Worteldoek is een kunststof doek, te gebruiken onder een verharding van grind, ter voorkoming van onkruid doorgroei. De regenwaterafvoer is wel gegarandeerd, omdat het doek waterdoorlatend is.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Bij het aanleggen van grind, split of boomschors is het verstandig worteldoek onder de steentjes / het boomschors te leggen. Met het anti-worteldoek creëert u een onderhoudsarme tuin. Het gaat namelijk onkruidgroei tussen het grind/split tegen.
Het worteldoek is van een goede kwaliteit. Het is sterk en heeft een goede waterdoorlaatbaarheid. Doordat dit een extra sterk doek is kunt u dit ideaal gebruiken voor onder grind of bestrating, onder uw tent of om extra sterk onkruid te weren.
Anti-worteldoek is gemaakt van polypropyleen, dit is een stevig materiaal dat relatief lang meegaat. Het doek bevat UV bescherming, voor ongeveer 5 jaar. Hierdoor wordt het doek niet hard.
Een dodelijke combinatie: grind en anti-worteldoek!
Dit klinkt wellicht gevaarlijker dan het in de praktijk is, maar het is absoluut waarheid. Een goed aangelegde tuin met grind werkt tegen onkruid.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien. Ze zijn dan ook ideaal om te gebruiken onder tuintegels, klinkers en vlonders.
Wij krijgen vaak de vraag: “jullie verkopen gronddoek, maar wat is het verschil met worteldoek?” Gronddoek is eigenlijk hetzelfde als worteldoek. Er worden voor gronddoek dus meerdere namen gebruikt.
Door de geweven opbouw van dit materiaal, laat het water door in de grond, maar geen wortelgroei vanuit de grond. Worteldoek stabiliseert, en verdicht de ondergrond maar is waterdoorlatend en laat al het regenwater door.
Worteldoek wordt ook wel anti-worteldoek of gronddoek genoemd. Meerdere benamingen voor één en hetzelfde product!
Worteldoek wordt toegepast onder oppervlakte waar makkelijk onkruid kan voorkomen, zoals onder bodembedekkers zoals grind / split of houtsnippers / boomschors. Dit wordt vaak rechtstreeks op de onderlaag aangebracht waar onkruid eenvoudig doorheen kan groeien.
Maak aan alle zijkanten van het oppervlak smalle sleuven van ± 20 tot 30 cm diep, dit kunt u doen met een spade. Stop het anti-worteldoek in de sleuven en houdt een diepte van 20 tot 30 cm aan. Heeft u teveel worteldoek dan kunt u dit makkelijk afsnijden met een scherp stanleymes.
Gebruik zeker een worteldoek om het stukje siertuin netjes te houden. Gebruik je een siergrind of split met een korrelgrootte tussen de 20 en 40 mm, dan raden we aan om de laag iets dikker te leggen naar 6 à 7 cm. Dit om een mooie opvulling te garanderen.
Worteldoek beschermt je tuin tegen onkruid van onderaf. Hoewel worteldoek niks kan doen tegen de zaden die via de lucht in je tuin terechtkomen, beschermt het wel tegen onkruid van onderaf. Verschillende soorten plantenzaden nestelen zich in de grond en ontkiemen pas na verloop van tijd, waarna ze naar boven groeien.
Bij het gebruik van worteldoek houdt je onkruidgroei tegen maar tegelijk ook de groei van deze bodembedekkende planten. Uitlopers kunnen niet door het worteldoek door en/of de fijne wortels kunnen geen contact maken met de aarde onder dit doek.
Onze ervaring is dat dit het beste gaat met de echte stevige bodembedekkers, die ook op de liggende twijgen overwortelen: Hedera, Euonymus, Cotoneaster, Vinca etc., of waarvan de twijgen zich goed vertakken en uiteindelijk een dicht pakket vormen (kruipende vormen van Rubus, Lonicera etc.).
Wanneer u een worteldoek op zand legt, heeft het een betere afwatering. Ons advies is om zand mee te bestellen. Onkruid groeit langzamer in zand. Mocht er onverhoopt wat onkruid langs het worteldoek groeien, zal het zand de groei hiervan vertragen.
Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende. Duw met de schop het worteldoek in de sleuven. Vul de sleuven weer met grond en druk het stevig aan. Eventueel kunt u ook nog grondpennen gebruiken om het doek extra stevig vast te zetten.
Weedtex bio worteldoek is gevormt uit thermisch samengevoegde PLA-vezels. Dit biologisch materiaal is vervaardigd uit glucose, van nature aanwezig in planten. Dit Biopolymeer is vollekdig recycleerbaar, composteerbaar en biologisch afbreekbaar.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Natuurlijke materialen zoals cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, houden zonlicht tegen en voorkomt dat onkruid een kans maakt. Natuurlijk kan een onkruidplantje er tussendoor uitgroeien. Deze verwijdert u gemakkelijk door het plantje uit de grond te trekken. U kunt tevens de grond bedekken met bodembekkers.
Antiworteldoek kent meerdere namen zoals Worteldoek, gronddoek en onkruiddoek. Dit is praktisch allemaal hetzelfde. Het is gemaakt van Polypropyleen en daarmee uitstekend UV bestendig (UV stabiliteit minimaal 8 jaar).
Worteldoek is gemaakt van zwart polyester en het houdt wel licht tegen maar geen water. Het is de manier om te voorkomen dat allerlei onkruiden wortels gaan vormen of zich nog verder gaan verspreiden. De manier om je bestrating,grind of houtsnippers te beschermen tegen allerlei soorten onkruiden.
Grindmatten worden ook wel splitmatten of honingraatplaten genoemd. Ze bestaan uit een stevig kunststof profiel (vaak in de vorm van een honingraat) waarin je grind of split kan leggen. Het stevige profiel stabiliseert het grind. Zo verzakt het niet en krijg je geen sporen van bijvoorbeeld autobanden.