Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Uit onze tests blijkt dat boxsprings niet beter ondersteunen dan losse matrassen. En in vergelijking met bijvoorbeeld een lattenbodem kan het onderstel je lichaam minder goed ondersteunen.
Het hangt af wat voor soort boxspring matras je hebt. Zo kan een matras met pocketvering niet op een lattenbodem. Heb je een ander soort matras, zoals een koudschuim of latex matras, dan kunnen deze wel gewoon op een lattenbodem worden gebruikt.
Een boxspring is duurder dan een regulier bed. Dat komt doordat de bodem ook vering heeft en je een totaal bedsysteem koopt met bodem, matras en topper.
Boxsprings staan bekend om de goede ondersteuning en dragen hiermee bij aan een fijne nachtrust. De hardheid van het boxspring matras is daarnaast aan te passen op jouw lichaamsgewicht en slaaphouding voor optimaal slaapcomfort.
Een boxspring bestaat natuurlijk uit meerdere onderdelen. Waar het onderstel een levensduur heeft van zo'n 20 tot 25 jaar, is die van een matras of matrastopper een stuk korter. Een topmatras gaat zo'n 5 tot 10 jaar mee, een matras (afhankelijk van gebruik met of zonder topmatras) gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.
De belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een goede boxspring: Er zit bonell- of pocketvering in de box(en) in plaats van een massieve houten plaat. Alleen dan ben je verzekerd van goede ondersteuning en ventilatie. Bovenop de box(en) ligt een pocketvering of bonellvering matras.
De gemiddelde levensduur van een boxspring is namelijk tussen de 20 en 25 jaar. De exacte levensduur is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals kwaliteit en onderhoud.
Een kwalitatieve lattenbodem is qua slaapcomfort nauwelijks te vergelijken met een goedkoop exemplaar. Het is daarom ook belangrijk om je goed te laten adviseren. Een bed met lattenbodem is doorgaans goedkoper dan een boxspring.
De Consumentenbond heeft de AVEK Ninety in december 2021 als beste boxspring aangewezen. Uit de test kwam dat deze boxspring een opvallend goede ondersteuning biedt.
Afhankelijk van het matras dat je hebt gekocht, kan er na een aantal jaar kuilvorming ontstaan. Hiermee wordt bedoelt dat het matras door zakt op de plekken waar de meeste druk wordt uitgeoefend.
Matras aan huis
Een aantal (web)winkels hebben een oplossing voor: je mag thuis 30 tot 125 dagen proefslapen. Het matras wordt gratis of voor maar een paar euro thuisbezorgd. Je kunt er tijdens de proefperiode op slapen. Bevalt hij niet, dan wordt hij gratis opgehaald en krijg je het aankoopbedrag terug.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar het beste matras. Maar er is geen beste matras voor iedereen. De beste matras is een matras die het beste past bij jouw persoonlijk profiel. Dat is een matras die rekening houdt met jouw lichaamsbouw, je gewicht, de mate van transpireren en je slaaphouding.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Waarom is een matras duur? Als de prijs weinig zegt over hoe goed een matras bevalt, waarom zijn sommige matrassen dan zo duur? Voor een deel is het antwoord: omdat dat altijd zo geweest is. De winst op matrassen is naar verhouding hoog, omdat consumenten altijd al bereid zijn veel te betalen voor een matras.
Het duurste matras ter wereld kost 370.000 euro. We hebben het dan over de Hästens Grand Vividus. Deze exclusiviteit is daarom ook vrijwel alleen voor de allerrijksten weggelegd.
Zoals eerder genoemd is de gemiddelde levensduur van het onderstel van de boxspring 20 tot 25 jaar. Die van een topper is gemiddeld 5 jaar en een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. Let erop dat dit wel afhankelijk is van het materiaal.
De matrassen van Swiss Sense zijn dure matrassen en bevinden zich in de hogere prijsklassen. Kan je op Swiss Sense matrassen Proefslapen? Swiss sense zelf geeft haar matrassen niet op proef.
Wat kost een goede boxspring? Voor een goede boxspring moet je ongeveer tussen de 1.000 en 5.000 euro rekenen. Natuurlijk zijn er ook nog veel duurdere bedden, maar dat zijn de uitzonderlijk luxe merken.
Is een duur matras beter dan een goedkoop matras? Zeker niet. Een matras is namelijk een erg persoonlijke keuze. Sommige mensen slapen fantastisch op een matras van 200 euro, terwijl anderen zweren bij een matras van 2000 euro.
Een boxspringcombinatie
Meestal hebben tweepersoons boxsprings ook 2 aparte matrassen. De topmatras is dan vaak wel weer 1 enkel matras voor 2 personen. Zo lijkt het toch alsof je op 1 matras ligt.
Afhankelijk van de kwaliteit is de levensduur van een matras gemiddeld 10 jaar. Dat zijn ongeveer 30.000 uur gebruik en maar liefst 150.000 bewegingen, met gemiddeld 40 bewegingen per nacht. Een matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. Dit wil zeggen dat de matras 12 jaar kan meegaan en ook slechts 8 of 9 jaar.