Wat te doen tegen een slechte adem
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde mond en een frisse adem. Hieronder geven we tips om een stinkende adem te voorkomen: Poets 2x per dag met een fluoridehoudende tandpasta. Kies een tandenborstel die het fijnst is voor jouw gebit.
Een slechte adem komt vaak door bacteriën op de tong of op het tandvlees. Een tandarts of mondhygiënist kan je hiervan afhelpen. Ongeveer 15% van de mensen heeft altijd een slechte adem.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
"De ochtend adem"
Wakker worden met een droge mond en een slechte adem na een lange nacht slapen, is volstrekt normaal en daar heeft iedereen wel eens last van. De reden waarom je 's morgens last kan hebben van een zogenaamde “ochtend adem” is omdat de speekselproductie 's nachts afneemt. Dit maakt de mond droog.
Het kan ontstaan door een slechte mondhygiëne, ontstekingen, infecties, speekselgebrek, bepaalde eetgewoonten (knoflook, uien, bepaalde kruiden), tabak, alcohol of door ziekten. Slechte adem wordt in 90% van alle gevallen veroorzaakt door bacteriën in je mond.
Halitose of slechte adem. De oorzaak van halitose ligt bij 90% van de gevallen in de mond. Voeding kan een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van een slechte adem. Een ander woord voor halitose is slechte adem.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Ontstoken tand of tandvlees
Vaak is een ontstoken tand of ontstoken tandvlees de oorzaak van een slechte adem. De ontstekingsbacteriën produceren een onaangename zwavelgeur.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. De bacteriën maken van etensresten gassen die vies ruiken. Poets uw tanden en kiezen goed. Gebruik tandenstokers of flosdraad.
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een reukstoornis zijn: een trauma aan het hoofd (bijvoorbeeld na een ongeluk of val), sinonasale afwijkingen (chronische ontstekingen) of een ontsteking van de bovenste luchtwegen.
Een keelontsteking die door een virus is veroorzaakt, herken je doordat je kind moet hoesten terwijl het ook neusverkouden is. Als een bacterie de boosdoener is, heeft je kind ook koorts en doet slikken pijn. Bovendien ruikt het kind dan meestal vreemd uit de mond.
Na elke maaltijd of na een goede nachtrust vestigen bacteriën zich op je tong en deze bacteriën zijn mede verantwoordelijk voor een slechte adem. Ons advies: gebruik een tongschraper één keer per dag.
Tongschraper. Het dagelijks gebruik van een tongschraper draagt bij aan de hygiëne van je mond. Vanuit de ayurveda is het advies om je tong te schrapen zodra je 's ochtends je bed uit bent (dus voor het tanden poetsen en voordat je water drinkt, anders spoel je alle afvalstoffen je lichaam in).
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Een normale en gezonde tong is roze of licht rood van kleur. Als uw tong een andere kleur heeft, heeft u last van een 'anders gekleurde tong'. Als u een anders gekleurde tong heeft, kan deze wit, zwart, vel rood, donker rood, donker paars, bruin, blauw of geel zijn.
Kokhalzen door tongschraper
De meeste bacteriën bevinden zich achter op je tong. Hierdoor moet je de tongschraper best diep in je mond plaatsen. Tip: wat helpt is om tijdens het naar voren halen van de tongschraper uit te ademen door je mond en via je neus weer in te ademen.
Je kunt je tong alleen inslikken als die zozeer is losgescheurd dat hij niet meer goed vast in je mond zit. Zolang de weefsels van de tong en de spieraanhechting in de onderkaak, het tongbeen en de schedelrand intact zijn, blijft hij in de mondholte. Je tong kan wel ademhalingsproblemen veroorzaken.
Bij jonge kinderen kan rode huiduitslag, koorts en longontsteking optreden. Bij tieners en jongvolwassenen begint de ziekte vaak met vermoeidheid, hoofdpijn, keelpijn, koorts en rillerigheid. Na een week is er meestal een combinatie van keelontsteking, koorts en gezwollen, pijnlijke lymfeklieren.
"Aceton"-/"ketose adem"
Deze ademgeur wordt meestal omschreven als een abnormaal zoete of fruitige geur. Aceton adem is een symptoom van ketose (het proces waarbij het lichaam opgeslagen vetten, in plaats van de koolhydraten, voor energie verbrandt).
Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet. Dat komt omdat je er aan gewend bent (net zoals boeren 'blind' zijn geworden voor de geur van mest). Hoewel je je dus niet bewust ben van hoe je zelf ruikt, speelt lichaamsgeur een belangrijke rol in je leven.
Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Citrus. 'Sinaasappel, grapefruit en citroen zijn allemaal geuren die motiveren en energie geven,' aldus Cynthia LaBonte van Newport Aromatherapy. 'De topnoten gaan direct via onze neusholte naar ons hoofd en zorgen ervoor dat we ons beter, fitter en zelfs zelfverzekerder voelen.