), foie gras en wit vlees. Door hun aromatische kracht is het ook zeker geen gek idee om deze wijn te serveren bij Aziatische gerechten zoals sushi. Lees ook welke wijnen er nog meer bij vis passen.
1. Kaviaar is een zeer geconcentreerde bron van voedingsstoffen. Kaviaar zit boordevol vitaminen en mineralen (omega 3-vetzuren) en is rijk aan eiwitten. Een portie kaviaar bevat de dagelijkse behoefte voor een volwassene aan B12, maar ook vitamine A, E en B6, ijzer, magnesium en selenium.
In de ongeopende verpakking blijft kaviaar ongeveer een maand goed in de koelkast (tussen 0 en 4°C). Na opening kunt u de kaviaar nog 24 uur bewaren in de koelkast. Vries kaviaar nooit in, anders verliest deze zijn textuur.
Hoeveel kaviaar voorzie je per persoon? Reken op max. 30 gram kaviaar per persoon. Je kan een potje van 30 gram ook perfect met meerdere personen delen.
Gebakken zalm is het lekkerste met een sauvignon blanc uit Zuid-Afrika, een riesling of een chardonnay. Gepocheerde zalm vraagt om een chardonnay uit de Bourgogne, zoals bijvoorbeeld een saint-véran of een pouilly-fuissé. Gerookte zalm als borrelhapje, kies dan een mousserende wijn voor de verfrissing of een chablis.
Om alle aroma's van kaviaar optimaal te ervaren, is het niet nodig om veel meer dan een stukje brood of een blini met een beetje echte boter of zure room te serveren. Perfect met een glaasje witte wijn of champagne. Gebruik steeds een parelmoeren, houten of plastic lepeltje.
Het eten van de kaviaar moet eigenlijk zo puur mogelijk. Er wordt dan ook aangeraden een klein lepeltje op de muis van je gebalde vuist te leggen en dit langzaam tegen je gehemelte drukken met je tong. Op deze manier ontploffen de balletjes als het ware in je mond en ontstaat er een zeer bijzondere smaakexplosie.
De smaak van een Pinot Blanc uit de Elzas herken je aan de ronde, romige fruittonen, die doen denken aan appeltjes en perzik, met een verleidelijk zacht tintje. Deze wijn is de trouwe vriend van mosselen en asperges, maar combineert ook goed met veel andere (lichte) maaltijden met vis of gevogelte, salades en quiches.
Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam. De lichte kruiden zijn mooi in balans met de frisheid.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Een halfdroge Riesling smaakt heerlijk bij varkensvlees en gerechten met gans, omdat de frisse zuren van de wijn voldoende tegenwicht bieden tegen het wat vettige karakter van het vlees. Andere klassieke gerechten uit de Elzas zijn coq au vin en zuurkool. Deze gaan het beste samen met een droge Riesling.
Wat eet je bij Pinot Grigio? Deze wijn is ontzettend veelzijdig, en past dan ook bij veel gerechten. Het liefst combineren we de frisse en fruitige smaken (denk aan appel, peer en meloen) met gegrilde kip of snelle pasta's. De wijn combineert ook goed met bijvoorbeeld vis.
een ware kaviaarbeleving hoeft niet duur te zijn
Wij presenteren een niet van echt te onderscheiden Russische steur vriendelijke imitatie kaviaar al vanaf € 795,- per 1000 gram. Met 1 kilo kaviaar kunt u ruim 90 gasten in de watten leggen.
Als men over kaviaarprijzen spreekt, bedoelt men altijd de prijs per kilo. Kaviaar wordt echter in blik verkocht. Het zijn blikken van 20 gram tot 500 gram. Bij CAVIARPASSION.COM begint de prijs vanaf 35€ voor 20 gram Baeri Selection.
Naast echte kaviaar bestaat er ook imitatiekaviaar. Dat zijn oranje of rode eitjes van bijvoorbeeld de zalm, forel, kabeljauw of de haring. Je vindt met name die van de zalm weleens in of op je sushi. Hoewel dat ook gewoon goedkope grijze lompviseitjes kunnen zijn, die oranje zijn gespoten.