Cafeïne zit bijvoorbeeld in koffie, energiedrankjes, cola en chocola. Deze stof kan de blaas irriteren en 'm overuren laten draaien.
Wat u drinkt
Wat zij echter niet weten is dat koffie, thee, frisdrank en alcoholische dranken de urineproductie stimuleren. Dit betekent dat uw nieren meer vocht gaan produceren om deze dranken te verwerken en dat de blaas sneller weer vol is. Bovendien kunnen cafeïne- en koolzuurhoudende dranken de blaas irriteren.
Sommige vruchten, zoals blauwe bessen en bananen, helpen je blaas gezonder te worden. Watermeloen helpt vooral om de hele zomer gehydrateerd te blijven; er zit namelijk veel water én antioxidanten in. Dat draagt weer bij aan een goede werking van je blaas.
Drink regelmatig over de dag verdeeld wat citroensap met water of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement (bij voorkeur 500 of 1000 mg in de ascorbinezuur vorm, dus niet de ontzuurde versie). Dit maakt het milieu in de blaas minder geschikt voor foute bacteriën.
Spoel de bacteriën naar buiten en verminder de irritatie met verdunde urine. Drink elke dag 300 milliliter cranberrysap. Het sap voorkomt dat bacteriën aan het urinekanaal blijven plakken. Eet dagelijks yoghurt die de goede bacterie lactobacillus acidophilus bevat.
De bekkenbodem-spieren zitten tussen uw zitbotjes, schaambeen en stuitje. Deze spieren sluiten uw plasbuis af. En houden uw blaas, baarmoeder en darm op hun plek. U kunt deze spieren zelf aanspannen en ontspannen.
Vitamine C 500-1000mg zuurt de urine aan en houdt de bacteriën weg.
De blaasspier kan niet meer (goed) samenknijpen waardoor het plassen niet meer lukt of moeilijker gaat. Een verslapte blaasspier kan niet worden hersteld. Er bestaan geen medicijnen om de blaas weer sterker te maken. Wel kunnen de gevolgen worden behandeld.
Overmatig gebruik van koolzuurhoudende dranken, alcohol, cafeïnehoudende dranken, nicotine of drugs kunnen de blaas sterk prikkelen. Ook stress kan een rol spelen. Bekkenbodemproblemen, zoals het te vaak aanspannen van de bekkenbodemspieren (overactieve bekkenbodemspieren).
Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.
Naast de vochtafdrijvende werking hebben theeën gemaakt van berendruifblaadjes ook een desinfecterende werking bij blaasontstekingen. Dit effect zou ook geneeskrachtige planten hebben, zoals kamille of salie, evenals groene thee.
Klachten bij overactieve blaas
Vaak en heel sterk het gevoel hebben dat u moet plassen. Heel vaak moeten plassen: meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht. De plas niet meer kunnen ophouden zodra u de aandrang hebt. Sommige mensen hebben ook last van problemen met de ontlasting of pijn bij het vrijen.
Don't: intensief sporten met blaasontsteking
Naast dat je bij een ernstige blaasontsteking niet eens zin hebt om op de tennisbaan of in een sportschool te staan, is het ook niet zo slim. Ten eerste kan het onaangenaam zijn door de pijn in je buik en ten tweede verergert het een blaasontsteking vaak.
Bij een blaasontsteking kan een thee uit Guldenroede, Brandnetel, Berk en Paardenbloem ondersteunend werken doordat deze ervoor zorgen dat je urinewegen gereinigd worden en ziekmakende kiemen uitgespoeld worden.
Is het ook nog belangrijk wat je drinkt? “Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed.
Niet iedereen is op de hoogtedat koffie irriterend kan zijn voor de blaas. Overmatig gebruik van koffie kan een 'overactieve blaas' veroorzaken, ook wel 'detrusor- instabiliteit' genoemd. Een overactieve blaas uit zich in een plotse aandrang tot plassen én soms met incontinentie.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen.
De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking.
Waterrijke groente
Net als voor fruit, geldt voor groente: hoe meer water het bevat, hoe beter het voor je blaas is. Sla dus maar bijvoorbeeld broccoli, bloemkool en boerenkool in. En eet regelmatig een salade.