Naar kosmologische begrippen is de Boemerangnevel dan ook ijskoud. Sterker nog: het is de koudste plek in het universum; zelfs kouder dan de kosmische achtergrondstraling, het overblijfsel van de oerknal. Astronomen bestudeerden de Boemerangnevel met behulp van het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).
Astronomen hebben met behulp van de Alma-telescoop nieuw licht geworpen op de koudste plek in het heelal, oftewel de Boemerangnevel. Deze nevel is met een temperatuur van één graad Kelvin (-272,15 graden Celsius) het koudst bekende object in het universum.
Verchojansk, Siberië, staat te boek als de koudste bewoonde plek op aarde. De inwoners zijn daar al lang aan gewend. Hun conversatie gaat over een heel ander onderwerp: de maaltijd. En die blijkt niet echt besteed aan de Westerse maag.
Siberisch koud
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul. De laatste keer dat die temperatuur werd gemeten was in 1933.
Zo koud is het echter nergens in het heelal. Zelfs in de lege ruimte is het 2,73°C boven het absolute nulpunt, door kosmische achtergrondstraling uit de tijd van de oerknal.
Heetste object
De absolute recordhouders in het heelal op het gebied van extreme hitte zijn zonder twijfel de gammaflitsen: flitsen van hoogenergetische straling die ontstaan bij de geboorte van zwarte gaten en de botsing tussen neutronensterren.
De oerknal of big bang is de populaire benaming van de kosmologische theorie die op basis van de algemene relativiteitstheorie aannemelijk maakt dat 13,8 miljard jaar geleden het heelal ontstond uit een enorm heet punt (ca. 1028 K), met een bijna oneindig grote dichtheid, ofwel een singulariteit.
De Russische plaats Jakoetsk is de koudste stad ter wereld. Het komt wel vaker voor dat het in dit gebied in de winter -40 graden kan worden. Maar zo koud als er nu voorspeld is, hebben ze daar nog niet eerder meegemaakt.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde.
Koudste plekje van Nederland ligt in de Schoorlse duinen: 'Wij zijn apetrots' Een duinpan vlak achter het klimduin in Schoorl is het koudste plekje van Nederland.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.
1. Libië Het record van de hoogste temperatuur was in Libië. Daar werd het op 1922 57,8 graden!
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Het absolute nulpunt is 0 kelvin, oftewel -273,15 graden Celsius. Des te lager de temperatuur, des te langzamer gaan atomen trillen. Bij 0 kelvin staan de atomen helemaal stil. In januari 2013 verbraken wetenschappers een record door een temperatuur onder het absolute nulpunt te bereiken.
Koudegolf 1942
De laatste dagen van die koudegolf werden records gevestigd. Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten.
Antarctica is het koudste continent op aarde. Het binnenland heeft een lange en koude winter waarbij het gemiddeld −40 tot −60 °C is. In de korte zomer wordt het daar gemiddeld niet warmer dan −20 °C.
De warmste eilanden van Griekenland, zijn de zuidelijke eilanden. Hiertoe behoren de populaire eilanden Kreta, Rhodos, Kos en Karpathos. In het voorjaar tikt de temperatuur regelmatig de 25oC aan, de zon schijnt volop en de kans op neerslag is nihil. Zelfs in maart kan het voorkomen dat de temperatuur de 25oC aantikt.
In het hele binnenland, ook buiten de berggebieden, kan het zo af en toe vriezen, in de noordelijke helft soms zelfs streng. In juli en augustus ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in de lagere delen van het binnenland rond de 34 graden. Er zijn temperaturen gemeten tot 45 graden Celsius.
De op een na buitenste planeet, Uranus (links), is de koudste planeet in het zonnestelsel. De op een na binnenste planeet, Venus (rechts), is het warmst. Terwijl de temperatuur op Mercurius gemiddeld 167 °C is, is Venus met 480 °C veel heter.
Jakoetsk, Rusland
Met een gemiddelde temperatuur van zo'n -30 °C tijdens de wintermaanden is Jakoetsk (250.000 inwoners) de koudste grote stad ter wereld. Sterker nog, de laagste temperatuur ooit – buiten Antarctica – werd vlakbij Jakoetsk gemeten.
Weersextremen. De koudste temperatuur in Afrika ooit gemeten was -23,9 graden Celsius. Dit gebeurde in het Atlasgebergte in Marokko.
In de stad Anchorage van Amerika's koudste staat Alaska is gisteren een recordtemperatuur gemeten van 32,2 graden. Het is de hoogste temperatuur die ooit werd gemeten in de ruim honderd jaar dat er statistieken worden bijgehouden.
Men heeft het over naar ruwe schatting 10100 tot 10500 mogelijke universa die samen een landschap van mogelijke universa vormen. Ons eigen universum neemt slechts één vallei in temidden van dit schier oneindige berglandschap van mogelijke universa. Alle universa die gerealiseerd zijn, vormen samen een multiversum.
Kort antwoord: 13,82 miljard jaar. Langer antwoord: Sinds de ontdekking van de uitdijing van het heelal, in de jaren twintig van de vorige eeuw, is bekend dat het heelal niet altijd heeft bestaan, maar ooit een begin gekend moet hebben.
Toen de Leuvense professor en priester Georges Lemaître in 1931 de oerknaltheorie lanceerde, zette hij de wereld op zijn kop.