Heb je zin om na het eten even lekker weg te dutten? Dat is niet verstandig! Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Om het voedsel te verteren wordt wel gezegd dat er na het eten extra bloed richting de darmen gaat. Hierdoor gaat er minder bloed richting de hersenen, waardoor er een slaperig gevoel optreedt.
Eet rustig en kauw goed. Ga na het eten niet liggen. Blijf minimaal 30 minuten rechtop zitten.
Water drinken
Je zult er niet zo heel snel problemen mee krijgen als je wat water drinkt na het eten, maar als je een paar volle glazen drinkt, verdun je de spijsverteringssappen in je maag en daarmee vertraag je onbedoeld de vertering van het eten. Dit geldt ook voor ijskoude drankjes.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.
Je zou misschien denken dat je tijdens je slaap flink wat vet hebt verbrand, maar dat is niet zo. Het is vooral het vocht dat je tijdens je slaap kwijtraakt, dat je gewicht gedurende de nacht omlaag brengt.
Wandelen na het eten stimuleert je spijsvertering
Het helpt de beweging van je maag en darmen die nodig is om je voeding door het spijsverteringskanaal te leiden. Zo zorg je ervoor dat je maaltijd op een gezonde manier kan zakken. Zodoende kan je ook verstoppingsklachten voorkomen en verhelpen.
Water drinken tijdens het eten is juist een gezonde gewoonte. Zeker als je op je lijn wilt letten. Het water vult namelijk ook de maag en daardoor heb je sneller een vol gevoel. Bovendien neem je door het drinken steeds een kleine pauze tijdens het eten.
Vraag je je weleens af hoe lang een mens zonder eten kan? Als we afgaan op de gegevens die bekend zijn over hongerstakers, dan kun je 46 tot 73 dagen zonder voedsel voor je overlijdt. Hoe lang je zonder eten kan, is deels afhankelijk van hoeveel lichaamsvet je hebt.
Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer. Scherp voedsel zorgt voor hitte-aanvallen en maagzuur, waardoor je slecht in slaap kunt vallen. Vitaminerijke groenten zoals selderij, aubergine en ui én fruit met veel vitamine C.
Een slokje water voordat je gaat slapen, houdt niet alleen je vochtbalans op peil. Ook je spieren, gewrichten en hormonen komen daardoor allemaal in balans. Dat zorgt ervoor dat je je lichaam beter ontspant. Daardoor kun je slapeloosheid voorkomen.
Door een volle maag stijgt je lichaamstemperatuur. Dit is precies het tegenovergestelde van wat je lichaam nodig heeft om slaperig te worden. Hiervoor moet je temperatuur namelijk juist dalen. Na een uitgebreide maaltijd voor het slapen, wordt in slaap vallen dus stukken moeilijker.
Slaap in een koele kamer
Onderzoek uit Diabetes wijst uit dat we meer buikvet verbranden als we tijdens het slapen de airco aanzetten of de verwarming lager draaien in de winter. Koudere temperaturen verbeteren namelijk de effectiviteit van bruin vetweefsel en dat versnelt de stofwisseling.
Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Water. Als je lichaam niet voldoende gehydrateerd is kan dat je flink duf en moe maken. Water bevat natuurlijk geen calorieën en geeft in die zin zelf geen energie, maar het faciliteert wél allerlei belangrijke processen in je lichaam die je wakker en fit houden.
Was de avond te lang en de nacht te kort (lees: je hebt een kater), dan is een glas water de ideale eerste hulp. Maar ook als er geen alcohol aan te pas kwam, is een glas water mogelijk wat je nodig hebt om je sufheid te verhelpen. Mogelijk ligt dehydratie immers aan de basis.
Vooral citrusvruchten, zoals sinaasappelen en mandarijnen, bevatten deze vitamine en helpen je daarmee ook om vermoeidheid tegen te gaan. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat er ijzer kan worden opgenomen in je lichaam en ijzer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof door je bloed kan stromen.
Douchen of in bad gaan
Dat is na je avondmaaltijd ook helemaal niet verstandig. Dat komt omdat je lichaamstemperatuur stijgt en je bloed naar het huidoppervlak stroomt om weer af te koelen. Dat is een natuurlijke reactie, maar er blijft zo wel geen bloed meer over voor de vertering van alles dat in je volle maag zit.
Welke toetjes zijn gezond? Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond. Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Deze nagerechten staan in de Schijf van Vijf en zijn een gezondere keuze: Magere en halfvolle yoghurt met weinig of geen toegevoegd suiker. Magere kwark. Fruit, vers en uit de diepvries.