Antwoord. De 22 wekenprik is de nieuwe naam voor de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Deze vaccinatie kan je halen vanaf de 22e week in je zwangerschap. Het beschermt je baby direct na de geboorte tegen kinkhoest.
Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad.
Kind één prik minder
Met de invoering van de 22 wekenprik verandert voor de meeste kinderen het vaccinatieschema. Ze krijgen één prik minder en starten een maand later met hun eigen vaccinaties. De eerste vaccinatie is dan bij 3 maanden i.p.v. bij 2 maanden.
Kinderen die de gehele serie D(K)TP-vaccinaties hebben gekregen, zijn tot de leeftijd van 19 jaar volledig beschermd.
Dit vaccin is gratis als u het via Vaccinnet bestelt. De patiënt betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen.
Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Daar is veel onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al langer, onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Uit onderzoek blijkt dat er geen verhoogde risico's zijn voor het kind.
Op de plek van de prik kunt u kort last hebben van wat pijn, roodheid of een lichte zwelling. De dagen na de prik kunt u wat last hebben van slaperigheid of hoofdpijn. Om uw baby blijvend te beschermen is het belangrijk dat uw baby ook de andere vaccinaties tegen kinkhoest van de overheid (RVP) krijgt.
DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten die we in Nederland gelukkig niet vaak meer zien.
De DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-Hib-HepB-vaccinatie beschermt kinderen tegen 6 ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en Hepatitis B.
De DTP-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio. De meeste Nederlanders zijn als kind meermaals gevaccineerd met de DTP-vaccinatie vanuit het rijksvaccinatieprogramma. De DTP-vaccinatie heeft daarna een beschermingsduur van tien jaar.
Veiligheid en bijwerkingen van het kinkhoestvaccin
Zoals bij alle vaccinaties kunnen er milde bijwerkingen worden verwacht zoals slaperigheid, hoofdpijn en plaatselijke reacties zoals roodheid, zwelling en pijn op de injectieplaats.
Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby's die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest.
Hoe vaak komt kinkhoest in Nederland voor? Sinds 20 jaar komt kinkhoest meer voor dan in de jaren daarvoor, zowel bij kinderen en baby's als bij volwassenen. Jaarlijks worden er nu 4000 tot 8000 gevallen van kinkhoest gemeld in Nederland. In sommige jaren loopt dit op tot 10.000-13.000 meldingen.
Je zit nu in de 22e week van je zwangerschap. baby is nu ongeveer 28,5 cm en weegt circa 440 gram, vergelijkbaar met een koolraap. Deze week vindt de ontwikkeling vooral op en in het hoofd van je kindje plaats.
Bij baby's die tussen 24 en 32 weken zwangerschap geboren dreigen te worden, stimuleren we de longrijping. U krijgt dan injecties met corticosteroïden en medicijnen die de weeën remmen. Door de weeënremmers kunnen we de bevalling nog enkele uren uitstellen.
Als je 21 weken zwanger bent, op hoeveel maanden zit je dan? Je gaat nu maand 6 van de zwangerschap in. Misschien heb je in het eerste trimester al last gehad van indigestie en brandend maagzuur.
Met vier jaar krijgt je kind één vaccinatie: de DKTP-prik. De DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Vóór dit moment heeft je kind al vier DKTP-vaccinaties gehad. De bescherming van deze inentingen neemt in de loop van de tijd iets af.
7.9 De DKTP-boostervaccinatie voor de 4-jarigen. De uitnodiging voor deze vaccinatie wordt verstuurd in het jaar dat een kind 4 jaar wordt. De vaccinatie wordt normaliter rond de leeftijd van 3 jaar en 9 maanden toegediend.
Vaccinatie met het DTP-vaccin wordt aanbevolen voor personen die geen bescherming (meer) hebben van eerdere vaccinaties en die wel een verhoogd risico hebben op een infectie met difterie, tetanus of polio.
BMR-vaccin zit ook in het Rijksvaccinatieprogramma voor jonge kinderen. U krijgt 1 vaccinatie, daarna bent u levenslang beschermd. De plaats van de injectie kan wat rood, pijnlijk of gezwollen worden. Dit gaat vanzelf weer over.
Als DTP'er, ben je voornamelijk bezig met het maken en bewerken van documenten die bestemd zijn voor publicatie. Denk hierbij aan folders, flyers, posters en brochures. Hij of zij helpt ook met de vormgeving van kranten, tijdschriften en boeken.
Iedereen kan kinkhoest krijgen. Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als u kinkhoest heeft gehad, kunt u toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby's die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest.
Kinkhoest begint met koorts, een hardnekkige verkoudheid en een droge hoest. De hoestbuien worden erger, vooral 's nachts. De zieke hoest slijm op en maakt een gierend geluid bij het inademen. De benauwdheid is zo ernstig dat de patiënt tijdens een hoestbui blauw kan aanlopen en braakneigingen krijgt.
De vaccinaties voor kinderen wordt gegeven op het consultatiebureau. Het kinkhoestvaccin bestaat uit stukjes van de kinkhoestbacterie. Je krijgt er geen kinkhoest van, je lichaam maakt afweerstoffen tegen deze stukjes. Je kunt dan minder snel kinkhoest krijgen en als je het krijgt is het niet zo ernstig.