Nasi opwarmen in een pan geeft waarschijnlijk het beste resultaat. En het is bovendien heel makkelijk. Verhit een scheutje olie in een grote pan of wok en roerbak de rijst tot alles droog en goed warm is. Duurt meestal maar een paar minuutjes!
Opwarmen kan in de magnetron (ongeveer drie minuten op het volle vermogen) of in een pan.
Zet de nasi afgedekt in de magnetron en zet hem op vol vermogen voor 1 minuut. Haal de nasi daarna uit de magnetron, roer het door elkaar met een lepel. Dek het schaaltje weer af en doe de nasi nogmaals in de magnetron voor 1 minuut. Herhaal deze stappen een aantal keer en controleer of de nasi goed heet is.
De makkelijkste en meest veelzijdige manier om je rijst opnieuw op te warmen is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Even goed omscheppen en je hebt binnen een paar minuten al lekker warme rijst.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Hoe houd je Chinees eten warm? – Eten warm houden kun je in de oven doen, in warmhoud boxen of au bain-marie. Je kunt ook eten warm houden door het bord voor te verwarmen of gerecht inpakken met aluminiumfolie. Een koeltas of een theelichtje kunnen je ook helpen om eten warm te houden.
De eenvoudigste manier is eten opwarmen in een pan. Deze manier is goed voor bevroren soepen, stoofschotels en andere vloeibare gerechten. Ook dit is een manier dat vaak wat langer kan duren om ervoor te zorgen dat het eten niet verbrand.
Nasi kun je ook goed een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
Eén dag. Sowieso raadt de NHS aan niet langer dan een dag te wachten met het opnieuw opwarmen. Bovendien adviseren ze om rijst nooit meer dan één keer te verwarmen en zorg ervoor dat de gehele maaltijd goed warm is voordat je het consumeert.
Rijst kun je ook opwarmen in de magnetron. Dit is niet de lekkerste, maar wel de snelste manier. Stop de rijst in een bak met deksel en voeg hier een eetlepel water aan toe.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Heb je nasi over en wil je nasi bewaren? Je kan nasi goreng twee dagen in de koelkast goed houden. Lekker als lunch voor de volgende dag, of geniet er 's avonds gewoon nog een keer van! Gebruik hiervoor een luchtdicht afsluitbaar vershoudbakje. Je kunt nasi ook in de vriezer bewaren.
Hoe lang duurt opwarmen in de oven? De meeste ovens doen er zo'n 10 tot 15 minuten over voordat ze voorverwarmd zijn maar er zijn uitzonderingen, sommige ovens doen er namelijk 30 (!) minuten over voordat ze verwarmd zijn! In deze minuten verspil je veel energie en dat is natuurlijk zonde.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden) kan eventueel ook, ca. 10-15 minuten (de rijst en saus afdekken en misschien iets minder lang).
Heeft u iets over van een afhaalmaaltijd? Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Ja, je kunt voedselvergiftiging krijgen van het eten van opnieuw opgewarmde rijst.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Kook dan de rijst een dag ervoor. Of kook de rijst 's middags, laat afkoelen op een bakplaat die je in de koelkast schuift. Zo krijg je droge, afgekoelde rijstkorrels – en de perfecte nasi.
Je moet het als het klaar is even een halfuurtje in een pan (met deksel erop) laten staan (van het vuur af). Dan komt het een beetje los. Dan heb je de rijst te lang laten koken. De truc is dat je het water afgiet voordat het helemaal gaar is, en dan met deksel erop nog een tijdje laten staan.
De wijn mag wel, maar hoeft zeker niet zoetig te zijn; milde zuren en souplesse zijn wel van belang om een botsing met de hete pepers te voorkomen. Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij.
Er wordt weleens gedacht dat een airfryer vergelijkbaar is met een magnetron, maar eigenlijk is dat niet zo. Beide toestellen werken wel met hete lucht, maar die hete lucht wordt op een andere manier gecirculeerd. Een airfryer verwarmt je eten namelijk van buitenaf en werkt aan de hand van een verwarmingselement.
Oftewel: je maakt het heel warm, warm of iets minder koud 😛 Daar is een magnetron dan ook een ster in, dat doet 'ie (vaak) snel en gemakkelijk. Heb je een magnetron met wat meer vermogen (500+ watt) dan kun je er ook mee koken. Maar dat koken, opwarmen en ontdooien kun je ook heel prima zonder magnetron.