Omdat het lichaam van de moeder 'open' staat tijdens de cuarentena moeten vrouwen hun hoofd, nek en buik zoveel mogelijk bedenken en bij voorkeur hun haar niet wassen.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Het wassen van onze haren zorgt ervoor dat we een grote hoeveelheid product-ophoping verwijderen en dat we dermatitis (huidontsteking) voorkomen. Was je je haar niet? Dan kan je hoofdhuid uitdrogen, je haren kunnen gaan klitten, je haar stopt met groeien en uiteindelijk kun je zelfs last krijgen van haaruitval.
“Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken. Dit kan leiden tot een jeukende, schilferige en geïrriteerde hoofdhuid, wat ongemakkelijk aanvoelt en er niet fraai uitziet,” aldus de cosmetisch arts.
Voordelen van haren wassen zonder shampoo
Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid. Verbeterde productie van natuurlijke hoofdhuidoliën. Beter haarvolume. Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier. Bij iedereen is de talgproductie anders. Hormonen, voeding en stress kunnen hier invloed op hebben.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Je hoofdhuid verzamelt allerlei vuil gedurende de dag/week en om dat weer weg te krijgen heb je toch echt shampoo nodig. Was je je lokken niet geregeld, dan kun je een zeer geïrriteerde en droge hoofdhuid krijgen die op den duur voor jeuk en andere ongemakkelijkheden (roos!) gaat zorgen.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Draag je haar dan eens in een staart of steek het haar op, hierdoor oogt het minder vet en kun je het wassen van je haar nog een dag uitstellen. Je kan natuurlijk ook onder de douche stappen zonder je haar te wassen met shampoo. Spoel in dit geval je haar met lauw/warm water als je wil, maar gebruik geen haarproducten.
Gemiddeld genomen wassen mensen hun haar twee keer per week. Toch geven onze Keune haarexperts aan dat de beste wasroutine voor iedereen anders is. Dit hangt namelijk af van wat voor haartype en haarkleur je hebt.
'Het duurde negen maanden om je buik te transformeren en uit te strekken, dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat je weer je oude lichaam terug hebt. ' Bij de meeste vrouwen duurt het drie maanden tot een jaar eer de extra pondjes er weer af zijn.
Eerste 6 weken na de bevalling
Probeer maximaal 3 keer per dag te trap op en neer te lopen. Vraag in de eerste zes weken om hulp bij zwaar tillen of andere zware activiteiten. Probeer zware huishoudelijke taken, zoals met een volle wasmand de trap op lopen of dweilen zo min mogelijk te doen.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder.
Hoe weet je dan precies of je je haar te vaak wast en waarom mag je je haar niet te vaak wassen? Dat heeft alles te maken met talgproductie, maar ook met de sulfaten en parabenen die in shampoo zitten. Als je je haar te vaak wast, kunnen sulfaten (zeep) irritatie aan je hoofdhuid veroorzaken.
Je haar elke dag wassen: is het slecht? Elke dag je haar wassen wordt niet aanbevolen, zelfs niet als je milde producten gebruikt. Hoewel sommigen hun haar misschien vaker moeten wassen dan anderen (afhankelijk van je haartype) wordt elke dag je haar wassen als niet zo goed beschouwd voor de gezondheid van je haar.
Je haren alleen met water wassen
Warm water verwijdert ook een groot deel van het overtollige talg in je haren en op je hoofdhuid. MAAR!! Water stript niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter. Daarom zul je door een overgangsfase heen moeten.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Afhankelijk van je haartype wordt je haar een paar dagen na het wassen vanzelf vet, maar bij sommige mensen is het haar al vettig binnen 1 dag. Dit gebeurt doordat er overtallige talgproductie op je hoofdhuid plaatsvindt.
Om je haar minder vet te maken zonder wassen kan je ook wat handgel proberen. Handgel bestaat voornamelijk uit alcohol. Wrijf wat gel op je handen en masseer daarmee je hoofdhuid. De alcohol zal snel verdampen en je haar is meteen minder vet zonder wassen.
Het is goed om te beseffen dat elke dag wassen dus slecht kan zijn. Dit omdat tijdens de wasbeurt niet alleen viezigheid wordt weggespoeld, maar ook de bescherming van je hoofdhuid: talg. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je het wegwast, produceert je lichaam vaak juist meer talg.
Om je haar te borstelen, kun je het beste een zwijnenhaar kam gebruiken. Het dikke, stugge haar van deze borstel neemt een deel van het talg op je hoofdhuid op en verspreidt de rest over je haar. Zo blijft je haar op een natuurlijke manier gezond. Borstel ook tussen wasbeurten door om je haar te verzorgen.
Haren wassen onder de douche of de kraan kan inspannend zijn. U kunt in plaats van gewone shampoo ook droogshampoo gebruiken of een speciale badmuts of haarwascap, waarmee u uw haren kunt wassen zonder water. U masseert uw hoofd een paar minuten zachtjes met de badmuts.