Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Wat ouderschapsverlof precies is
Dan hebben jullie beiden recht op ouderschapsverlof. Je mag in totaal 26 keer het aantal uren per week dat je werkt opnemen. Voor elk kind heb je recht op het verlof, dat je gespreid mag opnemen, zolang het maar voor de achtste verjaardag van het kind gebeurt.
U kunt het verlof in 1 keer achter elkaar opnemen of flexibel.
Naast die 'klassieke' opnamemogelijkheden kunt u het voltijds en halftijds ouderschapsverlof ook op een flexibelere manier opnemen (in weken in plaats van in maanden), op voorwaarde dat uw werkgever daarmee akkoord gaat. Meer informatie over die flexibelere opnamemogelijkheden vindt u op de website van de RVA.
In beginsel kunt u het goedgekeurde verlof niet zomaar eenzijdig wijzigen. Ouderschapsverlof is namelijk een recht waar de werkgever niet zomaar van mag afwijken.
Ouderschapsverlof duurt 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Je mag zelf bepalen hoe je die uren opneemt. Ouderschapsverlof vraag je schriftelijk ten minste 2 maanden van tevoren aan bij je werkgever.
Uw werkgever mag uw verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren. De werkgever mag alleen de verdeling van uw werkuren weigeren. Hij mag dat alleen als uw verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. In dat geval overlegt uw werkgever met u over een andere verdeling van de verlofuren.
Voor voltijdse werknemers die voltijds thuisblijven, bedraagt de onderbrekingsuitkering 828,45 euro netto per maand (sinds 1 mei 2022). Wie halftijds blijft werken, ontvangt 381,87 euro netto bovenop zijn of haar loon. Wie vier vijfde aan de slag blijft, heeft een uitkering van 129,55 euro netto per maand.
Verlof opnemen
een halfjaar lang de helft van je normale aantal uren werken. Werk je nu 32 uur per week, dan ga je een half jaar lang zestien uur werken en neem je voor de overige zestien uur ouderschapsverlof op. het verlof uitsmeren over een periode die langer is dan zes maanden.
Nieuwe maatregelen van toepassing vanaf 01.02.2023 - Loopbaanonderbreking, tijdskrediet en thematische verloven. Een aantal maatregelen die betrekking hebben op het recht op uitkeringen in het kader van loopbaanonderbreking, tijdskrediet en thematische verloven treden in werking op 01.02.2023.
Soms is het dus verstandiger om onbetaald verlof op te nemen, als je twijfelt over of je in de toekomst minder zou willen werken bijvoorbeeld. Onbetaald verlof opnemen betekend concreet dat je contract hetzelfde blijft maar je alleen je gewerkte uren uitbetaald krijgt.
Normaal gesproken kunnen de ouders hun recht op ouderschapsverlof niet overdragen aan de andere ouder. In sommige landen mag het ouderschapsverlof wel gedeeltelijk (maximaal 3 maanden) worden overgedragen aan de andere ouder.
Vanaf 2 augustus 2022 heeft u de eerste 9 weken van uw ouderschapsverlof recht op betaald ouderschapsverlof. U krijgt dan maximaal 9 weken 70% van uw dagloon of van het maximumdagloon. Soms vult uw werkgever uw dagloon aan tot 100%. Dit staat in uw contract of cao.
Je hebt geen recht op onbetaald verlof, het aanvragen ervan gaat altijd in overleg met je werkgever.
Over maximaal 9 van de 26 weken ouderschapsverlof kunt u recht hebben op een uitkering van UWV. Als u dit opneemt bouwt u daarover ook vakantie op.
Met ouderschapsverlof kun je tijdelijk minder gaan werken. Vanaf augustus 2022 kunnen beide ouders 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste levensjaar van hun baby. In totaal heb je recht op 26 keer het aantal uur per week dat je werkt en dit kun je opnemen tot je kind acht jaar oud is.
De vergoeding is bruto 70% van uw inkomen (tot het maximum dagloon, WML voor zelfstandigen). U levert dus geld in, maar netto scheelt het vaak (veel) minder dan 30%.
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Je kunt al deze uren in één keer opnemen, bijvoorbeeld aansluitend aan je bevallingsverlof, maar je mag bijvoorbeeld ook 1 dag in de week minder gaan werken tot je 288 uur op zijn. Voorwaarde is wel dat het betaalde verlof wat je wilt opnemen in het eerste jaar na de geboorte opgenomen moet worden.
Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken. Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken. Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind.
Verwerven vakantiedagen
Ouderschapsverlof is inderdaad niet gelijkgesteld voor het verwerven van vakantiedagen het jaar erna. Als je het hele jaar voltijds zou werken in een vijfdagenstelsel, dan heb je volgend jaar recht op twintig vakantiedagen. Dan kan je dus vier weken verlof nemen.
Wettelijk is er niets geregeld over het opnemen van ouderschapsverlof en feestdagen. Als je als medewerker op een vaste dag in de week ouderschapsverlof opneemt en dit een feestdag is, dan schuift het ouderschapsverlof in beginsel niet op.
Sinds augustus 2022 hebben werknemers recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Tijdens die periode ontvangen ze een uitkering van het UWV. De uitkering bedraagt 70 procent van het dagloon. Als werkgever hoef je dus zelf geen loon door te betalen tijdens het verlof.
1/5 ouderschapsverlof
Je werkt 4/5 tijdens een periode van 20 maanden. Dit kan je opnemen per 5 maanden. Je kan deze mogelijkheden ook combineren. Bijvoorbeeld 2 maanden niet werken en daarna halftijds of 4/5 werken.
Voor ieder kind heeft elke ouder recht op maximum 4 maanden ouderschapsverlof. Dit kan opgenomen worden in 4 maanden voltijds, 8 maanden halftijds, 20 maanden 4/5de of tot slot 40 maanden 1/10de.