Inbakeren wordt vaak als 'zielig' ervaren. Het beeld van een ingebakerd kindje oogt ook wel een beetje zo. Toch geeft het je baby de rust en regelmaat die hij of zij nodig kan hebben. De inbakerdoek geeft als het ware de grens aan, die de baby nog niet zelf kan bepalen in het bedje of de box.
Bij het inbakeren wikkel je je baby in van schouders tot voetjes. Je beperkt zo de bewegingsvrijheid van je kindje tijdens de slaap. Je baby gaat zichzelf niet wekken door de beweging van het eigen lichaam. Inbakeren biedt je kindje tevens de geborgenheid die het kent van zijn of haar tijd in de baarmoeder.
Er zijn een aantal situaties waarin inbakeren onveilig kan zijn voor je baby, zoals luchtweginfecties, aanleg voor heupdysplasie en bij koorts, onder andere. Begin daarom nooit zelf aan inbakeren, overleg altijd eerst met je Ouder en Kind Centrum en leer daar ook de juiste inbakermanier.
Als je baby zonder inbakeren overdag goed slaapt (slaapjes van minimaal 1,5 uur) dan is alleen 's nachts inbakeren geen probleem. Als hij overdag moeizaam slaapt, dan inbakeren tijdens alle slaapjes. Doorslapen is fijn voor ouders, maar een jonge baby doet dat van nature niet.
De Jeugdgezondheidsraad adviseert om baby's ouder dan 6 maanden niet in te bakeren. In zo'n slaapzak wordt een baby minder belemmerd dan wanneer hij volledig ingebakerd is, maar als hij zich op zijn buik rolt is het moeilijk om weer terug te draaien.
Wordt je kindje op een verkeerde manier ingebakerd, bijvoorbeeld te strak, te slap of te dik? Dan kan dit gevaarlijk zijn. Wanneer je de benen van je kindje verkeerd inbakert, kan dit voor een heupafwijking of problemen bij de motorische ontwikkeling zorgen.
Gelukkig is daar helemaal niets mis mee. Vroeger werd er vaak gezegd dat het beter was om je baby te laten huilen. Zo zou hij leren om zichzelf te troosten en het zou goed zijn voor de ontwikkeling van de longetjes. Toch blijkt dat het beter is om wel even naar je baby toe te gaan.
Inbakeren kan in de leeftijd tussen 1 week en 6 maanden. Vanaf de vierde maand mag niet meer worden begonnen, omdat het inbakeren voor de 6e maand moet zijn afgebouwd in verband met de toenemende kans op draaien naar de buik.
Het inbakeren van je baby afbouwen
Er wordt geadviseerd om het inbakeren weer af te bouwen voordat je kind 6 maanden oud is. De kans dat een baby ingebakerd op zijn buik draait, wordt steeds groter naarmate hij ouder wordt en dat kan gevaarlijk zijn.
De gemiddelde leeftijd om te beginnen met inbakeren is rond de 6 weken. Als je baby onrustig slaapt kun je overwegen in te bakeren. Inbakeren is nooit de complete oplossing voor onrustig slapen en kan je alleen een helpende hand bieden. Begin niet meer met inbakeren nadat je baby vier maanden oud is.
Wieg of bedje; Leg je baby te slapen in een wieg of bedje. Dit is de veiligste slaapplek. Zet het bedje het eerste halfjaar zo dicht mogelijk bij je eigen bed. Houd ook overdag enig toezicht tijdens het slapen.
De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby. Je kleintje zal dit vanzelf bij je aangeven. Rond 5,5 maand zullen de eerste tekenen zichtbaar zijn.
De Puckababy inbakerslaapzakjes zijn het milde alternatief op het strakke inbakeren. Het inbakerzakje zit als een lief coconnetje om je baby en biedt op milde wijze begrenzing tegen onrust. Dankzij de geborgenheid van dit coconnetje komt je kindje sneller tot rust en slaapt het langer door.
De Consumentenbond adviseert bij de Puckababy, maar ook bij de Woombie en de Ergococoon, om bij baby's vanaf 3 maanden de armen vrij te laten. Omdat vlotte baby's al vanaf 3 maanden kunnen rollen.
Veilig inbakeren houdt in dat de inbakerdoek niet losraakt, dat je baby er niet uit kan wurmen, dat baby's hoofd vrij blijft, dat de heupontwikkeling niet wordt belemmerd en dat een ingebakerde baby niet op zijn buik rolt.
Ongecontroleerde reflexen. Bij het MORO reflex, openen de armen, benen en handjes zich om vervolgens weer om zich heen te sluiten. Met als doel zich 'vast te klampen'. Deze maaiende armpjes zorgen ervoor dat je kindje zichzelf wakker slaat.
Inbakeren helpt baby's die …
Deze baby's gaan – eenmaal ingebakerd – beter slapen en daardoor minder huilen. Dit geeft je als ouders de kans om een basis leggen voor een gezond slaap- en drinkritme. Zie het inbakeren niet als de oplossing, maar als een hulpmiddel op weg naar de oplossing.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Als we het hebben over uithuilen, gaat het doorgaans om de 'cry it out' methode van Marc Weissbluth. Bij deze methode laat je je baby net zo lang huilen totdat hij of zij stopt en zelf in slaap valt. Je laat je kind, ongeacht de leeftijd, letterlijk uithuilen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Laken en deken(s)
Dek je baby toe met een laken en een deken. Bij warm weer alleen een laken gebruiken. De druk van de deken verhoogt het inbakereffect en de gewenning om toegedekt te slapen.
Als in slaap vallen in bed niet lukt, pak hem dan op, wacht een nieuwe 'dip' af (lees: vermoeidheidssignalen), baker hem weer in en leg hem opnieuw in bed. Of: laat je baby een volledig slaapje in een draagdoek doen. Of: laat je baby een volledig slaapje in kinderwagen doen tijdens een wandeling.
De Puckababy Original inbakerslaap is wat ons betreft de beste inbakerdoek van 2023. Hij ziet er niet alleen super leuk uit, maar is ook nog eens ontzettend comfortabel. Het zit als een coconnetje om jouw baby heen waardoor hij een heerlijk vertrouwd gevoel krijgt, maar het zit niet te strak en is ook niet te warm.