Er zijn inmiddels vier roedels in Nederland: in het gebied van de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe, Park de Hoge Veluwe en Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân. Daarnaast leven er nog 4 wolvenparen: op de Noordwest-Veluwe, Zuidwest-Veluwe, Zuidoost-Veluwe en in Midden-Drenthe.
Een ander effectief afschrikmiddel is het plaatsen van een lijn met wapperende gekleurde lappen stof. Dit schrikt wolven af waardoor zij de lijn niet durven passeren. Nadeel van deze methode is dat de dieren er aan kunnen wennen en dan de lijn makkelijk passeren.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
Soms duiken er zelfs veel kleinere rassen met een wolfachtige vacht op in die lijstjes, zoals de Zweedse vallhund (of Västgötaspets) en de shikoku inu. En er zijn zelfs auteurs die vinden dat de alombekende Duitse herder trekjes van een wolf heeft.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels. Daar gaan ze voor op de loop. Dus we zouden al vast kunnen beginnen ezels uit de Vallei en op de Veluwe te weren en ezelgedrag te vermijden.
De kans dat je in Nederland tijdens je wandeling een wolf tegenkomt, is niet zo heel groot. De schuwe dieren trekken zich overdag terug op een rustige plaats. Tot nu toe is de wolf een aantal keren in het oosten van Nederland gesignaleerd.
Wolven vallen geen mensen aan, en ook geen honden als ze aangelijnd worden uitgelaten op de paden door hun baas. Wolven kunnen honden die hun territorium binnendringen wel aanvallen.
Een afrastering met stroom(-draden) is de meest effectieve maatregel om wolven te weren.
Wolven staan bekend om hun gehuil, wat een communicatiemiddel is. Door de hoge en lang aangehouden toon draagt het gehuil van een wolf heel ver. In het bos tot 10 km en op een kale toendra wel tot 16 km. Met het huilen kan de wolf heel veel duidelijk maken aan andere wolven.
Waar slaapt een wolf? Een wolf leeft het gehele jaar, dag en nacht, buiten. Hij rust dan in het gras, onder de bomen of in de bosjes. Tijdens het paarseizoen verhuist de roedel naar een wolvenhol.
De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Begin 2018 stak een gezenderde wolvin de grens met Vlaanderen over. In Limburg verbleef het dier vooral in het Kempen-Broek en de Vallei van de Zwarte Beek. Wolven hebben een groot aanpassingsvermogen.
Beren in Nederland in het Holoceen
Uit dit overzicht blijkt dat de bruine beer gedurende vrijwel het gehele Holoceen in Nederland leefde. Hoewel zeldzaam, zijn er botten en tanden verspreid over het gehele land aangetroffen.
Sinds de wolf in Nederland terugkeerde, zijn er vijftien wolven doodgereden, blijkt uit cijfers van BIJ12, de organisatie die voor de provincies onder meer wolvenzaken bijhoudt. Op dit moment leven er zo'n dertig wolven in Nederland.
Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Wolven kunnen met elkaar praten, onder andere via geluiden. Wolven en honden kunnen grommen en huilen. Een hond kan daarbij ook nog blaffen, een wolf doet dat bijna niet, alleen jonge wolven. Een hond heeft vaak verschillende soorten blaffen voor verschillende situaties.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
"Nee, dat gaat niet. Gewoonweg omdat je in die situatie nooit zal komen. Wolven komen niet bij je snuffelen en kun je dus niet zomaar aanraken. Wat je wel kunt doen, is een filmpje of foto maken van het beest.
Wolf springt hoog
Wolven zijn volgens de bioloog fysiek tot veel in staat. "Een wolf kan zo 1,40 meter hoog springen. En het zijn goede gravers. Ze graven ook holen om hun jongen in te werpen."
Toch zijn er nog heel veel wolven in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Rusland leven de meeste wolven, tussen de 10.000 en 20.000.
Vrouwtjes zijn volwassen (dan kunnen ze zelf jongen krijgen) na twee jaar, mannetjes na drie jaar. Een in het wild levende wolf kan ongeveer 13 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze maar 5 of 6 jaar oud. In gevangenschap kan een wolf 15 of zelfs 20 jaar oud worden.
De wolf komt wijdverspreid voor in Noord-Amerika, Canada, de noordelijke en oostelijke delen van Europa en tot voorbij de poolcirkel. Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven.