Warmwaterkruiken zijn geweldig om je warm en gezond te houden. Goed om je bed op te warmen tijdens koude winterdagen en een goede warmwaterkruik zal je rug opwarmen terwijl je relaxt op je bank zit. Het gebruik van een betere kruik zal je helpen om te ontspannen, pijn te verlichten en stress weg te nemen.
Een kruik kun je gebruiken om je koude voeten aan op te warmen of je (buik)pijn mee te verzachten, maar ook voor baby'tjes kunnen kruiken handig zijn. Omdat baby's hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen is het, zeker in de winter, belangrijk dat je een kruik hebt.
Het gebruik van een kruik bij de baby
*Als de wieg/ co-sleeper net zo groot is als of kleiner dan een kinderwagenbak. De meeste baby's hebben de eerste dagen een warme kruik nodig. Bij een temperatuur van 36,5 tot 37 graden adviseren wij een kruik.
Een kruik mag absoluut niet in de kinderwagen! Door het temperatuurverschil kan hij gaan lekken en aangezien je je kindje ook lekker inpakt heb je dat niet snel door. Is gevaarlijk. Dus voorverwarmen kan en dan gewoon lekker inpakken.
Tot wanneer? Eigenlijk is een kruik alleen de eerste dagen tot weken nodig. Als je baby gezond is en zichzelf na een tijdje op temperatuur kan houden, hoef je 'm niet meer te gebruiken.
Betere nachtrust. De warmte van een kruik stimuleert de circulatie en en de bloedstroming. Zoals we al eerder benoemden, zullen angst- en depressiegevoelens zo verminderen. Je voelt meer ontspannen en valt zo dus sneller in slaap.
Advies voor de ouders: een kopje koud water in de kruik kan het water van 100 graden laten verminderen naar een iets lagere temperatuur.
Voor het warmtekussen gebruik je rijst en een oude sok. Rijst is lekker goedkoop en overal verkrijgbaar. Door de rijst vormt de sok zich naar je lichaam en blijft hij perfect liggen. Daarnaast neemt rijst in de magnetron snel de warmte op en houdt deze ook lang vast.
Je kunt ook warmtepleisters of cremes gebruiken IPV een kruik. Als laatste kun je naar je huisarts gaan en vragen om een recept voor de anti-conceptiepil, bij gebruik hiervan verminderen de klachten meestal ook. Heb je erg veel last van menstruatiepijn, dan kun je een anticonceptiepil overwegen.
Een aluminium kruik mag in principe niet langer dan 5 jaar gebruikt worden. Na 5 jaar is het dopje dat het water tegenhoudt namelijk op. Als deze niet goed meer werkt, kan hij gaan lekken waardoor het warme water op de huid terecht komt wat brandwonden kan veroorzaken.
Rubberen kruik:
Hier kunnen we heel kort over zijn, ze zijn niet geschikt om je baby mee warm te houden. Het gevaar op lekken is te groot. Je kunt hem wel gebruiken om het bedje mee op te warmen en voor jezelf bij lage rugpijn, bandenpijn en om de pijn van de weeën te verminderen.
Geen kokend water
Om te voorkomen dat deze snel afkoelt, wordt de hij al snel gevuld met water uit de waterkoker. Brandwondenzorg krijgt regelmatig slachtoffers over de vloer die ernstige brandwonden oplopen door gescheurde of lekkende kruiken. Zij raden daarom af deze te vullen met te heet water.
In het uitzonderlijke geval dat de kruiken lekken kan het water niet weg op een Aerosleep. Ook zorgt het Aerosleep matrasje voor meer ventilatie en daardoor voor meer koude lucht onder de baby.
GROOTMOEDER had dan toch gelijk als ze aanraadde om buikkrampen of menstruatiepijn te verzachten met een warmwaterkruik op de buik. De warmte schakelt via een subtiel biologisch regelwerk de pijngewaarwording gedeeltelijk uit, zo hebben wetenschappers gemerkt.
Warmte helpt de spieren ontspannen
Warmte ontspant de baarmoeder. Het samentrekken van de baarmoederspier veroorzaakt namelijk de kenmerkende buikkrampen. Wanneer je pijnlijke samentrekkingen ervaart kan het dus helpen om een warmtedeken, -pleister of -kruik tegen de onderbuik aan te houden.
Gebruik de kruik alleen om het bedje voor te verwarmen, en haal de kruik uit het bed als de baby in bed ligt. Wanneer jij als zorgprofessional, vindt dat de baby een kruik nodig heeft in bed om op temperatuur te blijven, leg de kruik dan op de deken, op minimaal een handbreedte afstand van de baby.
Een veilige kruik
Het bedje wordt nat en hierdoor erg koud. Bij de pittenzak kruik is er geen gevaar voor te warm water en ook niet voor afkoeling door nattigheid. Wanneer de pittenzak niet meer warm is behoudt hij hij de temperatuur van de omgeving en onttrekt hier geen warmte aan.
Een pittenzak wordt gebruikt als huismiddel tegen buikpijn, gewrichtspijn, menstruatiepijn, koude voeten, hoofdpijn, rugpijn. Bij baby's kan het helpen de darmkrampjes te doen afnemen. Ook wordt hij gebruikt als een (droge) kruik in bed, en als koelcompres/coldpack.
Hoe hou je de pittenzakken het langste warm? Kies voor een tarwepittenzak! Naast dat alle zachte tarwe pittenzakken in Nederland worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben ze ook een wasbare hoes. Hierdoor gaan ze jaren mee.
Een warmwaterkruik is een rubberen of thermoplastische kruik met een holle binnenruimte waarin warm water wordt gegoten. Een speciale schroefdop wordt gebruikt om de kruik luchtdicht af te sluiten. De rubberen fles heeft excellente isolerende eigenschappen die ervoor zorgen dat het water extra lang warm blijft.
ik zou niet gevuld bewaren. Het water wat er in zit is niet steriel, stel dat je het een paar maanden niet gebruikt, dan zal het water niet zo fris meer ruiken.. Als je het een paar maanden in de kast zou bewaren met water er in, word het echt wel ranzig hoor.
Mensen die de kruik al een keer hebben gevuld met kokend heet water wordt geadviseerd de kruik niet meer te gebruiken, omdat deze van binnen beschadigd kan zijn.
De kruik is vrij dik waardoor hij goed de temperatuur vasthoudt. Ze werden gebruikt voor bier, water, thee, melk. Hij is op heel hoge temperatuur gebakken waardoor de kleideeltjes versmolten en de kruik niet meer poreus is.''
Dit kersenpitkussen kan gebruikt worden in bed tijdens koude winteravonden, bij spier- of buikpijn, bij rug- of nekklachten. Het kersenpittenkussen voor het bovenlichaam is zo gevormd dat het uw nek, schouders en boven borst bedekt. Ribbels aan beide zijden.
Vermijd kokend water in je kruik
Bij kokend water ontstaat er namelijk waterdamp van 100 graden. Zodra je het water gelijk in de kruik giet en 'm sluit, kan de kruik barsten. Ook kan hij scheuren of lekken. Hiermee loop je dus een grote kans op brandwonden.