De site geeft niet direct resultaat, maar stuurt een mail naar het ingevoerde adres. De redenering is dat als criminelen een e-mailadres in handen hebben, de computer van de gebruiker mogelijk malware bevat en er vermoedelijk meer gestolen is, zoals wachtwoorden.
Wachtwoorden controleren
Controleer zo of uw accountgegevens gelekt zijn: Ga naar de site haveibeenpwned.com. Klik op Email or phone (international format). Vul uw mailadres in.
Kijk eerst of er onbekende activiteiten in je mailbox zijn, zoals ongevraagde e-mails, wachtwoorden die veranderd zijn of onverwachte contacten. Ook kun je een online zoekopdracht uitvoeren om te zien of je e-mail adres verschijnt op websites met informatie over gehackte accounts.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
Controleer datalekken.
Ga met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com en scatteredsecrets.com. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op deze sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt. Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen.
Wat gebeurt er met je gegevens na een datalek? De hacker kan jouw gegevens online zetten of jou bijvoorbeeld phishingmails sturen. Dat zijn mails die van een betrouwbare afzender lijken te komen. Zo stuurde de hacker van New York Pizza meerdere klanten een mailtje vanaf [email protected].
Wanneer de computer een speler versloeg in het spel, kwam de melding “you have been pwned”. Al snel kwam er een eigen betekenis aan vast te hangen, namelijk het “gedomineerd worden” of “verslagen worden door een computer of externe kracht”.
Een datalek wordt gedefinieerd als het opzettelijk of onopzettelijk vrijgeven van beveiligde informatie aan een onvertrouwd publiek.
Sommige password managers kunnen gehackt worden. Maar in die gevallen is er een belangrijk voorbehoud: de informatie in je wachtwoordmanager moet versleuteld zijn.
Door één hoofdletter aan een wachtwoord toe te voegen, wordt de tijd die een computer heeft om een wachtwoord te kraken, drastisch gewijzigd, tot 22 minuten. Een lange mix van hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers is de beste manier om uw wachtwoord veiliger te maken.
Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties. Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01. Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op één van jouw andere wachtwoorden.
Omdat het kraken van wachtwoorden vaak veel tijd kost worden er ook andere methodes gebruikt om wachtwoorden te achterhalen. Denk hierbij aan phishing, social engineering, bespieden of het schrijven en implementeren van malware of keyloggers.
Als je van design en gemak houdt, dan is 1Password (beeld onder) de beste optie. 1Password heeft fraaie apps voor vrijwel alle besturingssystemen en synchroniseert je wachtwoorden tussen je apparaten. Naast die apps kun je ook via de browser toegang krijgen tot je wachtwoorden.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Zij kunnen jouw e-mail gebruiken om wachtwoorden van andere accounts opnieuw in te stellen, toegang te krijgen tot kredietinformatie, of zelfs accounts te verwijderen. Zij kunnen de informatie die zij achterhalen gebruiken om geld te stelen of persoonsgegevens te verkrijgen, die zij op het dark web kunnen verkopen.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.