De viool is het hoogst gestemde instrument, met de snaren g, d', a' en e'', en heeft een klankkast van ongeveer 35 tot 36 centimeter lang. De altviool is wat lager gestemd, met de snaren c, g, d 'en a', en een klankkast die tussen 39 en 43 centimeter lang kan zijn.
De altviool is de grote zus van de viool. Door de grotere, iets zwaarder gebouwde klankkast klinkt ze iets lager: de stemming van de snaren is van boven naar onder LA, RE, SOL en DO. Terwijl de viool dikwijls letterlijk het hoge woord voert in ensembles of het orkest heeft de altviool een andere rol.
De altviool is groter dan de gewone viool en heeft een lagere klank. In vergelijking met de cello is de altviool juist weer kleiner en heeft een hogere klank. Altviool spelen is erg leuk om solo te doen, maar ook mooi en gezellig in een orkest.
Een altviool is een kwint lager gestemd, CGDA in plaats van GDAE, dus precies een octaaf hoger dan een cello. De altviool is groter (37 tot 44 cm klankkast lengte ten opzicht van 35 cm bij een viool) en heeft geen vaste maat.
Als kleinste instrument uit deze familie heeft de viool een hoge en heldere klank. De altviool ziet eruit als een viool maar is een beetje groter. Daardoor kan je er lagere klanken op spelen dan op een viool. De typische mooie klankkleur van de altviool is iets warmer en donkerder dan die van een viool.
Als je goed wilt leren spelen moet het studeren en de lessen een flinke prioriteit in je leven hebben. Een viool is een te moeilijk instrument om af en toe erbij te pakken. Een piano of gitaar is daar veel geschikter voor. De techniek die je leert op de viool zakt veel sneller weg dan die op andere instrumenten.
Hoeveel kost een altviool? De prijzen van een altviool beginnen bij ongeveer 200 euro.
Cello. De cello is het grootste en laagste instrument uit de moderne vioolfamilie. De cello is een octaaf lager gestemd dan de altviool en wordt door de zittende speler tussen de knieën gehouden. Behalve dat de cello in elk symfonie orkest voortkomt, is er ook talloze solo muziek voor de cello geschreven.
De moderne altviool heeft een totale lengte van 41 a 42,5 cm, maar in die tijd werden er ook altviolen met een totale lengte van 47 cm gemaakt. Deze waren dan bedoeld om ondersteunende muzikale lijnen te spelen, maar waren voor technische stukken totaal ongeschikt.
de altviolist zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: altviolistenVerbuigingen: altviolistje , iemand die altviool speelt Voorbeeld: `Die altviolist is aan zijn instrument verknocht.
Net als de viool, heeft de altviool ook 4 snaren: de A - G - D - en…. C snaar. De C snaar is heel bijzonder. Deze zorgt er namelijk voor dat de altviool lager kan spelen dan de viool.
De eigenlijke uitvinder van de viool is niet bekend, wel weten we dat enkele van de oudste violen, altviolen en celli het werk zijn van twee italianen: Gasparo da Solo (1540-1609) en Giovanni Paoli Maggini (1580-ca. 1632), beiden afkomstig uit Brescia.
Een goede viool heeft een klankkast met een voorblad van spar en een achterblad en zijkanten van goed gevlamd esdoorn. De onderdelen (kam, toets, staartstuk en stemsleutels) zijn van ebbenhout.
De violino piccolo is een klein model viool, doorgaans een terts of een kwart hoger gestemd dan de viool. Het instrument was in gebruik van het einde van de zestiende eeuw tot het midden van de achttiende eeuw. Het instrument speelt mee in het Eerste Brandenburgse Concert van Johann Sebastian Bach.
Heel simpel en kort door de bocht gezegd is een elektrische viool een akoestische viool zonder klankkast en met een element die naar een versterker leidt. Het geluid komt dus niet uit de klankkast, maar uit een versterker.
De altviool is een tik groter dan de viool en klinkt iets lager en heser. Net zoals violisten leggen altviolisten hun instrument tijdens het spelen op hun linkerschouder en klemmen het vast met hun hals en kin. Omdat ze groter is dan een viool, zijn de afstanden tussen de noten ook groter.
De vioolmaat is afhankelijk van de lengte van de arm van je kind, de armlengte wordt gemeten van schouder tot vingertoppen: 4/4 viool – armlengte vanaf 60 cm – 9 jaar tot en met volwassenen. 3/4 viool – armlengte 56-60 cm – 7-10 jaar. 1/2 viool – armlengte 50-56 cm – 6-8 jaar.
De viool is een snaarinstrument met vier snaren. Het is dus een snaarinstrument of chordofoon, maar kan ook als tokkelinstrument gebruikt worden. In de volksmond ook wel Fiddle genoemd. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok of het te tokkelen met de vinger (pizzicato).
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù - € 13.500.000
Wanneer je zegt het duurste viool ooit verkocht denk je waarschijnlijk aan de wereldberoemde vioolbouwer Stradivarius. Mis! Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer: de italiaanse vioolbouwer uit de 17e eeuw: Guarneri Del Gesù.
De Stradivarius-viool staat bekend als een van de beste violen waar violisten van dromen om te mogen bespelen.
Een viool van de hand van de Italiaanse ontwerper Guarneri del Gesù gaat op 15 maart onder de hamer bij het New Yorkse veilinghuis Tarisio. Brengt het instrument meer dan 15,8 miljoen dollar (bijna 15 miljoen euro) op, dan wordt de 'Baltic' de duurste viool ooit op een openbare veiling.
Zoals je misschien al begrepen hebt, is de viool een van de moeilijkste klassieke instrumenten om te leren. Je zult het niet van de ene op de andere dag leren. Terwijl sommige beginners al na een paar jaar oefenen experts lijken te worden, zullen de meeste mensen er veel langer over doen om viool te leren spelen.
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.
De prijs is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit. Om te starten vind je reeds een viool tussen 100 en 350 euro, een handgemaakte viool met betere klankkwaliteit koop je vanaf 1000 euro.