Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden. Het kan misschien wel effectief zijn, maar je kan er ook heel wat onopzettelijke schade mee berokkenen.
Jean-Pierre Vijt. onkruid bestrijden tussen de paden aangelegd met betonklinkers doe je best met bleekwater ,prijs 1.30 eu per 5 liter dit gieten in pompsproeier van 5 liter inhoud ,en de klinkers natspuiten . 1 keer is voldoende ,mos is er ook aan ! opgelet wel voor je kledij !
Een onkruidbrander, overgieten met kokend water of bespuiten met een oplossing van water en azijn (verhouding 1 liter azijn en 1 liter water) kunnen wonderen doen. Daarna goed schrobben en wegspoelen.
Natuurlijke materialen zoals cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, houden zonlicht tegen en voorkomt dat onkruid een kans maakt. Natuurlijk kan een onkruidplantje er tussendoor uitgroeien. Deze verwijdert u gemakkelijk door het plantje uit de grond te trekken. U kunt tevens de grond bedekken met bodembekkers.
Kokend water en hete stoom
Het gebruik van kokend water voor het verwijderen van onkruid is een effectieve en milieuvriendelijke aanpak. Kokend water werkt goed omdat het niet alleen de plant zelf dood, maar ook de wortels aanpakt, waarna u het onkruid gemakkelijk kunt verwijderen.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Het hete water zorgt ervoor dat zowel het bovenste gedeelte van het onkruid als de wortels en de celstructuur vernietigd wordt. Na iedere behandeling wordt het onkruid zwakker. Drie tot vier behandelingen per jaar is voldoende om het onkruid onder controle te houden.
De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen. TIP Alle soorten azijn, chloor en zout, puur en verdunt, zijn schadelijk voor het milieu. Gebruik het daarom niet in de tuin.
[1] Als je groter onkruid in je tuin hebt staan, dan kun je ook kokend water gebruiken, maar dan moet je de stenen vaker met kokend water overgieten. Bij deze methode is het belangrijk dat je het moment tussen koken en begieten zo kort mogelijk houdt. Hoe meer het water is afgekoeld, hoe minder het effect.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd. Zaadjes komen na het branden weer snel uit.
Baking soda verwijdert onkruid tussen de voegen. Vul een emmer met heet water en 5 eetlepels zuiveringszout. Gebruik een plantenspuit om het over je onkruid te spuiten. Let op: doe dit op een dag dat er geen regen is voorspeld, anders spoelt het mengsel weg.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Er bestaan geen planten die tegen bleekwater kunnen. Je zult daarom altijd de planten op veilige afstand van het zwembad moeten plaatsen.
De chlooroplossing minimaal 5 minuten laten inwerken.
Er gebeuren vaak ongevallen als men bleekwater mengt met een zuur of bij het reinigen van de toiletpot, als men bleekwater na een ontkalker gebruikt. Hierbij komen onmiddellijk gevaarlijke dampen vrij. Gebruik dus nooit bleekwater in combinatie met andere producten, zoals een ontstopper of een ontkalker.
De zout methode is gelijk aan de kokend water methode. Met het verschil dat je ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid.
En daar is strooizout voor gemaakt. Het zout tegen onkruid bestaat echter voor het grootste gedeelte uit grof steenzout. Dit specifieke zout lost langzaam op.
Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
Dan heb je ook een zuurbestendige drukspuit nodig. Azijn is namelijk één van de middelen met daarin agressieve zuren. Mocht je azijn in een normale drukspuit gebruiken, wordt deze drukspuit helemaal opgevreten door de zuren. Bij een goede zuurbestendige drukspuit heb je hier gelukkig geen last van.
Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken. Strooizout is redelijk goedkoop en per seizoen zal je zo'n 3 tot 4 zakken nodig hebben. Het zout is zeer effectief om onkruid te bestrijden.
De voordelen van een onkruidbrander
De wandcellen zullen hierdoor meteen stukgaan. Het gevolg hiervan is dat het onkruid in kwestie niet alleen uitdroogt, maar vervolgens ook afsterft. Wanneer je er voor kiest om onkruid te verwijderen met een onkruidbrander zal je kunnen vaststellen dat dit zeer efficiënt werkt.
Binnen 2 dagen gaat je onkruid dood (uitkijken voor je plantjes en hagen!). De fabrikant kan variëren, de afgebeelde verpakking is een indicatie en kan ook variëren. Zout is ook zeer geschikt als onkruidbestrijding op verhardingen, strooien bij vochtig groeizaam weer op uw verharding geeft het beste resultaat.
Hoe minder voegen, hoe minder de kans op onkruid op je terras. Kies voor polymeer voegzand in plaats van gewoon voegzand. Dit voegzand vormt een stevige basis tussen je tegels, waardoor er geen ruimte is voor onkruid. Kies voor een waterdoorlatend soort om afwateringsproblemen te voorkomen.